Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Reuters : Η Ε.Ε. ανακοινώνει το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού – Θα αντιμετωπίζεται πλέον ως γρίπη




Το Reuters αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ετοιμάζεται να περάσει σε μια νέα φάση διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς πλέον θα τον αντιμετωπίζει ως γρίπη.

Το πρακτορείο επικαλείται έγγραφο που θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση από την αρμόδια Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου.

Όπως αναφέρει το Reuters, στο προσχέδιο του εγγράφου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα (27/4) προς ψήφιση στα όργανα της Ένωσης, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ αναφέρει πως το ευρωπαϊκό μπλοκ έχει ξεπεράσει την φάση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας, ενώ στο εξής θα δίνεται μεγαλύτερο βάρος στους διαγνωστικούς ελέγχους, ενώ η επιτήρηση της COVID-19 θα είναι παρόμοια με αυτή που γίνεται στην κοινή εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός πως τα κρούσματα της νόσου ελαττώνονται σε συνδυασμό με τη μείωση των θανάτων και της επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας ενισχύουν την θέση της ΕΕ αναφορικά με τον τερματισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκονται τα κράτη-μέλη εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια. Παράλληλα τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών -άνω του 70% για τις δύο δόσεις και άνω του 50% για την ενισχυτική- εντείνουν την αισιοδοξία των ευρωπαϊκών αρχών.

«Προτείνεται μία διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας, περνώντας από το στάδιο της έκτακτης ανάγκης σε μία πιο βιώσιμη διαχείριση της κατάστασης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο του εγγράφου της ΕΕ που περιήλθε σε γνώση του Reuters. Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, το Reuters τονίζει πως οι όποιες ανακοινώσεις δεν θα είναι δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και θα συνοδεύονται από τη σαφή προειδοποίηση πως «ο COVID-19 ήρθε για να μείνει», πιθανότατα μέσω της εμφάνισης νέων παραλλαγών, και ως εκ τούτου «η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα παραμένουν απαραίτητες».



pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου