Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Το πρόβλημα με τα αδέσποτα λύνεται μόνο με συνεργασία και πολιτική βούληση




Με αφορμή τις δηλώσεις που έγιναν από τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με τα αδέσποτα, η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων τονίζει τα ακόλουθα:




Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Δήμος Ιωαννιτών από την πρώτη στιγμή παλεύει, πολλές φορές εντελώς μόνος, να περιορίσει ένα φαινόμενο που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Έχει καταθέσει επίσημα τις προτάσεις του, τόσο στους τοπικούς φορείς όσο και στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και λειτουργεί μέχρι σήμερα με γνώμονα την προστασία των δημοτών του αλλά και των ζώων.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προκαλέσει συσκέψεις σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα κι έχει προτείνει λύσεις, οι οποίες όμως για να υλοποιηθούν χρειάζεται συνέργεια αλλά και πολιτική βούληση.

Οι προτάσεις που έκανε μάλιστα ενόψει του νέου νόμου για τα ζώα συντροφιάς ήταν αυτές που υιοθετήθηκαν πλήρως από την ΠΕΔ Ηπείρου και στάλθηκαν ως θέσεις όλων των Δήμων της Περιφέρειάς μας.

Το τελευταίο διάστημα η διαχείριση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων γίνεται με υποδειγματικό τρόπο, κάτι που το αποδεικνύει και ο αριθμός των σκυλιών που φιλοξενούνται ο οποίος πλέον δεν υπερβαίνει τις δυνατότητες του χώρου, προσφέροντας έτσι μια αξιοπρεπή διαβίωση στα ζώα.

Τις προσπάθειες αυτές τις επιβραβεύει το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο χρηματοδοτεί το Δήμο Ιωαννιτών και ορισμένους μόνο ακόμα ανά τη χώρα, έστω με μικρά πόσα, για τη διαχείριση του προβλήματος, ενώ τα Γιάννενα δεν βρίσκονται σε καμία λίστα του Υπουργείου με Δήμους που έχουν να επιδείξουν μηδενικό έργο στον τομέα αυτό, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε μόλις πρόσφατα.

Ο Δήμος Ιωαννιτών πραγματικά προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να αμβλύνει το οξυμένο πρόβλημα με τα αδέσποτα.

Χωρίς όμως τη βοήθεια των πολιτών αλλά και της Πολιτείας είναι σίγουρο ότι δεν θα τα καταφέρει.

Όσο υπάρχουν συμπολίτες μας που αφήνουν αστείρωτα τα σκυλιά τους και όσο η Πολιτεία αρνείται να παίξει το ρολό της, δε νομοθετεί και δεν ελέγχει όσους παραβαίνουν το νόμο το πρόβλημα θα μεγεθύνεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απουσία ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία η οποία εκ του νόμου είναι υποχρεωμένη να προμηθευτεί με ειδικά σκάνερ για να ελέγχει αν οι σκύλοι είναι τσιπαρισμένοι όπως ορίζει η νομοθεσία, κάτι που όμως δεν γίνεται.

Σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο ειδικότερα, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, έστειλε επιστολή στον Πρύτανη με την οποία ζητούσε την ενεργό συμμετοχή του στην προσπάθεια που καταβάλει για να δώσει λύση σε ένα μείζον ζήτημα, που προβληματίζει σχεδόν όλους τους Δήμους της χώρας.

Σε εκείνη την επιστολή ο κ. Μπέγκας τόνιζε πως η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου όχι μόνο ενδιαφέρεται για το πρόβλημα των αδέσποτων στο χώρο του πανεπιστημίου, αλλά έχει προχωρήσει σε στειρώσεις και επί τόπου εμβολιασμούς σκύλων ουκ ολίγες φορές.

Επισήμανε δε, πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν επανεντάσσουν αδέσποτα στο χώρο του πανεπιστημίου, δεν μπορούν όμως να τα εμποδίσουν να φτάσουν σε αυτόν, τη στιγμή μάλιστα που εντός των χώρων της Πανεπιστημιούπολης αδέσποτα ταΐζονται ακόμα και μέσα στο φοιτητικό εστιατόριο, την βιβλιοθήκη και τις αίθουσες.

Ταυτόχρονα ενημέρωνε ότι συνολικά ο Δήμος Ιωαννιτών έχει διαχειριστεί περισσότερα από 2.500 αδέσποτα, έχει καταφέρει να υιοθετηθούν περίπου 1.000, ενώ ειδικά στον χώρο του Πανεπιστημίου, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 250 εμβολιασμοί.

Επίσης, μετά από συνέργεια του Δήμου Ιωαννιτών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τον Δεκέμβριο 2017, φιλοξενήθηκε οκταμελής ομάδα εθελοντών κτηνιάτρων στην πόλη μας και με συντονιστές την κτηνίατρο κ. Χρυσάνθη Καραπέτσου και τον τότε αρμόδιο Αντιπρύτανη του πανεπιστημίου, Θωμά Μπάκα, έγιναν αρκετές στειρώσεις σκύλων που περισυλλέχθηκαν από τον χώρο του Πανεπιστημίου.

Όλα αυτά είναι σε γνώση του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.

Γι’ αυτό θα περιμέναμε η αντιμετώπιση του θέματος από τη νέα Πρυτανική Αρχή να είναι πιο υπεύθυνη.

Δεν μπορεί το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να λειτουργεί στη λογική «κοινοποιώ το περιστατικό και μετά νίπτω τας χείρας μου».

Όπως και στην επιστολή το περασμένου Αυγούστου, έτσι και τώρα, η Δημοτική Αρχή καλεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και όσους φορείς μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα, με την ελπίδα ότι επιτέλους θα ανταποκριθούν και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Δήμο για να διεκδικήσουν από κοινού λύση- κυρίως σε νομοθετικό επίπεδο-, βάζοντας παράλληλα τέλος σε μονομερείς τακτικές και πρακτικές και πιστεύοντας ότι στο μέλλον η δημοσιοποίηση απόψεων εκ μέρους του Πανεπιστημίου δε θα μείνουν μόνο στην καταγραφή του προβλήματος αλλά θα προωθούν τη συνεργασία ώστε να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

Η πολιτική μας στάση απέναντι στο πανεπιστήμιο παραμένει σταθερή και προσηλωμένη στη λογική της συνεργασίας σε όλα τα ζητήματα.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου να επισκεφτεί το Δημαρχείο για να υπάρξει μια εποικοδομητική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου