Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Μαγιορκίνης για κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά: Δεν υπάρχει τρόπος περιορισμού - Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί



Όπως τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης τα κρούσματα ηπατίτιδας που βλέπουμε στα παιδία είναι "μόνο η κορυφή του παγόβουνου"

Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί στις επόμενες ημέρες, τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του για το μέγεθος της επιδημίας της ηπατίτιδας στα παιδιά.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας, "τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου", ενώ -όπως αναφέρει- δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η εξάπλωση.

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη

"Σχετικά με το μέγεθος της επιδημίας της ηπατίτιδας στα παιδιά.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα παιδιά δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση, ενώ κρούσματα έχουν απομονωθεί σε πολλές χώρες.

Τι συμπεραίνουμε από αυτό;

1) το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκτασή του καθότι ήδη θα βρίσκεται παντού

2) πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μίας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου, τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

3) ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί στις επόμενες ημέρες με καταγραφή ηπιότερων μορφών της νόσου καθότι τώρα υπάρχει εγρήγορση και οι ιατροί ψάχνουν επισταμένα για τις διαγνώσεις. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.
4) ο αριθμός των αναδρομικών διαγνώσεων θα αυξηθεί καθότι θα βρεθούν περιστατικά που δεν είχαν αποδοθεί αρχικά στο συγκεκριμένο αίτιο. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.

Κάποια στοιχεία σχετικά με το πιο πιθανό αίτιο, τον Αδενοϊό 41:

Το πιο πιθανό αίτιο μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό. Πρόκειται για παλιό και συχνό παθογόνο, παραθέτω link με δημοσίευση του 1984 που σε μελέτη 1 έτους περίπου το 8% των διαρροϊκών συνδρόμων των βρεφών".

ΠΟΥ: Τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε εν μέσω της αύξησης κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως τουλάχιστον ένα παιδί πέθανε εν μέσω αύξησης των περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία μεταξύ ανηλίκων· διευκρίνισε πως ενημερώθηκε για 169 κρούσματα σε 12 χώρες.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, ως την 21η Απριλίου περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά είχαν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία, στη Γαλλία, στη Ρουμανία και στο Βέλγιο.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι οι 114 από τις 169 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα παιδιά που παρουσίασαν οξεία ηπατίτιδα ήταν ηλικίας μεταξύ του ενός μήνα και των 16 ετών. Τα 17 κρίθηκε πως χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος. Δεν αποκαλύπτεται καμία λεπτομέρεια για το παιδί που υπέκυψε, ούτε πού καταγράφηκε ο θάνατος.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι στις τελευταίες 74 περιπτώσεις, εντοπίστηκε συνηθισμένος ιός της γρίπης, γνωστός ως αδενοϊός. Τα 20 από τα παιδιά που εξετάστηκαν είχαν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό· τα 19 είχαν ταυτόχρονα τον αδενοϊό και την COVID-19, πρόσθεσε.



thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου