Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Ζοζέπ Μπορέλ: «Δεν υπάρχει συμφωνία στην Ε.Ε. για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο»




Δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την επιβολή πλήρους εμπάργκο ή τιμωρητικού δασμού στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφερε τη... Δευτέρα (25/04) ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του στη «Welt», o Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε: «Προς το παρόν, εμείς στην Ε.Ε. δεν έχουμε ενιαία θέση για το ζήτημα αυτό».

Οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν την κύρια πηγή ξένου συναλλάγματος για το Κρεμλίνο και πολλοί εντός της Ε.Ε. έχουν ζητήσει τον τερματισμό των πληρωμών του πετρελαίου, επειδή ουσιαστικά χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Μάλιστα, ορισμένες χώρες της Ε.Ε. πιέζουν για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν μια πλήρη αξιολόγηση των επιπτώσεων μιας απαγόρευσης του πετρελαίου ως μέρος πιθανών περαιτέρω μέτρων. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ευρώπης, παρέχοντας λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της Ε.Ε. το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
«Όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εργάζονται για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο»

Ακόμα, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του επόμενου μήνα και ότι δεν αναμένει κάποια απόφαση επί του θέματος πριν από αυτήν, προσθέτοντας: «Μια τελική πρόταση για εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο δεν βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι».

Επίσης, η «Welt» υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει, αυτή την εβδομάδα, πιθανώς προτάσεις στα κράτη-μέλη για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας χωρίς να επικαλείται πηγές. «Όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εργάζονται για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο», σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, συμπληρώνοντας ότι πιστεύει πως η Ε.Ε. θα μπορέσει τελικά να μειώσει την εξάρτησή της. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε: «Κάποια στιγμή θα συμβεί και τότε η Ρωσία θα νιώσει οδυνηρά ότι τα έσοδα από τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου χάνονται».


fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου