Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Προκαλούν τη Ρωσία από παντού - Ιαπωνία : "Παράνομα κατεχόμενες" οι Κουρίλες νήσοι




Νέα ρήξη για τη Ρωσική Ομοσπονδία στην άλλη πλευρά των συνόρων της.

Η Ρωσία θα απαντήσει στη δήλωση της Ιαπωνίας σχετικά με την υποτιθέμενη παράνομη κατοχή των Νοτίων Κουρίλων νήσων. Αυτή η απάντηση θα είναι, όπως λένε, ασύμμετρη. Αλλά στο Τόκιο δεν θα αρέσει.
Νωρίτερα, ο ιστότοπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας δημοσίευσε την ετήσια έκθεση για τη διπλωματία. Σε αυτή, το νότιο τμήμα των Κουρίλων Νήσων χαρακτηρίζεται "παράνομα κατεχόμενο". Το Τόκιο απέφευγε έναν τέτοιο ορισμό από το 2003. Αλλά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, επέστρεψαν ξανά σε αυτόν, ουσιαστικά διαγράφοντας οποιεσδήποτε επιλογές για διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα για το άμεσο μέλλον.

Σήμερα, αυτό το θέμα έθιξε ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής Κυβέρνησης και Απεσταλμένος του Προέδρου στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια της Άπω Ανατολής Γιούρι Τρούτνεφ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού εργασίας στην επικράτεια Khabarovsk. Μίλησε για το τι θα κάνει η Ρωσία ως απάντηση στην επίσημα δηλωμένη θέση του Τόκιο.

«Η τελευταία δήλωση της Ιαπωνίας για παράνομη κατοχή και ούτω καθεξής - έχω μια απολύτως φυσική αντίδραση σε αυτό, πιθανώς, όπως κάθε πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θέλω να πω ότι σίγουρα θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε πολύ απλά: τώρα θα προσπαθήσουμε για να δρομολογήσουμε κρουαζιερόπλοια εκεί, έχουμε ήδη σκεφτεί πού θα τα πάρουμε», είπε ο Τρούτνεφ .
«Τώρα απλώς θα πάρουμε δύο πλοία από το υπάρχον ταμείο και μετά θα ναυπηγήσουμε. Και θα αναπτύξουμε τις Κουρίλες νήσους, θα κατασκευάσουμε νέα επενδυτικά έργα, θα μεταφέρουμε τουριστικούς ομίλους και θα συνεχίσουμε να ζούμε και να εργαζόμαστε στις Κουρίλες νήσους, με βάση το γεγονός ότι πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για μια περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2021, ο Πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε «μοναδικά και άνευ προηγουμένου» μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στις Κουρίλες Νήσους. Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σχέδια για απαλλαγή των επιχειρήσεων στα νησιά από την καταβολή φόρων επί των κερδών, των φόρων ιδιοκτησίας, γης και μεταφορών, για τη θέσπιση μειωμένων ασφαλίστρων 7,6% για δέκα χρόνια.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο πρόεδρος υπέγραψε νόμο που παρέχει φορολογικά πλεονεκτήματα σε νέους οργανισμούς που είναι εγγεγραμμένοι στις Κουρίλες νήσους. Τα οφέλη θα παρέχονται σε οργανισμούς που έχουν εγγραφεί στην αστική περιοχή μετά την 1η Ιανουαρίου 2022.

Εντός 20 ετών από την ημερομηνία εγγραφής τους, δεν θα αναγνωρίζονται ως υπόχρεοι φόρου εισοδήματος και περιουσίας και θα μπορούν επίσης να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ασφαλίστρων.

Επιπλέον, οι ρωσικές αρχές κάλεσαν ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων ιαπωνικών, να συνεργαστούν. Ωστόσο, στο Τόκιο σχεδόν αμέσως δήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για τα σχέδια των ρωσικών αρχών. Και είναι ξεκάθαρο ότι στις παρούσες συνθήκες δεν τίθεται θέμα συνεργασίας. Πασιφανές, λοιπόν, πως οι δηλώσεις των ιαπωνικών αρχών σχετικά με τις Κουρίλες νήσους δεν ελήφθησαν υπόψη πριν στη Μόσχα, ακόμη περισσότερο τώρα.

Εκτιμάται πως οι Κουρίλες νήσοι θα γίνουν μια ακόμα διπλωματική "εμπόλεμη ζώνη" για τη Ρωσία, καθώς πίσω από την Ιαπωνία κρύβονται τα βαθιά αμερικανικά συμφέροντα.


 pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου