Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Προσοχή στις απάτες σε βάρος τουριστικών καταλυμάτων με το πρόσχημα της κράτησης δωματίων



Στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με μορφές εξαπάτησης και τρόπους προστασίας από αυτές, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου εφιστά την προσοχή των υπευθύνων τουριστικών καταλυμάτων, ιδιαιτέρως δε ενόψει και της θερινής τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, επιτήδειοι επικοινωνούν με τουριστικά καταλύματα προσποιούμενοι ότι επιθυμούν να προβούν σε κράτηση δωματίων. Στη συνέχεια και στο πλαίσιο δήθεν της πραγματοποίησης της πληρωμής του συμφωνηθέντος ποσού, όπου πολλές φορές προφασίζονται αδυναμία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, αποσπούν τεχνηέντως τους αριθμούς και κωδικούς PIN τραπεζικών καρτών ή τους προσωπικούς κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking).

Ακολούθως, με τη χρήση των υποκλεμμένων στοιχείων πραγματοποιούν μεταφορές χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων σε δικούς τους ή συνεργών τους.

Για την αποφυγή παρόμοιων μορφών απάτης, συμβουλεύουμε τους πολίτες:


Να μην γνωστοποιούν προσωπικά οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κτλ). Τα παραπάνω στοιχεία είναι αυστηρώς προσωπικά.


Να μη συμπληρώνουν φόρμες με τα προσωπικά τους στοιχεία, όταν αυτές αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή γραπτά μηνύματα (SMS)


Για να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της τράπεζάς τους, να πληκτρολογούν οι ίδιοι τη διεύθυνση στον browser και να μην εισέρχονται σε αυτές μέσω υπερσυνδέσμων (links).


Σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι έχουν πέσει θύμα απάτης, να ενημερώνουν άμεσα την τράπεζά τους και τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα « Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές ».

Επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου