Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Πάνω από 1 δισ. ευρώ τα χρέη για το ρεύμα - Άφαντη η επιδότηση στις μικρές επιχειρήσεις
Ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπορεί και να ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ προς τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, σωρεύονται ήδη σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, την ώρα που η κυβέρνηση δεν καν εκδώσει την ΚΥΑ για την πρόσθετη επιδότηση στα τιμολόγια μικρών... επιχειρήσεων, που είχε ανακοινωθεί από το Μάρτιο.

Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις να μην έχουν δει ακόμα τις επιδοτήσεις που μειώνουν τα τιμολόγιά τους.

Υπενθυμίζεται ότι με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλεπόταν πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κόστους ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται περίπου σε 1.240.000.

Εκτός, δηλαδή, από την ενίσχυση του Απριλίου, για όλες αυτές τις επιχειρήσεις ανακοινώθηκε ότι θα πάρουν αναδρομικά, για τις καταναλώσεις του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, την προαναφερόμενη πρόσθετη επιδότηση. Είχε μάλιστα δοθεί η διαβεβαίωση ότι η αναδρομική επιδότηση θα διατεθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με έναρξη τον Απρίλιο, αλλά ακόμα αναζητείται η σχετική ΚΥΑ.

Πάνω από 100.000 οι εντολές για διακοπή ρεύματος από την αρχή του έτους

Την ίδια ώρα εντολή για διακοπή ηλεκτροδότησης για πάνω από 100.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν εκδοθεί από την αρχή του έτους από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, εκ των οποίων οι 25.000 έχουν ήδη εκτελεστεί, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος των Τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης.

Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό στους τεχνικούς της ΔΕΗ ώστε να κλείσουν οι διακόπτες νωρίτερα.

Άλλωστε, όπως αποκάλυψε ο κ. Μανιάτης οι ιδιώτες πάροχοι έχουν κινηθεί σε πολλές περιπτώσεις δικαστικά κατά του ΔΕΔΔΗΕ, ζητώντας αποζημιώσεις επειδή ακριβώς δεν έχουν εκτελεστεί στο σύνολό τους οι εντολές διακοπής.

«Το 2020 και το 2021 δεν είχαμε το χρηματιστήριο Ενέργειας. Το έφερε ο κ. Χατζηδάκης που μας έλεγε ότι θα έχουμε φτηνή ενέργεια. Είχαμε πει από τότε ότι θα ακριβύνει το ρεύμα κατά 30% και έγινε 60% και 70% ακριβότερο. Έχουν υπερδιπλασιαστεί οι εντολές για διακοπή σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Δεν πρέπει να κοιτάμε τις εντολές σε σχέση με πέρυσι. Άλλο πέρυσι, άλλο φέτος. Ο λογαριασμός είναι πλέον υψηλότερος από μία σύνταξη ή έναν μισθό. Δεν έχουμε εικόνα αν είναι ευάλωτα νοικοκυριά ή όχι. Εμείς εκτελούμε εντολές. Το μόνο που ξέρουμε είναι αν υπάρχει οξυγόνο, αφού προηγουμένως έχει ενημερωθεί επισήμως ο ΔΕΔΔΗΕ», είπε αρχικά ο πρόεδρος των Τεχνικών της ΔΕΗ μιλώντας στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των καταναλωτών απέναντι στους τεχνικούς που κόβουν το ρεύμα, ο κ. Μανιάτης δήλωσε: «Έχουμε δεχθεί παλιότερα και πυροβολισμούς και ξυλοδαρμούς. Προσπαθούμε να το προλάβουμε όλο αυτό. Επισημάναμε και ζητήσαμε από την κυβέρνηση να κάνει κάτι γι’ αυτό γιατί την πληρώνουν οι τεχνικοί χωρίς να φταίνε. Πρέπει να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, τους πολίτες, να στηρίξουμε τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις σε έναν μήνα. Σε αυτή τη λογική λειτουργούμε. Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις».

Στη συνέχεια ο κ. Μανιάτης μίλησε με αριθμούς, αναφορικά με τις εντολές για διακοπή ηλεκτροδότησης, αλλά για αυτές που έχουν ήδη εκτελεστεί. Σύμφωνα με τα όσα είπε, μόνο χθες, Πέμπτη, εκδόθηκαν 870 αιτήσεις, ενώ από την αρχή του έτους έχουν εκδοθεί συνολικά 100.000 εκ των οποίων το 25%, δηλαδή οι 25.000 έχουν ήδη εκτελεστεί. «Δεν έχουμε το απαραίτητο προσωπικό», είπε και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό δεν έχουν γίνει όλες», αποκαλύπτοντας ότι: «οι ιδιώτες πάροχοι έχουν κινηθεί νομικά κατά του ΔΕΔΔΗΕ και ζητούν αποζημιώσεις επειδή δεν έχουν εκτελεστεί οι εντολές για διακοπές ρεύματος».
Πώς «φουσκώνουν» τα τιμολόγια ρεύματος

Στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας πετά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το… μπαλάκι σχετικά με τη ασφυκτική, σε πολλές περιπτώσεις, Ρήτρα Αναπροσαρμογής που επιβλήθηκε στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.

Σε διευκρινιστική της ανακοίνωση η ΡΑΕ σημειώνει ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής αποτελεί «αμιγώς και αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας και δεν «επιβλήθηκε» από τη ΡΑΕ», ενώ υπογραμμίζει πως ήδη από τις 8 Απριλίου η Αρχή έχει ξεκινήσει διαδικασία ακροάσεων των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους για διάφορους λόγους (είτε παραλείποντας να παρέχουν σταθερά τιμολόγια είτε διαμορφώνοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής κατά τρόπο που αποκλίνει ουσιωδέστατα από την κατεύθυνση της Αρχής είτε ακόμη παραπλανώντας τους καταναλωτές εμφανίζοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής ως μη εντασσόμενη στις ανταγωνιστικές χρεώσεις, δηλαδή τις χρεώσεις που διαμορφώνουν ελεύθερα οι Προμηθευτές).

Αναλυτικά:Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αποβλέποντας στην πλήρη και ορθή ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, διευκρινίζει τα εξής:
Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής στις Συμβάσεις Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί αμιγώς και αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας και δεν «επιβλήθηκε» από τη ΡΑΕ.
Η παροχή από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας κυμαινόμενων τιμολογίων, δηλαδή τιμολογίων όπου η Χρέωση Προμήθειας διαμορφώνεται βάσει Ρήτρας Αναπροσαρμογής, αποτελεί συνήθη εμπορική πρακτική, προβλεπόμενη στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που εκδόθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον Απρίλιο του 2013 (ΦΕΚ Β΄ 832/9.4.2013).
Τα κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία ενσωματώνουν Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι διαδεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτέλεσαν για τους εναλλακτικούς Προμηθευτές το εργαλείο διαφοροποίησης και ανάπτυξης ανταγωνιστικής δραστηριότητας προς τα έως τότε προσφερόμενα τιμολόγια, που ήταν αποκλειστικά σταθερής χρέωσης.
Από την υπό έκδοση έκθεση Market Monitoring Report – Consumer Protection Volume του Council of the European Energy Regulators (CEER) για το έτος 2021 προκύπτει ότι από τις 24 χώρες που απάντησαν στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούν τα διαθέσιμα προσφερόμενα συμβόλαια στη λιανική, 22 χώρες έχουν τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση.
Ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας του 2013 εξαρχής επέβαλε σαφή, εύλογα και διαφανή κριτήρια βάσει των οποίων λαμβάνει χώρα η αναπροσαρμογή των Χρεώσεων Προμήθειας (βλέπε, το άρθρο 28 παρ. 3 (γ), άρθρο 1 παρ. 2(στ) του Παραρτήματος ΙΙ). Τα εν λόγω κριτήρια αποσκοπούν στην: (α) επαρκή ενημέρωσή των καταναλωτών εκ των προτέρων, αναφορικά με τη φύση του τιμολογίου τους ως κυμαινόμενου, (β) κατανόηση και επαληθευσιμότητα της μεθοδολογίας υπολογισμού της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και (γ) δυνατότητα επιλογής προμηθευτή και προγράμματος προμήθειας, κατά τις ανάγκες τους.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διαπίστωσε ότι υφίσταται έλλειμμα διαφάνειας ως προς την επιβολή και την ενεργοποίηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και, εξ αυτού του λόγου, εξέδωσε την υπ’ αρ. 409/2020 Απόφασή της «Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαφάνεια και την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ΧΤ» (ΦΕΚ Β΄ 1364/14.04.2020). Με την ως άνω απόφαση η ΡΑΕ: α) επέβαλε στους Προμηθευτές την υποχρέωση παροχής τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου, β) τυποποίησε την ονομασία της Ρήτρας και όρισε ότι η διακύμανση οφείλει να γίνεται βάσει ενός μόνο μεγέθους της αγοράς, το οποίο να είναι εύκολα προσβάσιμο και επαληθεύσιμο από τον μέσο καταναλωτή, γ) τυποποίησε τη μεθοδολογία της Ρήτρας Αναπροσαρμογής ώστε να είναι σαφέστερος και περισσότερος κατανοητός ο υπολογισμός της και δ) συνέστησε να καθορίζεται η «περιοχή ασφαλείας», δηλαδή το εύρος τιμών πέραν του οποίου αναπροσαρμόζεται η Χρέωση Προμήθειας, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται η ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού αναπροσαρμογής.
Η Αρχή, ήδη από τις 8 Απριλίου 2022, έχει εκκινήσει διαδικασία ακροάσεων των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους εκ της 409/2020 Απόφασης ΡΑΕ, είτε παραλείποντας να παρέχουν σταθερά τιμολόγια είτε διαμορφώνοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής κατά τρόπο που αποκλίνει ουσιωδέστατα από την κατεύθυνση της Αρχής είτε ακόμη παραπλανώντας τους καταναλωτές εμφανίζοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής ως μη εντασσόμενη στις ανταγωνιστικές χρεώσεις, δηλαδή τις χρεώσεις που διαμορφώνουν ελεύθερα οι Προμηθευτές.
Η ΡΑΕ δεν διαθέτει αποφασιστική αρμοδιότητα για τα ζητήματα που αφορούν την προμήθεια ενέργειας, καθώς δεν έχει την αρμοδιότητα έκδοσης και τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (άρθρο 138 ν. 4001/2011). Ωστόσο, στο πλαίσιο της αδιάλειπτης εποπτικής παρακολούθησης των διαμορφούμενων επιχειρηματικών πρακτικών και με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της ευχερούς κατανόησης των τιμολογίων, εξέδωσε την υπ’ αρ. 967/2021 Απόφασή της «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την υιοθέτηση πρότυπου εγγράφου «Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και υποδείγματος «Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ». Με ως άνω απόφαση, που επέχει τον χαρακτήρα ερμηνευτικής οδηγίας – σύστασης, προωθείται αποφασιστικά η αρχή της διαφάνειας τόσο σε προσυμβατικό επίπεδο, όταν δηλαδή οι καταναλωτές συγκρίνουν τις προσφορές προμήθειας, όσο και κατά την εκτέλεση της σύμβασης, ιδίως στο επίπεδο του λογαριασμού κατανάλωσης. Πλέον καθίσταται απολύτως ευχερές στους καταναλωτές να αντιλαμβάνονται εκ των προτέρων τη φύση του προσφερόμενου τιμολογίου και του βαθμού έκθεσής τους στον κίνδυνο τιμών των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, παρακολουθεί και εποπτεύει τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και ενεργεί με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου