Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Ανεξάρτητος δημοσιογράφος παίρνει μαρτυρίες απο Έλληνες της Μαριούπολης – Δεν είναι έτσι όπως σας τα παρουσιάζουν μας βομβαρδίζει το Αζόφ! (βίντεο)





Ο βετεράνος του αμερικανικού Ναυτικού και ανεξάρτητος δημοσιογράφος, Πάτρικ Λάνκαστερ, κάνει τακτικές αναφορές από την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου. Οι αναφορές του αποκαλύπτουν ότι αυτό που συμβαίνει στο ουκρανικό έδαφος δεν είναι αυτό που θα ήθελαν να ξέρετε τα δυτικά εταιρικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Λάνκαστερ πήρε συνέντευξη από κατοίκους του ελληνικού χωριού Sartana, ενός από τα χωριά γύρω από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

Πριν από οκτώ χρόνια, έγινε δημοψήφισμα και «οι περισσότεροι ζήτησαν να μιλούν τη ρωσική γλώσσα. Αλλά αποφάσισαν να μας εξουκρανίσουν, ώστε να μιλούν όλοι ουκρανικά… Απαγορευόταν να μιλάμε ρωσικά στο κατάστημα. Υπήρχε κάποια ένταση. Οι εργαζόμενοι πλήρωσαν πρόστιμα επειδή δεν είπαν «Καλημέρα» στα ουκρανικά στα καταστήματα», εξήγησε ένας κάτοικος.

«Σήμερα άκουσα μια άλλη ιστορία ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν πυροβολισμούς κατά του τάγματος Αζόφ. Επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις ήθελαν να τα παρατήσουν, έρχονται μηνύματα SMS απο τους Ρώσους που λένε ότι «μπορείς να τα παρατήσεις και δεν θα σου συμβεί τίποτα». Έτσι, όσοι θέλουν να παραδοθούν το Αζόφ τους πυροβολεί. Και αυτές οι δύο δυνάμεις [ουκρανικός στρατός και Αζόφ] βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους». είπε ένας άλλος κάτοικος.


Μέλη του τάγματος Αζόφ, της νεοναζιστικής πρώην παραστρατιωτικής ομάδας που τώρα είναι μονάδα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, βομβάρδισαν το χωριό, πιθανότατα με στόχο μια εκκλησία. Οι κάτοικοι του χωριού πιστεύουν επίσης ότι ήταν το Αζόφ βομβάρδισε το σχολείο.

«Οι Ουκρανοί λένε ότι αυτά τα κάνει μόνο η Ρωσία. – Πάντα έτσι λένε. Είναι η πολιτική τους. Μια βρώμικη πολιτική», είπε ένας άλλος κάτοικος.

Άλλοι κάτοικοι εξήγησαν ότι οι Ουκρανοί βομβάρδισαν τη Μαριούπολη για να δημιουργήσουν πανικό: «Έτσι, όσοι άνθρωποι φεύγουν τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα. Και τώρα όσοι άνθρωποι είναι εκεί, είναι εγκλωβισμένοι. Και τους κρατάνε με το όπλο, δε τους αφήνουν να φύγουν. Κυριολεκτικά τους πυροβολούν αν επιχειρήσουν την διαφυγή», είπαν στον Λάνκαστερ.


Δείτε με αυτόματη μετάφραση το βίντεο του Λάνκαστερ με τις μαρτυρίες των Ελλήνων στη Μαριούπολη
Σε περίπτωση που το βίντεο αφαιρεθεί από το YouTube, έχουμε αντιγράψει την αυτόματη μετάφραση, ακριβώς όπως είναι.
Χρονική σήμανση 
1:33 Κάτοικος 1, Γιαγιά– Χαίρετε! Μπορώ να σου κάνω μια ερώτηση? – Δεν φαίνομαι καλά αυτή τη στιγμή. – Οχι, είναι εντάξει. – Ποιά είναι η ερώτηση? – Μπορείτε να μου πείτε πού είμαστε τώρα; – Η πόλη Μαριούπολη, το χωριό Σαρτάνα. Είναι ελληνικό χωριό. Αυτό είναι το κέντρο του. Όλα αυτά που βλέπετε είναι αυτά που έχουμε, τα κατεστραμμένα κτίρια.. Λοιπόν, ο πόλεμος είναι πόλεμος.
2:04– Τι συνέβη? Πώς ήταν πριν από ένα μήνα σε σύγκριση με τώρα; – Πριν από ένα μήνα, όλα ήταν καλά, όλοι δούλευαν, όλοι κατά κάποιο τρόπο επιβίωναν. Και αυτό έγινε, βλέπετε. – Τώρα η DPR και η Ρωσία έχουν τον έλεγχο εδώ, έτσι είναι; – Όπως βλέπω έτσι είναι. – Πότε βρέθηκαν οι ουκρανικές δυνάμεις εδώ την τελευταία φορά; – Ξεκίνησε στις 24, σήμερα είναι ένας μήνας τώρα.
2:49– Εντάξει, ένα μήνα. Έτσι, στην 24η, οι Ουκρανοί αριστερά, σωστά; – Δεν ξέρω τίποτα. Βομβαρδίζουν, όταν συμβαίνει αρχίζουμε να κρυβόμαστε. Πώς μπορείς να καταλάβεις κάτι εκείνη τη στιγμή; Ποιος πυροβολεί ποιον; Ακούμε τους βομβαρδισμούς, κρύβουμε τα παιδιά και κλαίμε. Σε κανέναν δεν αρέσει αυτό. Οι άνθρωποι μένουν χωρίς σπίτια, κάποιος μένει χωρίς παιδιά, κάποιος έχασε γονείς. Ο πόλεμος δεν είναι καλός για κανέναν.
3:33– Τι είναι για εσάς η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ; – Δεν ξέρω για το DPR. Υποθέτω ότι γνωρίζετε όλη την ιστορία μόνοι σας. Δεν είμαι πολιτικός. – Ναί. Έκαναν εδώ δημοψήφισμα πριν από 8 χρόνια ή όχι; – Ναι, φυσικά και έκαναν. Κυρίως οι άνθρωποι ζητούσαν ρωσική γλώσσα. Αλλά αποφάσισαν να μας εξουκρανοποιήσουν, ώστε να μιλούν όλοι ουκρανικά.
4:10Λοιπόν, δεν ξέρω. Αν είμαι ενήλικας και έχω σπουδάσει και ουκρανικά και ρωσικά στο σχολείο, αλλά δεν μπορώ να μιλάω ουκρανικά όλη την ώρα. Απαγορευόταν να μιλάς ρωσικά στο κατάστημα. –  Εργαζόμενοι πλήρωσαν πρόστιμα επειδή δεν είπαν «Καλημέρα» στα ουκρανικά στα καταστήματα. – Ενα πρόστιμο? – Πλήρωσαν πρόστιμο, χρήματα, επειδή δεν μιλούσαν Ουκρανικά. Πωλητές. – Το έπιασα.
4:51– Δεν ξέρω, δεν είμαι πολιτικός. Απλώς κυκλοφορώ κλαίγοντας και αυτό είναι. Άρχισα να νευριάζω, οπότε βγήκα να ξεκαθαρίσω. Μόνο για τον εαυτό μου. Πρέπει να κάνετε κάτι χρήσιμο. Δεν ξέρω πού είναι οι 3 εγγονές μου χωρίς τους γονείς. φοβήθηκαν, έκλαιγαν. Και τώρα δεν ξέρουμε πού είναι οι εγγονές μας. Είναι τρομακτικό, ξέρεις;
5:21Κανένας δεν μπορεί να μοιράζει χρηματοκιβώτια και σακούλες με χρήματα, φτωχοί άνθρωποι σαν εμάς τρέχουν και κρύβονται επειδή θέλουν απλώς να ζήσουν. Καταλαβαίνεις? Έχουμε ήδη συνηθίσει ότι δεν υπάρχουν χρήματα, όλα είναι ακριβά, τα έχουμε ήδη συνηθίσει. Θέλουμε απλώς να ζήσουμε. – Ποιος φταίει για όλα αυτά; – Δεν μπορώ να απαντήσω, δεν ξέρω. Δεν είμαι πολιτικός.
5:52Λυπάμαι και για τους δύο. Και αυτοί έχουν καρδιά και εκείνοι, όλοι είναι παιδί κάποιου. Γιατί είναι απαραίτητο να πεθάνεις; Για ποιο λόγο? Πρέπει να μιλήσουμε. Πρέπει να βρούμε μια κοινή γλώσσα. Πρέπει να κάνουμε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις. Αυτη ειναι Η γνωμη μου. Αλλά όχι να μας σκοτώσουν. Αυτό δεν είναι σωστό. Λυπάμαι και τις δύο πλευρές, άνθρωποι είναι. Και ήμασταν φίλοι όλη μας τη ζωή, ήμασταν μαζί, Ρώσοι και Ουκρανοί.
6:26Το μισό χωριό μας είναι ελληνικό, είναι ελληνικό χωριό. Είμαι Έλληνας. Τόσοι Ουκρανοί ζουν εδώ με τις οικογένειές τους, παντρεύτηκαν. Τόσοι Ρώσοι εδώ. Πάντα ζούσαμε μαζί. Δεν καταλαβαίνω γιατι ξεκίνησε εδώ. Μιλούσα Ρώσικα και είμαι Έλληνας. Καθώς πήγαινα στο σχολείο, όλα ήταν στα ρωσικά, άρχισα να μαθαίνω ρωσικά, σπούδασα αγγλικά και ουκρανικά.
6:59– Γεννηθήκατε στην Ελλάδα; – Όχι, εδώ γεννήθηκα. – Όλα είναι ιστορία. Η Βασίλισσα Αικατερίνη Β’ επανεγκατέστησε τους Έλληνες γύρω από την Αζοφική Θάλασσα. Δεν ήθελε αυτό το έδαφος να καταληφθεί από Τούρκους, Μουσουλμάνους. Ήθελε να είναι εδώ ορθόδοξοι. Και έτσι εγκατέστησε τους Έλληνες, ψάρευαν εδώ, έχτισαν σπίτια. Όλα τα χωριά γύρω από τη Μαριούπολη είναι ελληνικά.
7:36Μα μάθαμε και ουκρανικά και ρωσικά, αλλά.. – Και ελληνικά; – Τώρα διδάσκουν Νέα Ελληνικά. Όχι παλιά ελληνικά. Μόνο ένας Θεός ξέρει ποιος φταίει για αυτό. Και οι κυβερνώντες που το ξεκίνησαν. Βλέπεις αυτό που βλέπεις. – Ποιο είναι το όνομά σου? – Θέλουμε ειρήνη, πάμε να ζήσουμε. Έχουμε ήδη συνηθίσει να μην έχουμε τίποτα. Αν υπήρχε ειρήνη. Αλλά το χάσαμε και αυτό. Δείτε τι κάνουμε τώρα. – Πως σε λένε? – Σοφία.
8:37 Κάτοικος 2, Φύλακας– Μπορείς να συστηθείς? – Ντμίτρι Βλαντιμίροβιτς Τσίμπαλ από την πόλη της Μαριούπολης. – Και πού είμαστε τώρα; – Είμαστε στο χωριό Σαρτάνα, είναι κοντά στη Μαριούπολη, περίπου 10-12 χλμ. από τη Μαριούπολη. Πώς έφτασα εδώ. Με έστειλαν να φυλάω το μαγαζί εδώ, το Γκρέις. Από λεηλασίες. Έτσι κατέληξα εδώ.
9:13Κάπου στη 1:00 το μεσημέρι μας έφεραν εδώ και κάπου στις 14:30 άκουσα ότι τα παιδιά από το DPR άρχισαν να επιτίθενται από πίσω. Πυροβολούσαν, καλά, δεν ξέρω, έκαναν τη δουλειά τους. Την επόμενη μέρα ήρθαν εδώ, σε 3-4 μέρες πήραν το χωριό υπό έλεγχο και άρχισαν να καθαρίζουν εδώ. Κάποιος ήταν πληροφοριοδότης, tipster. Ως αποτέλεσμα, βρήκαν έναν, δεν ήταν δύσκολο να τον βρουν.
9:52Δεν ήξερε το έδαφος. Και είπε πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και το βράδυ φώναξε «Δόξα στην Ουκρανία» στο οχυρό που έχουμε εκεί, είναι η αστυνομία. – Το είπε αυτό στην αστυνομία; – Όχι, τον πήγαν στην αστυνομία, γιατί είπε ότι ήρθε από τη Μαριούπολη με παντόφλες στο σπίτι, αλλά ήταν όλος καθαρός. Έξω ήταν λάσπη και είχε παγωνιά, απλά δεν μπορούσε να είναι τόσο καθαρός.
10:24Και είπε ότι δεν υπάρχουν στρατεύματα στη Μαριούπολη, είναι εντάξει, όλα είναι καλά. Και όταν έφυγα από εκεί, είχαν ήδη βάλει Grads στις αυλές, είχαν βάλει και τανκς ακριβώς στις αυλές εκεί, μπήκαν στα εργοστάσια.. – Ουκρανοί; – Ναι, Ουκρανοί, ή Αζόφ, δεν θυμάμαι. Εκεί δεν καταλάβαμε πολλά. Καλύτερα να μην το εμβαθύνεις. αυτό είναι όλο.
10:54– Βλέπω ότι έχει γίνει πολύς βομβαρδισμός, έτσι; – Ναι, έγινε πυροβολισμός εδώ. Μάλλον όταν έγινε επίθεση το πρωί, παρακολουθούσαμε από drone και οβίδες έπεσαν εδώ, πίσω από ένα κατάστημα.. – Τι μέρα ήταν; – 1η Μαρτίου. – Η ΛΔΔ και η Ρωσία είναι ήδη εδώ; – Στις 28 ήταν ακόμα πίσω από εκείνο το κεντρικό κατάστημα. Και την 1η Μαρτίου, ήταν ήδη εδώ και σταδιακά προχωρούσαν. Έλεγξαν σπίτια για να μην υπάρξουν εκπλήξεις.
11:35– Είπατε ότι έγινε επίθεση την 1η Μαρτίου, ο βομβαρδισμός ήταν από Ουκρανούς; – Ναί. – Υπήρχαν βομβαρδισμοί πριν η ΛΔΚ και η Ρωσία ήταν εδώ; – Αλλη μια φορά παρακαλώ. – Όταν τα ουκρανικά στρατεύματα ήταν εδώ, η DPR πυροβόλησε την πόλη ή όχι; – Υπήρχαν ομάδες εφόδου με πολυβόλα. Δεν είμαι εδώ από τότε .. Όλα ξεκίνησαν στις 23 το βράδυ που λένε οι ντόπιοι. Όταν ήμουν στη Μαριούπολη, άκουσα τον Grads να πετάει σε ολόκληρα πακέτα προς αυτή την κατεύθυνση.
12:26– Ήταν Ουκρανοί; – Ναι, ουκρανικά Grads από τη Μαριούπολη, ξέρετε; Οπότε αυτοί βομβάρδισαν. Κάπου προς αυτή την κατεύθυνση. Στους επιτιθέμενους. Βομβάρδισαν την Ταλακόβκα, και το πρωί άρχισαν να βομβαρδίζουν εδώ, γιατί πέρασαν την Ταλακόβκα, ανατίναξαν τη γέφυρα και έτσι δυσκόλεψαν την προέλαση.
12:52– Α, αυτή η γέφυρα, είδα. Ποιος το έκανε αυτό? – Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ή κάποιος εκεί. – Ουκρανός; – Ναι, για να καθυστερήσει η προέλαση των στρατευμάτων. Όπως καταλαβαίνω, οι θύελλαι κάπως πήραν το δρόμο τους μέσα από το νερό, έτσι, με κάποιο τρόπο το πέρασαν και έφτασαν σταδιακά.. Λοιπόν, δεν βγήκα, καθόμουν εκεί. Το πρωί, ένα θραύσμα οβίδας πέταξε μέσα, αλλά δεν υπήρχε τίποτα τρομερό εδώ, το χειρότερο είναι στη Μαριούπολη.
13:25Σήμερα προσπαθώ να βρω παιδιά από τη Μαριούπολη για να μάθω πώς είναι τα πράγματα εκεί. Οι γονείς μου έμειναν εκεί. Λένε όμως ότι όλα είναι πολύ λυπηρά. Σήμερα άκουσα μια άλλη ιστορία ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν πυροβολισμούς με το Αζόφ. Επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις ήθελαν κάπως να τα παρατήσουν, έρχονται μηνύματα SMS που λένε ότι «μπορείς να τα παρατήσεις και δεν θα σου συμβεί τίποτα».
13:57Θέλουν λοιπόν να παραδοθούν και το Αζόφ αρχίζει να τους πυροβολεί. Και είναι σε πόλεμο μεταξύ τους. Έγινε ένα τέτοιο επεισόδιο. Αυτό είναι σύμφωνα με τις ιστορίες ανθρώπων που βγήκαν από τη Μαριούπολη πριν από 3 ημέρες. Η Μαριούπολη καίγεται, οι άνθρωποι υποφέρουν. Δεν έχω πάει εκεί, θα πρέπει να φτάσω εκεί αργότερα.
14:23Θέλω όλα να τελειώσουν πιο γρήγορα. Ποιός είναι ο λόγος? Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν εθνικιστές στην εξουσία της Ουκρανίας, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε αυτό. Αυτοί είναι ο Oleg Tyagnibok, ο Moseychuk, ο Yatsenyuk και ο “ματωμένος” Παστέρ. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που το ξεκίνησαν. Οι εθνικιστές είναι απλώς στην εξουσία στην Ουκρανία. Και επομένως δεν περίμενε κανείς τίποτα καλό.
15:06Ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσει. Είναι καλό που ορισμένους τομείς έχουν υποστηρίξει οι αρχές. Για παράδειγμα, στο Berdyansk, οι αρχές υποστήριξαν την είσοδο του DPR και υπάρχει μια πόλη χωρίς καταστροφή. Αλλά λόγω του ότι έχουμε εθνικιστές στη Μαριούπολη, δεν τα παρατάνε, γιατί είναι καταδικασμένοι.
15:36Και ξέρουν πολύ καλά ότι κανείς δεν θα ασχοληθεί μαζί τους, και ως εκ τούτου κρατούν ανθρώπους ομήρους, κρύβονται πίσω τους και προσπαθούν να πάρουν περισσότερους ανθρώπους μαζί τους στον άλλο κόσμο. Και θα σας πω επίσης τι έγινε το καλοκαίρι. Έχουμε στρατιώτες του Αζόφ στη Μαριούπολη.. Είχε κάνει τατουάζ σβάστικα.. Ξέρεις τι είναι η σβάστικα;
16:05Και με μια σημαία σβάστικα σε μια μοτοσυκλέτα, ένας από αυτούς οδηγούσε στην αριστερή όχθη. Δεν το είδα, μου είπαν τα παιδιά. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Λένε, «Ναι, φανταστείτε το». Και δεν μπορεί να τους γίνει τίποτα. Ως εκ τούτου, ήταν σαφές για πολύ καιρό ότι θα ήταν άσχημα στη Μαριούπολη. Απλώς όταν συνέβη, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ξεκίνησε. Και τώρα είμαι εδώ. Τι άλλες ερωτήσεις θα υπάρξουν; – Αυτό είναι, ευχαριστώ.
16:45Καθώς ήμουν ήδη εδώ, τη 2η ή την 3η μέρα οι DPR ήταν από εκείνη την πλευρά. Και το πρωί που φτιάχναμε τη φωτιά για να ψήσουμε, κάτι πέταξε από την Αζοφική πλευρά, όπως καταλαβαίνουμε, γιατί ήταν από την αριστερή όχθη όπου έχουν την έδρα τους. Δεν ακούσαμε αναχώρηση οβίδας. Ίσως ήταν ένα RPG, γιατί δεν έγινε μεγάλη έκρηξη και δεν ακούστηκε ήχος αναχώρησης.
17:18Έσπασε την εκκλησία και τα ξύλα που έσωσαν ζωές, καθώς ήταν ο άνθρωπός μας που άναψε τη φωτιά. Χτυπήθηκε από θραύσματα, τώρα μπορείτε να το δείτε αυτό. – Οι Ουκρανοί το έκαναν αυτό; – Ναι, και η καταστροφή αυτού του σπιτιού είναι δικό τους έργο. Ίσως σκόπευαν την εκκλησία και δεν πέτυχαν, δεν ξέρω πού στόχευαν. Ήξεραν ότι υπήρχαν άνθρωποι που κρύβονταν εδώ.
17:46Αυτό προσγειώθηκε το πρωί την 3η ή 4η μέρα από τα ουκρανικά στρατεύματα. Έσπασε με θραύσματα, εδώ. Αποδεικνύεται για αυτή την κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά. Χτυπήθηκε από σκάγια και μπήκε στην εκκλησία. Μόνο ένα άτομο ήταν έξω, όλοι οι άλλοι ήταν μέσα. Βλέπετε το ξυλόστεγο χτυπήθηκε από θραύσματα. Ο φράκτης υπέστη ζημιές.
18:25Είχαμε έναν άντρα που καθόταν εκεί και έβαζε φωτιά για να μπορεί ο κόσμος να ζεσταθεί το πρωί. Έχουμε περίπου 40 άτομα στην εκκλησία. Υπάρχει ένας ναός από κάτω, και άνθρωποι κρύβονταν εκεί. Και το ξυλόστεγο έσωσε ζωές, γιατί υπήρχαν στοιβαγμένα καυσόξυλα.
19:13– Δεν ήταν στο υπόγειο εκείνη τη στιγμή, οπότε μπορεί να πει κανείς ότι ήταν τυχερός. – Οι Ουκρανοί λένε ότι τώρα πυροβολεί μόνο η Ρωσία. – Πάντα έτσι λένε. Είναι η πολιτική τους. Μια βρώμικη πολιτική. Εξαιτίας των οποίων υποφέρουν οι άνθρωποι. Τακτικοί άνθρωποι, όπως εγώ, οι γονείς μου και ολόκληρη η Μαριούπολη.
19:39Και αυτός ο άνθρωπος δεν κρύφτηκε στο υπόγειο, ήταν κάπου στον οικισμό, που τον βοήθησε να μείνει στη ζωή. Και αν ήταν στο υπόγειο, θα έπρεπε να τον θάψουν ακριβώς εκεί. Στο περίπου. – Αυτό είναι υπόγειο; – Ναί. – Η οβίδα χτύπησε εδώ και όλα καταστράφηκαν, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του.
20:04[Ντονέτσκ Ρωσία, Δημοκρατία του Ντόνετσκ]
20:10[Ειδικό Σχολείο Μαριούπολης με προχωρημένη μελέτη της Νέας Ελληνικής Γλώσσας]
20:55 Διάφοροι συνεντευξιαζόμενοι σε καταφύγιο– Μπορείτε να πείτε πού είμαστε τώρα; – Συνοικισμός Σαρτάνα. – Και ποια είναι η κατάσταση εδώ; – Τι κατάσταση; – Τεντωμένη. Τουλάχιστον κανένας βομβαρδισμός. – Μας λείπουν τα καύσιμα για να ζεσταθούμε. Τα υπόλοιπα καταφέρνουν να τα φέρουν εδώ. – Αέριο, βενζίνη. Το φαγητό που έχουμε. – Βλέπω ότι εδώ πυροβολούν πολύ. – Δεν είναι πια εδώ, είναι παρελθόν.
21:24Τώρα πυροβολούν στη Μαριούπολη. – Όχι, είδα ότι πυροβόλησαν πολύ. – Ναι το έκαναν. – Και ποιος ήταν; Ποιος βομβάρδισε την πόλη; – Πώς μπορούσαμε να δούμε ποιος βομβάρδισε τον οικισμό; Το αεροσκάφος το έριξε και πέταξε μακριά. – Ήταν ουκρανικό αεροπλάνο; – Ναί. – Πως ξέρεις? – Γιατί γύριζε μέσα στην πόλη. Οι Ρώσοι γυρίζουν γύρω απο τη πόλη.
21:53Και δεν χρειάστηκε να πάνε δύο φορές. – Και όταν ήταν, ποιος ήλεγχε την περιοχή, Ουκρανοί ή ΛΔΔ; – Ουκρανοί. – Δημιούργησαν πανικό. – Για να φύγουν οι άνθρωποι, και τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα. Και τώρα όλοι οι άνθρωποι είναι εκεί. Και τους κρατάνε με το όπλο, μην τους αφήσετε να φύγουν. Κυριολεκτικά πυροβολήστε τους αν τρέξουν μακριά.
22:20– Ο μαθητής μου μου είπε ότι η «Αζόφ» δεν τους άφησε να φύγουν, αλλά όταν ήρθε ο ουκρανικός στρατός, τους άφησαν να φύγουν. – Πότε ήταν η τελευταία φορά που οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν εδώ; – Ήταν η 28η ή η 1η… και μετά όχι πια. Και τότε οβίδες έπεσαν στον οικισμό. – Από ντάκες. Και σε μια συνοικία μας πέθανε μια γυναίκα.
22:49– Και ποιος ήταν; Ουκρανοί; – Ναί. Οι Ουκρανοί ανταπέδωσαν τα πυρά εδώ. Βομβάρδισαν τον οικισμό από τη Volontyorovka. – Το πιασα. – Έφεραν κάτι άλλο;
23:10– Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η κατάσταση; – Ποια είναι η κατάσταση? Δεν ξέρω πώς να πω. Το θέμα είναι πολύ ευρύ. Δεν ξέρω… η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. – Το πιασα. – Είναι δύσκολο. Είναι πολύ δύσκολο για όλους. – Είναι αυτό ένα είδος κουζίνας; – Ναί. – Υπάρχει μέρος που κοιμούνται οι άνθρωποι; – Ναι, είναι εκεί. – Είναι εκεί, σωστά;
23:34Και πόσοι κοιμούνται εδώ; – Είναι η πρώτη μου μέρα εδώ, δεν ξέρω. – Είσαι ντόπιος; – Ήρθαμε από την πόλη για να βοηθήσουμε. – Υπήρχαν μέχρι και 200 ​​άτομα στην αρχή. Και τώρα είναι ήδη λιγότεροι. Όσοι έχουν σπίτια σε καλή κατάσταση, πήγαν σπίτι τους. 
23:56Φέρνουν ανθρώπους από άλλες συνοικίες εδώ. – Ποιος τα χρηματοδοτεί όλα αυτά; – Τι? Ποιος χρηματοδοτεί; Λοιπόν, φέρνουν ανθρωπιστική βοήθεια εδώ. Επίσης, οι ντόπιοι φέρνουν κάποια πράγματα… Δεν μπορώ να πω ακριβώς για τη χρηματοδότηση. Θα πρέπει να ζητηθεί από τη διοίκηση. Υπάρχει πολλή ανθρωπιστική βοήθεια από διάφορα ταμεία και ανθρώπους.
24:23– Εντάξει ευχαριστώ! – Παρακαλώ! – Πολλοί άνθρωποι ήδη επιστρέφουν στα σπίτια τους.
24:37– Χαίρετε! – Αυτό το δωμάτιο ήταν γεμάτο κόσμο. Μόλις άρχισαν να φεύγουν από το μέρος. Τώρα είναι πιο ζεστό, οπότε επιστρέφουν στα σπίτια τους για να καθαρίσουν τα πάντα εκεί. – Το πιασα. Και πόσοι είναι εδώ τώρα; Κατά προσέγγιση. – Έως 100 άτομα. Είναι αυτό το δωμάτιο και άλλα 4 δωμάτια από τα πλάγια. Συνολικά, περίπου 100 άνθρωποι ζουν εδώ τώρα. – Ευχαριστώ!
25:14– Μπορείς να συστηθείς? – Χαίρετε! Με λένε Μαρία. – Πού είμαστε Μαρία; – Βρισκόμαστε στον οικισμό Sartana, στην πόλη Μαριούπολη, στην περιοχή του Ντόνετσκ. – Πόσο καιρό είστε εδώ και πώς ήταν; – Μένουμε στο καταφύγιο αυτού του σχολείου από τις 26 Φεβρουαρίου 2022. Όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί, πολλοί άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πόλη αλλά άλλοι έμειναν σε καταφύγια.
25:53Αυτά είναι στο κολέγιο, σε αυτό το σχολείο (200 άτομα), στο νηπιαγωγείο και στην εκκλησία. – Αυτοί που μένουν εδώ είναι ντόπιοι; Ή είναι από τη Μαριούπολη ή από κάπου αλλού; – Μόνο οι ντόπιοι έχουν μείνει εδώ. Αυτή τη στιγμή έχουν αρχίσει να έρχονται εδώ και άνθρωποι από τη Μαριούπολη και γειτονικούς οικισμούς.
26:16Προσπαθούμε να τους φιλοξενήσουμε, να τους ταΐσουμε. Λαμβάνουμε ανθρωπιστική βοήθεια: ψωμί, ρούχα. – Πότε βομβαρδίστηκε αυτό το μέρος για πρώτη φορά; – Αυτό το μέρος? – Αυτός ο οικισμός. – Ξεκίνησε τη μέρα. Τα αεροπλάνα πετούσαν, οπότε άρχισαν να βομβαρδίζουν από αεροπλάνα. Αρκετοί δρόμοι υπέστησαν ζημιές, τα σπίτια εκεί έχουν καταστραφεί πλήρως.
26:49Μετά από εκείνο τον βομβαρδισμό, οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο καταφύγιο και άρχισαν να περνούν τις νύχτες τους εδώ. – Ξέρεις ποιανού γη ήταν αυτή εκείνη τη στιγμή; Ποιος ήλεγχε το έδαφος, Ουκρανοί ή Ρώσοι, ή ποιος έλεγχε; – Δεν ξέρουμε ποιανού ήταν αυτά τα αεροπλάνα. Αλλά μια μέρα, όταν κοιμηθήκαμε σε αυτό το σχολείο, υπήρχαν δυνάμεις των «Αζοφικών» εδώ.
27:21Ήρθαν εδώ και κατέλαβαν όλους τους ορόφους, καθώς και τους κοντινούς δρόμους. Εκεί έβαλαν τις θέσεις τους. – Άρα ο «Αζόφ» ήταν σε αυτό το σχολείο, σωστά; – Ναί. «Αζόφ». – Πυροβολούσαν από εδώ ή τι; – Ναι, πυροβόλησαν από εδώ. Έμειναν εδώ για αρκετές ώρες. Αφού έφυγαν, το ίδιο βράδυ, το σχολείο βομβαρδίστηκε.
27:50Το σχολείο χτυπήθηκε από πολλές οβίδες, απευθείας χτυπήματα. Ήταν ένας τρομερός ήχος! Όλα τα παιδιά φοβήθηκαν. Όπως και οι ενήλικες, στην πραγματικότητα. Όλοι το πήραν δύσκολα. – Λοιπόν, είπατε ότι ήταν βάση του «Αζόφ», πυροβόλησαν από δω κι αριστερά, σωστά; – Ήρθαν εδώ για αρκετές ώρες και έφυγαν. Και αμέσως μετά την «επίσκεψή» τους ξεκίνησε ένας τεράστιος βομβαρδισμός.
28:21– Λοιπόν, έφυγαν και πυροβόλησαν, ή τι νόμιζες; Ποια είναι η γνώμη σου? – Ποιος πυροβολούσε; – Πολλοί ντόπιοι πιστεύουν ότι στήνουν ιχνηλάτες εδώ. – «Αζόφ»; – Ναί. Έτσι που το σχολείο θεωρήθηκε στρατιωτικό αντικείμενο. Έτσι, βομβαρδίστηκε. – Άρα ήξεραν ότι είναι μια καλή βάση και ήθελαν να το κάνουν… Καταλαβαίνω.
29:01Μπορείτε να μου δείξετε λίγο από αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια; Τι είναι εκεί? – Τι λαμβάνουμε; – Ναί. Και ποια είναι η διαδικασία και ποιος, και ούτω καθεξής; – Είμαστε ντόπιοι που μείναμε στο υπόγειο, στο καταφύγιο. Αυτοοργανωθήκαμε και αρχίσαμε να φέρνουμε τρόφιμα από το σπίτι. Πήραμε μεγάλες κατσαρόλες από την καντίνα του σχολείου και αρχίσαμε να μαγειρεύουμε.
29:27Ξεκινήσαμε επίσης να ταΐζουμε τους ηλικιωμένους που έμειναν χωρίς τα παιδιά τους, καθώς και όλους όσους είχαν ανάγκη. Όταν λίγο πολύ η κατάσταση επανήλθε στο φυσιολογικό, άρχισαν να παραδίδουν ανθρωπιστική βοήθεια εδώ. Φέρνουν ρούχα. Όσοι έχουν ανάγκη διαλέγουν ρούχα για τον εαυτό τους, όσοι δεν έχουν πια σπίτια.
29:47Μας φέρνουν τακτικά ψωμί, σετ παντοπωλείου (αρκετά καλά – αλεύρι, λάδι, δημητριακά, ζάχαρη, τσάι), κιτ οικιακής χρήσης (απορρυπαντικά). Όλα αυτά έρχονται σε παρτίδες. Τώρα μοιράζουμε 1 σετ ανά οικογένεια. Μόλις λάβουμε περισσότερα, θα το παρέχουμε σε όλους τους ντόπιους. – Έχει μείνει κάτι από το “Αζόφ”; Ίσως η στολή τους;
30:35Οχι? Δεν έμεινε τίποτα; Το πιασα. Αυτό είναι. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! – Απομένει μόνο ζημιά. Μπορείτε να το δείτε στον 3ο όροφο. Έσπασε την οροφή, την πλάκα-επικάλυψη από τον δεύτερο στον τρίτο όροφο και ένα κοχύλι κόλλησε στον τοίχο του γυμναστηρίου. Ήταν εκεί για πολύ καιρό, δεν ξέρω αν είχε ήδη αφαιρεθεί ή όχι ακόμα.
31:04– Εντάξει, ευχαριστώ πολύ!
31:19– Αυτό το τμήμα του σχολείου υπέφερε περισσότερο.
31:27Αυτές είναι αίθουσες διδασκαλίας. Αυτό ήταν ένα γραφείο πληροφορικής. Ήταν πλήρως εξοπλισμένο με υπολογιστές.
31:45Από εκεί ήρθε η οβίδα και έσπασε την οροφή. Και χτυπήστε εδώ. Έγινε λοιπόν όπως έγινε. Πριν έρθουν, ήταν πολύ εντάξει. – Λοιπόν, είπατε, πριν έρθει το «Azov» ήταν εντάξει, σωστά; – Ναί. Και μετά από 2-3 ώρες «επίσκεψή» τους άρχισε ο βομβαρδισμός. – Όταν έφυγαν ήδη, σωστά; – Ναί.

Πηγή dailyexpose.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου