Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Σπύρος Ριζόπουλος: Να διεκδικήσει η Περιφέρεια το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας από το ΤΑΙΠΕΔ Συναντήσεις με τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και τον πρόεδρο του Ο.Λ.ΗΓ.


Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, διαδοχικά τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο, τον 


πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρο Πάσχο και τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Ανδρέα Νταή.
Συζητήθηκαν γενικότερα ζητήματα ανάπτυξης για την πόλη της Ηγουμενίτσας και το νομό Θεσπρωτίας γενικότερα. Μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για το οποίο ο Σπύρος Ριζόπουλος προτείνει τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη διαδικασία εξαγοράς του από το ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά τις συναντήσεις ακολούθησαν δηλώσεις

Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος

«Είχα μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον κ. Ριζόπουλο όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη διασύνδεση των δύο βαθμών. Επίσης μιλήσαμε για διάφορα προβλήματα και αναπτυξιακά έργα που αφορούν το δήμο Ηγουμενίτσας.

Ένα από αυτά που έγινε πολύ κουβέντα ήταν το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Πως οι δραστηριότητές του θα διασυνδεθούν με τον δήμο και θα αποδώσουν οφέλη προς την τοπική κοινωνία και πως θα μπορέσει το λιμάνι να λειτουργήσει παραγωγικά για όλους μας.

Πέρα από αυτό, όμως, συζητήσαμε και θέματα που αφορούν στον τουρισμό, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και μια σειρά από άλλα ζητήματα.

Εύχομαι στον κ. Ριζόπουλο καλή επιτυχία. Να έχουμε ένα πολιτισμένο και δημοκρατικό αγώνα.»

Σπύρος Ριζόπουλος

«Ευχαριστώ τον δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο για το χρόνο του και την πολύ καλή του διάθεση να μιλήσουμε ανοιχτά και να ανταλλάξουμε απόψεις. Είχα τη δυνατότητα -στα πλαίσια της Περιφερειακότητας- να εξηγήσω ότι αυτή τη στιγμή για να μπορέσει να υπάρξει υψηλή ποιότητα ζωής και παραγωγή κοινωνικού έργου χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τις υποδομές μας με όρους επενδύσεων.

Αυτό σημαίνει πως το γεγονός ότι δεν μετέχει η τοπική κοινωνία, όπως ακριβώς υποτίθεται επικαλείται η λογική της κοινωνικοποίησης και της συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης στις επενδύσεις- στο λιμάνι είναι τουλάχιστον πολιτικά εγκληματικό.

Το κακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι, καλώς ή κακώς δήμαρχε, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ποτέ παραχώρηση λιμένος και ιδίως τη στιγμή που το λιμάνι έχει περάσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ.

Γι’ αυτό και πρόκρινα στο πρόγραμμά μου από το καλοκαίρι την προσπάθεια εξαγοράς του από την Περιφέρεια ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευθεί:

Πρώτον, τους τζίρους τους οποίους διαμορφώνει και

Δεύτερον -και πιο σημαντικό- να μπορέσει να σταματήσει, αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι καθαρό, την απειλή το λιμάνι -λόγω του μεγέθους του και της ανάπτυξής του- να καταπιεί τελείως τον κοινωνικό ιστό της πόλης, δημιουργώντας διάφορες κοινωνικές παρενέργειες.

Συνεπώς, ανάπτυξη λιμανιού χωρίς να υπάρχει ένα συνολικό business plan στο οποίο θα λαμβάνεται υπόψη ο κοινωνικός χαρακτήρας και η ανάπτυξη της πόλης της δεν μπορεί να υπάρξει.

Πιστεύω, δε, ότι το λιμάνι πρέπει να αξιοποιηθεί και διαφορετικά. Πρέπει να προχωρήσουν οι επενδύσεις και να φτιαχτεί και ως ενεργειακός κόμβος για να μπορέσει να υπάρξει και η προσέλκυση πλοίων LNG. Πρέπει να δούμε και το θέμα της ενέργειας γιατί το 40% του κόστους μιας βιομηχανίας είναι η ενέργεια. Συνεπώς στρατηγικός εταίρος στην τοπική αυτοδιοίκηση σε αυτό το κομμάτι πρέπει να είναι το λιμάνι για να μπορεί να έρχεται συμπυκνωμένο το φυσικό αέριο και η δικτύωση του να αποτελέσει μια ξεχωριστή διαδικασία που θα αναλάβει η Περιφέρεια.

Και το τρίτο ζήτημα που επίσης υπάρχει, είναι ένα παράδοξο το οποίο πρέπει και αυτό να το λύσουμε. Το ότι η Περιφέρεια θα έλυνε ως θέμα το εμπορευματικό. Αυτό ήταν μία πολιτική απάτη. Δεν υπήρχαν ποτέ αυτά τα κονδύλια.

Συνεπώς, αυτή τη στιγμή αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για την ανάπτυξη και του δήμου Ηγουμενίτσας και του νομού Θεσπρωτίας συνολικά, θα πρέπει να δούμε το θέμα της αγοράς του λιμανιού από το ΤΑΙΠΕΔ, ως Περιφέρεια. Θα πρέπει να δούμε την ανάπτυξή του ως ενεργειακού κόμβου και ως κόμβου προσέλκυσης τουρισμού, χρησιμοποιώντας τη στρατηγική της επέκτασης των προβλητών μέσα στη θάλασσα για να μη δημιουργείται ζήτημα προσάραξης.

Δεύτερο, το κομμάτι του εμπορευματικού και τρίτο και πιο σημαντικό το πώς θα μπορέσουμε -γιατί το λιμάνι δεν φέρνει μόνο χρήματα, φέρνει και κοινωνικά προβλήματα- να δημιουργήσουμε ανάχωμα σε αυτό.

Μεγάλα έργα, μεγάλα οράματα, δύσκολα πράγματα αλλά με δεδομένο ότι το κεντρικό κράτος προσπαθεί με κάθε τρόπο να πετάξει την τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από όλα πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη πάνω απ’ όλα για τους Ηπειρώτες.»

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρος Πάσχος

«Να καλωσορίσουμε τον υποψήφιο Περιφερειάρχη τον κ. Ριζόπουλο. Έκανε μια επίσκεψη στο Επιμελητήριο και τον ενημερώσαμε για την κατάσταση που επικρατεί στο οικονομικό γίγνεσθαι της Θεσπρωτίας. Από την πλευρά μας κάναμε για γενική αποτύπωση: Τουρισμός, κάμπος με τα εσπεριδοειδή, ιχθυοκαλλιέργειες και ακούσαμε το τι σχεδιάζει για την επόμενη ημέρα.»

Σπύρος Ριζόπουλος

«Κατ’ αρχήν θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για την προεδρία του στο νεοσύστατο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο. Η σύστασή του αποδεικνύει περίτρανα ότι η πολιτική θεώρηση των Οριζόντων Ηπείρου για την εισαγωγή της έννοιας της Περιφερειακότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση ουσιαστικά επιβεβαιώνει πλήρως το σκεπτικό μας.

Εάν δεν καταφέρουμε, όπως είπε και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας ο πρόεδρος, να σκεφτούμε πρώτα το εμείς ως Ηπειρώτες και μετά το εγώ, δεν μπορεί να προοδεύσει η Ήπειρος στο σύνολό της.

Η Ήπειρος είναι συμπαγής είναι μικρή και ως εκ τούτο αυτό είναι εξαιρετικά εφικτό περισσότερο από τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας.

Μου μίλησε για τις προκλήσεις. Μου μίλησε σε ένα εύρος αντικειμένων από τα ζητήματα καλύτερης αξιοποίησης των μανταρινιών μέχρι και τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στις ιχθυοκαλλιέργειες, για τη συνεργασία του με τον ΟΛΗΓ. Για κοινά κοινωνικά προγράμματα που έχουν διαμορφωθεί για να λαμβάνουν υπόψη και την ανάπτυξη των αστικών ιστών

Εγώ με τη σειρά μου, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον πρόεδρο πως είτε με τον ένα ρόλο του ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας είτε με τον άλλο ευρύτερο περιφερειακό ρόλο θα είμαι στο πλευρό σας. Γνωρίζετε ότι και εγώ επιχειρηματίας είμαι, άρα καταλαβαίνω την έννοια της ελεύθερης αγοράς.

Θα βάλουμε κάποιους κοινούς στόχους την επόμενη μέρα για να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν. Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό είναι να δούμε και εμείς πως πρέπει να αλλάξουμε σε επίπεδο νοοτροπίας για να μπορέσουμε να υποδεχθούμε και καλύτερο προϊόν. Αλλιώς, όπως ξέρετε, η παγκόσμια αγορά μας βγάζει εκτός.

Η πόρτα μας θα είναι ανοιχτή και όπως και ο ίδιος λέει και η δική του πόρτα είναι πάντα ανοιχτή χωρίς διακρίσεις. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Ευχόμαστε τα καλύτερα και να γνωρίζει ότι το βασικό κριτήριο είναι η συλλογικότητα και η συνεργασία κάτι το οποίο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη εδώ στη Θεσπρωτία.»

Πρόεδρος Ο.Λ.ΗΓ. Ανδρέας Νταής

«Είχα σήμερα την ευχαρίστηση να υποδεχθώ τον υποψήφιο Περιφερειάρχη της Ηπείρου, τον κ. Ριζόπουλο. Μου έδωσε τη δυνατότητα να τον ενημερώσω με πολύ αναλυτικό τρόπο για όλα τα προβλήματα αλλά και για όλες τις προοπτικές που έχει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ξεκινώντας από μια πραγματική βάση, αυτό που συμβαίνει σήμερα.

Σήμερα το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι ένα από τα πιο ισχυρά λιμάνια της Ελλάδας. Είναι στο κεντρικό ευρωπαϊκό δίκτυο, η κίνησή του είναι συνεχώς ανερχόμενη και είναι μια σημαντική οικονομική παράμετρος που δεν αφορά μόνο την πόλη της Ηγουμενίτσας, αλλά την Ήπειρο και όλη την Ελλάδα.

Για όλα αυτά τα στοιχεία είχα την ευκαιρία να κάνω μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση στον κ. Ριζόπουλο ούτως ώστε στο πολιτικό του πρόγραμμα να μπορέσει να το επεξεργαστεί ακόμη περισσότερο, αλλά και για τις προοπτικές του λιμανιού. Το ίδιο θα κάνω για κάθε υποψήφιο που θα με επισκεφθεί ευχόμενος καλή επιτυχία για να μπορέσουμε να δούμε την Ήπειρο καλύτερη και πιο δυναμική.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι τα καλύτερα.

Σπύρος Ριζόπουλος

«Κατ’ αρχήν φεύγω από τον ΟΛΗΓ εξαιρετικά ικανοποιημένος από μια πολύ σοβαρή ενημέρωση που έγινε από τον κ. Νταή.

Βλέπω ότι το αναπτυξιακό πλαίσιο που έχουμε ως Ορίζοντες Ηπείρου, με επίκεντρο τη δυναμική του λιμανιού για να μπορέσουμε να παράξουμε τζίρους για όλη την περιφέρεια και για να βελτιώσουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα, είναι κάτι το οποίο περνάει μέσα από την ανάπτυξη του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, το οποίο απ’ ότι είδα είναι ανοιχτό σε μία πολυσχιδή δραστηριότητα ανάπτυξης. Και παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αγκυλώσεις προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Είναι σημαντικό ότι είχα την ευκαιρία να εξηγήσω γιατί χρειάζεται ο ιδιοκτησιακός μανδύας της Περιφέρειας. Γι αυτό και ένα από τα βασικά ζητήματα που έθεσα στον κ. Ντάη είναι το ενδιαφέρον μου να μπει στη διαδικασία διεκδίκησης του λιμανιού η ίδια η Περιφέρεια.

Είναι σημαντικό ότι ήδη τρέχουν προγράμματα σύγκλισης της περιφέρειας με τον αστικό ιστό κάτι το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ. Και συμφωνήσαμε, μέσα από τη συζήτηση, σε αυτό το οποίο λέω τόσο καιρό, ότι η ανάπτυξη του λιμανιού και της πόλης δεν μπορεί να είναι δύο παράλληλες διαδικασίες. Πρέπει να είναι κοινές και πρέπει να υπάρξει ένας κοινός αναπτυξιακός στόχος, ένα master plan. Γιατί και εκείνος κάνει απέλπιδες προσπάθειες να προσελκύσει ενδιαφέρον τουρισμού μέσα από τις κρουαζιέρες και φτάνει να αναγκάζεται να παρουσιάζει και την πόλη. Γιατί το λιμάνι, είναι μόνο το σημείο πρόσδεσης. Άρα είναι αντιληπτό ότι η ανάπτυξη του λιμανιού άπτεται άμεσα της ανάπτυξης της πόλης, κάνοντας την πόλη ελκυστική.

Αν η πόλη δεν είναι ελκυστική όσες προτάσεις και να στείλουμε στους τουριστικούς πράκτορες, δεν θα έχουν επιτυχία. Άρα εκ των πραγμάτων αυτά τα λόγια που μου είπε βρήκαν ακριβώς το στόχο.

Επιβεβαιώνει αυτό που λέμε για κοινή ανάπτυξη. Εγώ αρχικώς το είχα στο μυαλό μου μόνο ως διαδικασία αναχώματος κοινωνικής αλλοτρίωσης. Βλέπω ότι έχει κι άλλες διαστάσεις και ευχαριστώ γι’ αυτή την επισήμανση.

Μιλήσαμε επίσης για τη δυνατότητα αξιοποίησης του λιμανιού ως σημείο προσέλκυσης LNG, το οποίο αρχικώς όπως βλέπω στο business plan έχει ως στόχο τη φόρτωση των καραβιών που κινούνται με φυσικό αέριο. Όμως ζούμε σε μία περιοχή η οποία είναι φτωχή, η οποία πρέπει να ζεσταθεί και είναι και ένας σημαντικός τρόπος να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις γιατί το 40% του κόστους της βιομηχανίας είναι η ενέργεια.

Βρίσκω τέλος, τρομερά ενδιαφέρον πως στα πλαίσια της Περιφερειακότητας, άρα της ευρύτερης αντίληψης του ρόλου του λιμανιού ότι είναι κομμάτι ενός συνδέσμου πρωτοβουλιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή που καλύπτει όλο το κομμάτι της Μεσογείου και φτάνει μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Συνεπώς υπάρχει όραμα, υπάρχει ενδιαφέρον υπάρχει απόλυτη ταύτιση και σύγκλιση απόψεων και πρέπει να πω ότι φεύγω εξαιρετικά αισιόδοξος από αυτή τη συνάντηση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου