Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Πώς ο Αδωνις «χτίζει» κόμμα εντός της Ν.Δ.







Με στόχο να εξασφαλίσει την εκλογή βουλευτών επιρροής του για να έχει κυρίαρχο ρόλο εντός της παράταξης, προωθεί τις υποψηφιότητές τους


Είναι κοινό μυστικό ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης θέλει να δημιουργήσει «κόμμα μέσα στο ..κόμμα» στη Ν.Δ. και κινείται αυτόνομα, αλλά και σε συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά εδώ και πάρα πολύ καιρό. Βασικός στόχος του είναι να καταφέρει να εξασφαλίσει μια ομάδα νεοεκλεγέντων βουλευτών σε αυτές τις εκλογές, προκειμένου να έχει ρόλο και λόγο στις μετέπειτα εξελίξεις, τόσο εντός της Ν.Δ. όσο και ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό.

Αυτές οι κινήσεις έχουν γίνει αντιληπτές από την ηγεσία της Ν.Δ. και, ειδικά το τελευταίο διάστημα, είναι ηχηρά τα «στοπ» του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του, που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την υπερκινητικότητα που επιδεικνύει ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το μήνυμα του Μοσχάτου προς τον Αδωνι Γεωργιάδη, με το πρόσφατο «όχι» στην υποψηφιότητα Μπογδάνου, είναι πολύ χαρακτηριστικό.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης σε αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι γεγονός ότι δεν διαθέτει αποκλειστικά «δικούς του» βουλευτές, αν και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με αρκετούς. Ορισμένοι, ωστόσο, θέλουν να χρεώνουν ως στενούς πολιτικούς φίλους στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. περιπτώσεις, όπως ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης, ενώ σκαμπανεβάσματα έχει η σχέση του με τον Μάκη Βορίδη, με τον οποίο λειτουργεί εν μέρει ανταγωνιστικά από την εποχή των εσωκομματικών εκλογών του 2015.
Οι συμμαχίες
Το σχέδιο του αντιπροέδρου της Ν.Δ. σε αυτές τις εκλογές είναι απλό: Εχοντας μια δύναμη μέσα στο κόμμα, την οποία του δίνουν ο θεσμικός ρόλος του αλλά και η δημιουργία μηχανισμού που του εξασφάλισε και το 10% στις εσωκομματικές εκλογές, προσπαθεί να δημιουργήσει συμμαχίες με πρώην βουλευτές οι οποίοι θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους ή να βοηθήσει νέους υποψηφίους, δίνοντάς τους τις ψήφους που έπαιρνε κυρίως στον Νότιο, αλλά και στον Δυτικό Τομέα, στην πάλαι ποτέ ενιαία Β' Αθήνας.

Ειδικά στον Νότιο Τομέα ο κ. Γεωργιάδης διατηρεί ισχυρούς πυρήνες επιρροής. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Κωνσταντίνος Κυρανάκης, που είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα και έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Πολύ καλές σχέσεις με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. έχει και ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Ρωμανός, ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα.

Ανθρωπος του περιβάλλοντος του πρώην υπουργού Υγείας θεωρείται ο Σταμάτης Πουλής, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος προορίζεται για υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στον Δυτικό Τομέα. Στον Νότιο Τομέα προωθούν επίσης οι υποψηφιότητες του Διονύση Δαβουρλή και της Ρένας Βασιλάκη, στελεχών της επιρροής Γεωργιάδη.

Ο κ. Γεωργιάδης στον Βόρειο Τομέα ουσιαστικά συνεργάζεται με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Θόδωρο Ρουσόπουλο, που επίσης θα είναι υποψήφιος στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Στον Βόρειο Τομέα φαίνεται ότι «σπάει» ψήφους και προς υποψηφίους, όπως η Ζανέτ Καλαντζάκου και ο Σωτήρης Ησαΐας, ενώ τη στήριξη του Αδωνη Γεωργιάδη έχει και ο Πέτρος Τατσόπουλος. Στην Α' Αθηνών, η υποψηφιότητα στην οποία ελπίζει ο κ. Γεωργιάδης είναι αυτή του στενού συνεργάτη του Θάνου Πλεύρη.
Ανάλογος σχεδιασμός από μέρους του υπάρχει για όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», εμφανίστηκε πρόσφατα ως ομιλητής (ποιος τον κάλεσε, άραγε;) σε εκδήλωση τοπικής της Ν.Δ., στην οποία ομιλητές ήταν επίσης ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Πέτρος Τατσόπουλος.
Στον κομματικό μηχανισμό, ο κ. Γεωργιάδης έχει τον στενό συνεργάτη του Στέφανο Σταμούλη, ο οποίος είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ν.Δ., ενώ είναι πιθανόν να κατέλθει και ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τον Γιώργο Πατούλη.
Στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., άνθρωποι του περιβάλλοντος Γεωργιάδη θεωρούνται ο Δημήτρης Χρόνης και ο Γιώργος Ασημακόπουλος (αμφότεροι από Θεσσαλονίκη), που εκλέχτηκαν στην πρώτη 20άδα στο συνέδριο του Δεκεμβρίου, ενώ πολύ κοντά του βρίσκεται και η Εφη Βασιλειάδου.
Πραγματικός αρχηγός της ομάδας, ο Αντώνης Σαμαράς

ε κάθε περίπτωση, για τους καλά γνωρίζοντες το «γαλάζιοΣ» παρασκήνιο, η «ομάδα Αδωνη» στην πραγματικότητα είναι ομάδα με πραγματικό αρχηγό τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (φωτό). Στο πλαίσιο αυτό, τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα, καθώς βουλευτές, όπως ο Χίου, Νότης Μηταράκης, και ο Αχαΐας, Αντρέας Κατσανιώτης, που βρίσκονται υπό την επιρροή του κ. Σαμαρά, δεν διατηρούν καλές σχέσεις με τον κ. Γεωργιάδη. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιλέξει να δίνει το δικό του, διακριτό πολιτικό στίγμα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα με δηλώσεις, αλλά και παρεμβάσεις από το βήμα της Βουλής, όταν η συζήτηση φτάνει στο επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σε σημείο μάλιστα που συχνά πυκνά η κυβέρνηση δράττεται της ευκαιρίας να εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «καθοδηγούμενο» από τους κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη. Ο πρώην πρωθυπουργός, άλλωστε, δεν κρύβει ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι από τους εκλεκτούς του, δίνοντας τακτικά το «παρών» σε πολιτικές εκδηλώσεις του πρώην υπουργού Υγείας, όπως στην πρόσφατη κοπή της πίτας του, και ο τελευταίος δεν χάνει ευκαιρία να υποβάλλει τα σέβη του στον πρώην πρωθυπουργό, αντιμετωπίζοντάς τον ως πολιτικό μέντορα και καθοδηγητή του.
Οι άσπονδοι φίλοι του



Πάντως, ο Αδωνις Γεωργιάδης διαθέτει και άσπονδους φίλους εντός της Ν.Δ. - και ένας απ' αυτούς είναι ο Νίκος Δένδιας. Η κόντρα των δύο «γαλάζιων» στελεχών αναζωπυρώθηκε κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή
 το χειροκρότημα που δέχτηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επικρίθηκε με έντεχνο τρόπο από τον Αδωνι Γεωργιάδη στην κοπή της πίτας του, που ακολούθησε εκείνη τη συζήτηση στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός ότι ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης (επίσης υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα), που δεν είχε παραστεί στην κοπή της πίτας του Αδωνη Γεωργιάδη, θα παρουσιάσει ξανά το βιβλίο του «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις» στις 4 Μαρτίου και εκ των ομιλητών θα είναι ο... Νίκος Δένδιας.




dimokratianews.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου