Σάββατο 30 Απριλίου 2022

O Στρατός της Ρουμανίας μπήκε στην Μολδαβία και κατευθύνεται στη ρωσική Υπερδνειστερία




Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της Μολδαβίας ότι δεν είναι πλέον ουδέτερη χώρα και ότι συντάσσεται με τη Δύση, καθώς ο ρουμανικός Στρατός κατευθύνεται προς της χώρα για ασκήσεις.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο ρουμανικά άρματα μάχης μπήκαν στην Μολδαβία και κατευθύνονται στη ρωσική Υπερδνειστερία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, τόνισε πως πρόκειται για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων με τη συμμετοχή χωρών του ΝΑΤΟ.


Πράγματι η Πολωνία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν χτες, 28 Απριλίου, τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων.

Η Πολωνία ανακοίνωσε μια μαζική στρατιωτική άσκηση, προειδοποιώντας τους κατοίκους για αυξημένη κυκλοφορία και «φάλαγγες στρατιωτικών οχημάτων» που θα μετακινούνται σε όλη τη χώρα.

Οι ασκήσεις θα ξεκινήσουν την 1η Μαΐου και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα, ανέφερε ο πολωνικός Στρατός σε δήλωση την Πέμπτη.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι η πρώτη φορά που χώρες του ΝΑΤΟ που κάνουν ασκήσεις στην Μολδαβία, η οποία πλέον και τυπικά δεν είναι ουδέτερη.

Παράλληλα όλα αυτά δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις και στην Υπερδνειστερία.

Το κύριο πρόβλημα της Υπερδνειστερίας είναι η γεωγραφική της θέση. Η αυτοαποκαλούμενη δημοκρατία βρίσκεται ανάμεσα στη Μολδαβία και την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, σε σχέση με την Ουκρανία, η Υπερδνειστερία έχει μειονεκτεί σημαντικά καθώς βρίσκεται σε μια πολύ στενή λωρίδα γης και το φαρδύτερο σημείο της είναι μόλις 40 χλμ.

Πιέζεται από τον ποταμό Δνείστερο και εκτείνεται 202 χλμ από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά. Η υπεράσπιση ενός τέτοιου εδάφους από τη Μολδαβία, η οποία ουσιαστικά δεν έχει Στρατό και βρίσκεται στην άλλη πλευρά, δεν είναι δύσκολη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να αποφευχθούν βομβαρδισμοί από τον ουκρανικό Στρατό, επειδή ολόκληρη η επικράτεια της Υπερδνειστερίας δεν έχει αρκετό βάθος για μια ανασυγκρότηση στρατευμάτων και επιμελητεία.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 1,5-3.000 στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Υπερδνειστερία. Πρόκειται για το 82ο και το 113ο Τάγμα Μηχανοκίνητων τυφεκίων των Φρουρών και το 540ο Τάγμα. Η συνολική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της Υπερδνειστερίας φτάνει τους 15.000 στρατιωτικούς. Πρόκειται για 4 Ταξιαρχίες μηχανοκίνητων τυφεκίων σε Τιρασπόλ, Bendery, Dubossary και Rybnitsa.

Επιπλέον διαθέτει τέσσερα Τάγματα ειδικού σκοπού. Σε υπηρεσία υπάρχουν: 100 άρματα μάχης, έως 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οχήματα μάχης πεζικού, 35 χιλιάδες οχήματα, BRDM, πυροβόλα, όλμοι, Grad MLRS, αντιαρματικοί πύραυλοι ATGM, 200 συστήματα αεράμυνας, 500 μονάδες μηχανικού στρατιωτικού εξοπλισμού .

Η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Υπερδνειστερίας για πολεμικές επιχειρήσεις είναι άγνωστη, όπως άγνωστη παραμένει και η δυνατότητα κλήσης εφέδρων. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν γνωρίζει πόσοι από τους 465.000 εναπομείναντες κατοίκους της Υπερδνειστερίας θα επιστρατευτούν. Όλες οι άλλες σκέψεις είναι καθαρά θεωρητικές.

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο μισός πληθυσμός της Υπερδνειστερίας έχει ρωσικά διαβατήρια, δηλαδή είναι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επομένως, ό,τι και να συμβεί εκεί, η Ρωσία θα συνδράμει.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου