Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Υπερδνειστερία: «Οι επιθέσεις έγιναν από την Ουκρανία»




Ο επικεφαλής της μολδαβικής αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας δήλωσε ότι οι επιθέσεις στο έδαφος αυτό θα μπορούσαν να εντοπιστούν πίσω στην Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
«Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία», μεταδίδει το TASS επικαλούμενο δήλωση του Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, του αυτοαποκαλούμενου προέδρου της αποσχισθείσας περιοχής.

«Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν την επίθεση αυτή έχουν στόχο να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση», ανέφερε ο Κρασνοσέλσκι.

Η Υπερδνειστερία δέχτηκε σειρά επιθέσεων τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αφότου στοχοποιήθηκε μια στρατιωτική μονάδα, εκρήξεις κατέστρεψαν το αρχηγείο κρατικής ασφάλειας της Υπερδνειστερίας και δύο εκρήξεις κατέστρεψαν κεραίες ραδιοφώνου από τη σοβιετική εποχή.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας δήλωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία περιοχή ήταν μια προσπάθεια από ομάδες εντός του εδάφους αυτού να αυξήσουν τις εντάσεις και το Κρεμλίνο εξέφρασε σοβαρή ανησυχία.


Το Κρεμλίνο απεύχεται μια επέμβαση στην περιοχή

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι τα νέα που έρχονται από την περιοχή συνιστούν λόγο σοβαρής ανησυχίας.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα έπρεπε να επέμβει στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο RIA.

Στην Μολδαβία συνήλθε εκτάκτως σήμερα το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, μετά τα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μια επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας και η καταστροφή δύο κεραιών μέσω των οποίων εκπέμπει το ρωσικό ραδιόφωνο.
Αβεβαιώτητα για τον «ένοχο» στην Ουάσινγκτον

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τα αίτια των περιστατικών βίας που σημειώθηκαν στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Δεν είμαστε πράγματι βέβαιοι τι σημαίνουν όλα αυτά, αλλά είναι κάτι το οποίο στο οποίο θα εστιάσουμε», δήλωσε ο Όστιν.
Δυο σενάρια για ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία

Οι δύο πλευρές έχουν σημάνει συναγερμό και αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις των τελευταίων ωρών που επεκτείνουν δυτικότερα τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο όλα γίνονται από τους Ρώσους: για να δεσμεύσει δυνάμεις η Ουκρανία στα δυτικά σύνορά της ώστε να διευκολυνθεί η επόμενη επίθεση της στα ανατολικά προς το Χάρκοβο ή και για να διευκολυνθούν επίσης οι επιθέσεις σε υποδομές στη δυτική Ουκρανία, απ’ όπου μεταφέρεται πολεμικός εξοπλισμός της Δύσης.

Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή η ευθύνη βαραίνει τους Ουκρανούς που θέλουν να επεκτείνουν τις συρράξεις στο έδαφος της Μολδαβίας ώστε να προκαλέσουν επέμβαση του ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίες δηλώσεις Ουκρανών που μιλούν ανοιχτά για προετοιμασίες για επίθεση στην Υπερδνειστερία.

«Η Ουκρανία έχει το νόμιμο δικαίωμα να «αποστρατικοποιήσει» τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ρωσικών στρατευμάτων που μας απειλούν. Αυτό θα επιτρέψει τη σύλληψη Ρώσων αιχμαλώτων για ανταλλαγή, την εξάλειψη της απειλής από τα ρωσικά στρατεύματα, την κατάσχεση μεγάλων οπλοστασίων πυρομαχικών και την απελευθέρωση δύο ουκρανικές ταξιαρχίες που βρίσκονται στα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας», είπε ο Μπουντούσοφ, ένας από τους κύριους στρατιωτικοπολιτικούς προπαγανδιστές.
Το καθεστώς της Υπερδνειστερίας

Η Υπερδνειστερία, μια περιοχή όπου κατοικούν 500.000 άνθρωποι, αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία το 1990, έπειτα από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο, αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από τη Ρωσία. Έχει όμως δικό της νόμισμα και δικές της δυνάμεις ασφαλείας.

Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, η οποία της παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο. Η Ρωσία έχει αναπτύξει εκεί 1.500 στρατιώτες. Η Υπερδνειστερία, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, συνορεύει με τη δυτική Ουκρανία.

Κατά καιρούς η Μόσχα υποστηρίζει ότι «υπάρχουν επίσης περιπτώσεις καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού» στην Υπερδνειστερία, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου