Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ακρίβεια: Πληθωρισμός σοκ 9,4% τον Απρίλιο - Στο 7,5% στην Ευρωζώνη




Στο 9,4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο σε ετήσια βάση από 8% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε οριακά στο 7,5% από 7,4%.
Συνεπώς, αυξήθηκε πολύ η απόσταση του πληθωρισμού στην Ελλάδα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικό του άλματος που έκανε στην Ελλάδα είναι ότι τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών αυξήθηκε 2,2% σε σχέση με τον Μάρτιο.
Στις 10 Μαΐου θα ανακοινωθεί ο εθνικός δείκτης από την ΕΛΣΤΑΤ

Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, δηλαδή ενιαίους συντελεστές στάθμισης των προϊότων και υπηρεσιών για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, θα ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός με βάση τον εθνικό δείκτη είναι υψηλότερος από τον εναρμονισμένο πληθωρισμό και τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί στο 8,9%.
Αυξάνεται η ψαλίδα στην Ευρωζώνη

Οι διαφορές στον πληθωρισμό μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωζώνης είναι πολύ μεγάλες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat. Οι χώρες της Βαλτικής έχουν διψήφια ποσοστά, με τον πληθωρισμό στην Εσθονία να φθάνει το 19%, στη Λιθουανία το 16,6% και στη Λετονία το 13,2%. Από τις μεγάλες οικονομίες, η Ολλανδία έχει διψήφιο πληθωρισμό (11,2%).

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε στη Γαλλία κατά 5,1%, στη Γερμανία κατά 7,6% και στην Ιταλία κατά 6.6%. Τον χαμηλότερο πληθωρισμό κατέγραψε η Μάλτα (4,5%), ενώ χαμηλός είναι και στην Πορτογαλία (5,5%) και τη Φινλανδία (5,8%).
Βασικός μοχλός το ενεργειακό κόστος

Η ενέργεια ήταν και τον Απρίλιο η βασική πηγή της ακρίβειας στην Ευρωζώνη, καθώς οι τιμές της αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 38% από 44,4% τον Μάρτιο. Ακολουθούν οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (6,4% από 5%), των μη βιομηχανικών προϊόντων (3,8% έναντι 3,4%) και των υπηρεσιών (3,3% έναντι 2,7%).

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε στην Ευρωζώνη στο 3,9% από 3,2% τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου