Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Φίμωση των ΜΜΕ από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη – Ηχηρότατο «χαστούκι» από τα διεθνή μέσα



Ένας πραγματικός διασυρμός σε διεθνές επίπεδο από τις πρακτικές του Μαξίμου...
Politico και Euractiv εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για «επικίνδυνες καταστάσεις», αναφερόμενα στις συνεχείς προσπάθειες επιβολής σιγής, σε όσα ΜΜΕ ασκούν κριτική και κάνουν αποκαλύψεις για τους «σκελετούς στη ντουλάπα» του Μαξίμου.

Ένας πραγματικός διασυρμός σε διεθνές επίπεδο από τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη…

Σύμφωνα με το νέο πόρισμα της συνομοσπονδίας επτά διεθνών οργανώσεων Τύπου, Media Freedom Rapid Response (MFRR), το οποίο επικαλούνται Politico και Euractiv, το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα από την κυβερνητική προσπάθεια φίμωσης των ΜΜΕ είναι τεράστιο.

Μάλιστα, στο Euractiv με σημερινό του άρθρο που τιτλοφορείται «Έκθεση για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης κλονίζει τη συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας», περιλαμβάνονται σκληρές δηλώσεις του Πάβολ Σάλαϊ, ο οποίος είναι επικεφαλής των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για τα Βαλκάνια και ο οποίος συγκρίνει την Ελλάδα με την Ουγγαρία και κάνει αναφορά στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ:

«Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα είναι πλέον συγκρίσιμη με αυτή στην Ουγγαρία … βλέπουμε σκοπιμότητα και πολιτική βούληση για περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου. Ταυτόχρονα, υπάρχουν άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο πιθανώς κρύβεται πίσω από την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ενός από τους δύο δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν στην ΕΕ πέρυσι».

Σύμφωνα με την σχετική αξιολόγηση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για το 2021, η Ελλάδα έχει πέσει στην 70η θέση παγκοσμίως, με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα να σχολιάζει σχετικά: «Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες της ΕΕ που θεωρούνται προβληματικές ως προς την ελευθερία του Τύπου».Είναι ενδεικτικό ότι το Euractiv παραθέτει και τη διαγραφή από τη ΝΔ του Ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος επανειλημμένως έχει κάνει δηλώσεις και tweets για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας, με μια από τις πιο χαρακτηριστικές να είναι αυτή περί «ορμπανοποίησης» της Ελλάδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τα ελληνικά ΜΜΕ υπό απειλή», είναι το σχόλιο του Politico για την κατάσταση στη χώρα μας, στην οποία «η ανεξαρτησία των ΜΜΕ και η ασφάλεια των δημοσιογράφων απειλούνται περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.



Το Politico επικαλείται την έκθεση του MFRR με τίτλο «Έλεγχος του μηνύματος: Προκλήσεις για την ανεξάρτητη υποβολή εκθέσεων στην Ελλάδα», η οποία αναφέρει τα διόλου κολακευτικά για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη:

«…η κατάσταση στο ελληνικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης δεν είναι νέα. Διαπιστώνεται επιδείνωση της ελευθερίας του Τύπου από τότε που το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήρθε στην εξουσία το 2019, το οποίο έχει εμμονή με τον έλεγχο του μηνύματος και να ελαχιστοποιεί τις επικριτικές και διαφωνούσες φωνές. Ειδήσεις που είναι ενοχλητικές ή μη κολακευτικές για την κυβέρνηση, οι οποίες περιλαμβάνουν αναφορά για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν καταγγέλλονται σε πολλά σημεία, δημιουργώντας σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες και, στη συνέχεια, την ενημερωμένη συμμετοχή τους στη δημοκρατική διαδικασία».

Γίνεται αναφορά και από το Politico στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, για την οποία μέσω της έκθεσης του MFRR τονίζεται: «Η πρόοδος των ερευνών φαίνεται αργή και στερείται βασικής διαφάνειας, η οποία είχε αποθαρρυντικό αποτέλεσμα και οδηγεί σε δυσπιστία σχετικά με την ικανότητα ή την προθυμία των αρχών να προστατεύσουν τη δημοσιογραφική κοινότητα».

Θυμίζουμε ότι οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, είχαν αναφερθεί σε «επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου», σχολιάζοντας τις πληροφορίες για αδιαφανή διάθεση κρατικών κονδυλίων, αλλά και για περιπτώσεις λογοκρισίας στην ΕΡΤ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου