Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Η φινλανδική βουλή ψήφισε υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ - Πως θα αντιδράσει η ρωσική "αρκούδα" ;;;



Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο, πολύ μεγαλύτερη και από αυτή την σύγκρουση στην Ουκρανία, παίρνει πλέον «σάρκα και οστά» καθώς το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ σπάζοντας την ιστορική συμφωνία με την Σοβιετική Ένωση για «ουδετερότητα».

Το 56% των μελών του φινλανδικού κοινοβουλίου, για την ακρίβεια 112 από τους 200 Φινλανδούς βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένταξης της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία πριν λίγες ώρες.

Μια ουδετερότητα μεταξύ 1945 και 1990 είχε μια «ειδική σχέση» για την οποία είχε καθιερωθεί ο διεθνής όρος «φινλανδοποίηση»: Η Φινλανδία διατηρούσε την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της, αλλά γεωστρατηγικά ήταν υπό τον σοβιετικό έλεγχο και χωρίς να διαθέτει πρακτικά ένοπλες δυνάμεις.

Άλλωστε είχε χάσει δύο πολέμους κατά της Ρωσίας: Έναν αμυντικό το 1938-1939 κι έναν επιθετικό το 1941-1945, τον οποίο αγώνα τον έδωσε μάλιστα ως σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990 η συμφωνία έπαψε να υφίσταται και η Φινλανδία πλησίαζε όλο και πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, προμηθευόμενη αποκλειστικά δυτικά οπλικά συστήματα και εντασσόμενη στην ΕΕ.

Το πρόβλημα για την Ρωσία είναι μεγάλο: Δεν διαθέτει καν αριθμητικά σοβαρές στρατιωτικές δυνάμεις σήμερα στα αχανή σύνορα με την Φινλανδία.

Και μετά την αρνητική εξέλιξη, μέχρι στιγμής, του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται ότι πλέον δεν γίνεται σεβαστή η συμβατική ρωσική ισχύς, όσο και αν η Μόσχα «προειδοποιεί».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σχετικά ότι: «Έχουμε εκδώσει όλες τις προειδοποιήσεις μας τόσο δημόσια όσο και μέσω διμερών καναλιών. Το γνωρίζουν τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία, άρα δεν θα έχουν κάποια έκπληξη, έχουν ενημερωθεί για τα πάντα, για το πού θα οδηγήσει η απόφασή τους» δήλωσε η Ζαχάροβα στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Russia-24.

Αποδείχθηκε στην Ουκρανία ότι δεν έχουν τους ανθρώπινους πόρους για να στηρίξουν μέτωπα τέτοιες έκτασης.

Η αποχώρηση από το Κίεβο και την βόρεια Ουκρανία για να συγκεντρωθούν στο Ντονμπάς απέδειξε ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις κεραυνοβόλες επιχειρήσεις με εν συνεχεία κατάληψη των εδαφών λόγω έλλειψης έμψυχου υλικού.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε ρωσικές στρατιωτικές αδυναμίες που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ειδικά μετά την στρατιωτική ανασυγκρότηση της τελευταίας 15ετίας και τη νίκη στην Συρία.

Η Φινλανδία έχει σύγχρονο στράτευμα, το ίδιο και η Σουηδία. Και η Νορβηγία, βορειότερα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ.

Μόνο με πυρηνικά θα μπορούσαν να διασπαστούν αυτές οι άμυνες από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες άλλωστε αριθμητικά είναι υπέρτερες και πολύ καλύτερα εξοπλισμένες από τον ρωσικό Στρατό της Βόρειας Περιφέρειας.

Ήδη βρετανικά τεθωρακισμένα και άρματα μάχης έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην Φινλανδία και η απόσταση του ΝΑΤΟϊκού -πλέον-εδάφους από την Αγία Πετρούπολη είναι όση η απόσταση Αθήνας-Πόρτο Ράφτη: Εντός της ακτίνας βαρέως πυροβολικού, ρουκετοβόλων MLRS κλπ. Μόλις 35 χλμ.

Η νυν κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα πιέσει ασφυκτικά την Ρωσία στην βόρεια περιφέρειά της.

Ο Β.Πούτιν το 2016, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον τότε πρόεδρο της Φινλανδίας, Sauli Niinistö, είχε υποστηρίξει ότι «H Ρωσία βασίζεται στο γεγονός ότι η Φινλανδία είναι μια ουδέτερη χώρα. Η Ρωσία κρατά τους στρατιώτες της μακριά από τα σύνορα της Φινλανδίας.

Αν υποθέσουμε ότι η Φινλανδία κάποια στιγμή θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αυτό θα σήμαινε ότι οι αμυντικές δυνάμεις της Φινλανδίας θα έπαυαν να είναι ανεξάρτητες. Αντίθετα, θα αποτελούν μέρος της υποδομής του ΝΑΤΟ, η οποία θα βρίσκεται έτσι κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Σε αυτή την περίπτωση, τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα βρίσκονται σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Φινλανδία αλλά θα μετακινηθούν ξανά στα σύνορα αυτής της χώρας».

Το ερώτημα είναι «Ποια ρωσικά στρατεύματα;».

Ο νυν αριθμός του επαγγελματικού ρωσικού Στρατού, σε συνδυασμό με την παλαιότητα των μηχανοκίνητων μέσων του, «με το ζόρι» αρκεί για να στηρίξει την Μόσχα σε μια επίθεση του ΝΑΤΟ από την Πολωνία διά μέσου της Λευκορωσίας.

Άλλο σύμμαχο η Ρωσία δεν έχει. Η Λευκορωσία διαθέτει συμβολικές ένοπλες δυνάμεις.

Και σίγουρα τότε θα είχαμε αναγκαστικά χρήση πυρηνικών όπλων.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη μεταφορά αρμάτων μάχης από το Σύνταγμα Βασιλικών Ουσάρων (Σύνταγμα Τεθωρακισμένων) στη Φινλανδία για «ενίσχυση και διεξαγωγή ασκήσεων μαζί με φινλανδικές μάχιμες ομάδες»

Παράλληλα, μαχητικά αεροσκάφη EF-2000 Typhoon από τη βάση της RAF, Lossiemouth, προχώρησαν σε ασκήσεις με τα φινλανδικά, γερμανικά και βελγικά αεροσκάφη πάνω από την Εσθονία στο πλαίσιο της άσκησης του ΝΑΤΟ “Ramstein Alloy”.

Στην άσκηση τα F-18 της φινλανδικής Αεροπορίας ανεφοδιάστηκαν από ιπτάμενα τάνκερ της RAF και μια δανική φρεγάτα η F342 Esbern Snare πραγματοποίησε ασκήσεις με το σκάφος FNS 81 Tornio από τον φινλανδικό στόλο στην περιοχή της Βαλτικής.

Η Σουηδία, ακόμη μια χώρα που θα μπει στο ΝΑΤΟ, έστειλε το υποβρύχιο HMS Uppland να «φωτογραφηθεί». μπροστά από την παράκτια οχύρωση πυροβολικού Russarö που φρουρεί το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Φινλανδίας και εκτελεί καθημερινά κατασκοπευτικές πτήσεις για λογαριασμό του ΝΑΤΟ σε Βαλτική και σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας…

Οι Σκανδιναβοί «φτύνουν» την Ρωσία του Β.Πούτιν.

Η «αρκούδα» είναι πληγωμένη και πολύ πιο αδύναμη ή για την ακρίβεια, αποδείχθηκε πολύ πιο αδύναμη, απ’ότι πίστευε ο κόσμος δύο μήνες πριν.

Θα μπορέσει να αντιδράσει με συμβατικά όπλα στις εξελίξεις ή θα υπάρξει καταφυγή στην χρήση πυρηνικών όπλων με ότι αυτό συνεπάγεται;

Σε διαφορετική περίπτωση θα «στραγγαλιστεί» γεωστρατηγικά σε μία έκταση που θα ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό μέχρι την Μαύρη Θάλασσα και θα ανοίξει την όρεξη των δυτικών και στην Συρία: Ήδη η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε ρωσικά στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη προς την αραβική χώρα, υποχρεώνοντας τις ρωσικές πτήσεις να πετούν μέσω Ιράν και Ιράν στις βάσεις τους στην Μεσόγειο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου