Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

KETAMINH: Τι είναι η ουσία που ανιχνεύτηκε στην Τζωρτζίνα... την προηγούμενη 10ετία ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη σαν “ναρκωτικό”




Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό – καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.
Η κεταμίνη παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1962 και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1963.

Το 2010-13 έγιναν και κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης. Γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήγαγαν την πρώτη δοκιμή της κεταμίνης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, δήλωσαν ότι δίνει άμεσα και «θεαματικά» αποτελέσματα και κρίνεται ως μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την κατάθλιψη.
Να σημειωθεί ότι η κεταμίνη χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στους τραυματισμένους Αμερικανούς στρατιώτες στο Βιετνάμ, αρχικά ως αναισθητικό και στη συνέχεια για το άγχος. Επίσης, την προηγούμενη 10ετία ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη σαν “ναρκωτικό”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου