Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Αναβρασμός στη ΝΔ: «Μην κάνεις πρόωρες εκλογές – Έχουμε τελειώσει» λένε βουλευτές σε Κ.Μητσοτάκη – Τι απάντησε




Ποιοι και γιατί δεν θέλουν να γίνουν εκλογές ούτε τον Μάιο, αλλά ούτε τον Σεπτέμβριο

Έντονη είναι η κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες εντός της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αρκετοί βουλευτές διάβασαν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και… τρομοκρατήθηκαν.
Όπως σας αποκάλυψε το pronews.gr ο υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, αλλά και ορισμένοι ακόμη σύμβουλοι του πρωθυπουργού πιέζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει εκλογές… τώρα. Δηλαδή τον Μάιο και συγκεκριμένα στις 26 του μήνα, καθώς θεωρούν ότι μετά θα είναι πολύ αργά και η ΝΔ θα υποστεί συντριβή, με το ποσοστό της να πέφτει κάτω και από το 20%.

Παράλληλα υπάρχει και τον σενάριο, το οποίο φαντάζει και πιο λογικό, περί προσφυγής στις κάλπες τον Σεπτέμβριο. Παρόλα αυτά και τα δύο σενάρια δεν αρέσουν στους περισσότερους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Προσφάτως ο Ευάγγελος Αντώναρος είχε αναφερθεί σε πολλούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που «βράζουν» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά δεν μιλούν γιατί… δεν τους συμφέρει.

Οι ίδιοι φέρεται να είναι και οι ίδιοι που προτιμούν να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας και ο λόγος είναι απλός. Ακόμα και εάν η Νέα Δημοκρατία έχει ένα ποσοστό κοντά στο 25%, τότε θα έχει περίπου 75-80 έδρες. Αυτό το ποσοστό φαίνεται ότι είναι το «ταβάνι» της «γαλάζιας» παράταξης.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι από τους 157 βουλευτές που είναι τώρα στη Βουλή τουλάχιστον οι μισοί θα βρεθούν εκτός. Κάτι που σημαίνει ότι θα χάσουν τις παροχές που δίνει το αξίωμα του βουλευτή, αλλά και περίπου 150-200.000 ευρώ που θα πάρουν αν γίνουν οι εκλογές στην ώρα τους.

Η πραγματικότητα μάλιστα είναι ακόμη χειρότερη για τους νυν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και από αυτούς τους 75-80 (στην καλύτερη περίπτωση) αρκετοί θα είναι νέοι και πρόσωπα που θα προωθήσει ο Κ.Μητσοτάκης, ώστε να ελέγχει ακόμη καλύτερα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Υπολογίζεται ότι από τους 157 βουλευτές της ΝΔ που βρίσκονται τώρα στη Βουλή θα παραμείνουν περίπου 40, στην καλύτερη περίπτωση. Οι άλλοι 117… θα πρέπει να βρουν κάποια άλλη ασχολία.

Προφανώς και όλο αυτό έχει προκαλέσει αναβρασμό στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πληροφορίες στα τηλεφωνήματα που έγιναν για τα «Χρόνια Πολλά» για το Πάσχα, υπήρξαν και συζητήσεις για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Οι βουλευτές ζήτησαν να μην γίνουν άμεσα, κάτι με το οποίο φέρεται να συμφώνησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έτσι και αλλιώς δεν ήταν ποτέ θιασώτης της συγκεκριμένης ιδέας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει έτσι και αλλιώς, όπως σας έχουμε αναφέρει σε άρθρο μας στο pronews.gr, ότι μόλις γίνουν οι εκλογές τελειώνει από πρωθυπουργός, αλλά ακόμη και να παρέμενε θα ήταν αναγκασμένος να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να έρθουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία είναι πολλά δισ. ευρώ. Σε καμία περίπτωση ο Κ.Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να τα εκμεταλλευτεί κάποιος άλλος.

Κύκλοι από το Μαξίμου ανέφεραν προσφάτως ότι ο Κ.Μητσοτάκης θα έπαιρνε μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα την τελική απόφαση για το εάν θα προσφύγουμε στις κάλπες άμεσα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι η απόφαση του είναι να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς η ανακοίνωση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ δεν έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Από εδώ και πέρα ο Κ.Μητσοτάκης έχει το ταξίδι στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον Τ.Μπάιντεν, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον και το καλοκαίρι. Αυτά τα δύο γεγονότα, αλλά και οι σφυγμομετρήσεις που θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να κρίνουν εάν θα πάμε σε εκλογές Σεπτέμβριο ή εάν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Αυτό διαμήνυσαν από το Μαξίμου και σε αρκετούς βουλευτές που έκαναν σχετική ερώτηση.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου