Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Η.Νικολακόπουλος: Η κυβέρνηση ποντάρει στην αδράνεια του κόσμου. Δεν ξέρω πόσο μπορεί να κρατήσει αυτή η αδράνεια




Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Ηλίας Νικολακόπουλος, υποστήριξε ότι πλέον μπήκε στο συρτάρι το σχέδιο που υπήρχε για εκλογές τον Μάιο-Ιούνιου.

«Το σχέδιο που υπήρχε για εκλογές τον Μάιο-Ιούνιο, έχει καεί τελείως. Εκλογές με πόλεμο, ακρίβεια και πανδημία δύσκολα γίνονται. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι πολύ αρνητική δυστυχώς και νομίζω ότι ούτε το φθινόπωρο θα υπάρχει ελεύθερος διάδρομος για εκλογές», είπε ο Ηλίας Νικολακόπουλος.

«Το σχέδιο για εκλογές τον Μάιο – Ιούνιο, δεν φαίνεται να επικρατεί. Είμαστε σε μία πολύ άσχημη συγκυρία, όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά κυρίως για ολόκληρη την κοινωνία. Ο ελεύθερος διάδρομος των εκλογών δεν θα υπάρχει ούτε το φθινόπωρο. Για να πάμε σε εκλογές προϋποτίθεται ένα ήρεμο καλοκαίρι, το οποίο φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε. Φοβάμαι επίσης πολύ και για την πανδημία, γιατί και πέρσι και πρόπερσι που ανοίξαμε το καλοκαίρι, τον Σεπτέμβρη- Οκτώβρη είχαμε καινούριο κύμα. Φοβάμαι το άνοιγμα χωρίς υγειονομικούς κανόνες γιατί όπως λένε τουλάχιστον αυτοί που γνωρίζουν, είμαστε στο μέσο της πανδημίας κι όχι στο τελευταίο μίλι, όπως πολλές φορές έχει πει η κυβέρνηση.

Δυστυχώς βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στο κυβερνητικό αφήγημα, όπως το είχε φτιάξει πριν από τη πανδημία και την πολεμική σύγκρουση που έχουμε σήμερα. Σε αυτή την κατάσταση, τα μέλη της κυβέρνησης συμπεριφέρονται ως μαθητευόμενοι μάγοι μέσα σε ένα άγνωστο τοπίο. Στην παιδεία παραδείγματος χάριν, ό,τι είχαν στο μυαλό τους πριν από τρία χρόνια, συνεχίζουν να κάνουν και τώρα. Παρόμοια τακτική βλέπουμε να εφαρμόζεται και στην υγεία. Πρόκειται για ιδεολογική εμμονή η οποία συνδυάζεται με ιδιοτέλεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από αυτή την κρίση, όπως και από τις προηγούμενες, κάποιοι ωφελήθηκαν.

Η περίοδος που ζούμε, θυμίζει το αδιέξοδο του 1989-90. Καμία κυβέρνηση για τον κόσμο δεν είναι πραγματικά επιθυμητή. Πρακτικά πρόκειται για μια αδιέξοδη κατάσταση γιατί δεν διακρίνεται διέξοδος ούτε με την απλή αναλογική. Ακόμα και με την αλλαγή που θέλουν να κάνουν στον δικό τους εκλογικό νόμο, θα χρειαστούν σίγουρα δύο κόμματα για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή, οι συμμαχίες δεν φαίνεται να έχουν συγκροτηθεί. Ούτε η σύμπλευση του ΚΙΝΑΛ με την Νέα Δημοκρατία, αλλά ούτε η προοδευτική διακυβέρνηση την οποία επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει προς το παρόν δυνατότητα ουσιαστικής έκφρασης. Άρα θα βρεθούμε όταν γίνουν εκλογές σε ένα κυνήγι διερευνητικών εντολών και επειδή στη χώρα μας δεν υπάρχει πραγματική κουλτούρα συνεργασιών, δεν διακρίνεται τρόπος ύπαρξης διεξόδου».

«Η κυβέρνηση ποντάρει στην αδράνεια του κόσμου. Δεν ξέρω πόσο μπορεί να κρατήσει αυτή η αδράνεια», είπε επίσης ο Η.Νικολακόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου