Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΘΕΤΙΚΟΣ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΣΕ ΜΥΚΟΝΟ-ΜΗΛΟ !!!




Εξαιρετικά υψηλή θετικότητα καταγράφουν, πλέον, οι περισσότεροι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, με τη Μύκονο και τη Μήλο να σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Σε πολλά από τα νησιά, όπου δεν έχουν προβλεφθεί φέτος δωμάτια καραντίνας για τους επισκέπτες, η θετικότητα είναι εξαιρετικά αυξημένη και ενώ το όριο ασφαλείας είναι το 4%, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 20%.

Συγκεκριμένα, η Μύκονος, για ακόμη μία φορά, είναι πρωταθλήτρια στα κρούσματα του κορονοϊού, καθώς από θετικότητα 50,89% που είχε την προηγούμενη εβδομάδα, έφτασε στο 53,53%.

Ακόμη μεγαλύτερη διασπορά της νόσου Covid-19 έχει η Μήλος, όπου η θετικότητα εκτοξεύτηκε στο 52,45%, από 32,31% που ήταν πριν από επτά ημέρες. Κάτι που σημαίνει ότι σε αυτά τα δύο νησιά, περισσότεροι από ένας στους δύο που κάνουν τεστ, διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό.

Αύξηση στα ήδη υψηλά ποσοστά έχει και η Σαντορίνη, η οποία από 33,51% την περασμένη εβδομάδα, έφτασε στο 39,51%.

Πάνω από 20% θετικότητα έχουν επίσης η Τήνος (25,6%), η Κως (24,38%), η Ιθάκη 23,74%, η Κάρπαθος 21,37%, η Κέρκυρα 20,04% και η Νάξος (21,7%).

Λίγο χαμηλότερα, αλλά αρκετά υψηλά, είναι και τα ποσοστά των θετικών διαγνώσεων σε Ζάκυνθο (19,93%), Ρόδο (18,54%) και Χανιά 18,35%.

Διευκρινίζεται ότι ο μέσος όρος θετικότητας την τελευταία εβδομάδα στη χώρα είναι 12,07%.

Στον αντίποδα, σε τουριστικούς προορισμούς για τους οποίους δεν απαιτείται πρόσβαση με αεροπλάνο ή πλοίο και οι επισκέπτες, εφόσον διαγνωστούν θετικοί στην Covid, μπορούν να αποχωρήσουν και να μπουν σε καραντίνα στο σπίτι τους, έχουν ποσοστά χαμηλά, όπως η Χαλκιδική (6,45%) και η Πιέρια 6,54%.



Η θετικότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας την τελευταία εβδομάδα

Παρόλα αυτά, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε την Τετάρτη ότι «τα κρούσματα ως κρούσματα δεν μας απασχολούν. Μας απασχολούν αν αυτά μεταφέρονται σε νοσηλείες και, κυρίως, σε βαριές νοσηλείες». Κάτι που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με λοίμωξη στα νοσοκομεία, η κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα δεν απασχολεί την κυβέρνηση.

Σχεδόν οι μισές κλίνες Covid κατειλημμένες

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, κινείται επικίνδυνα και η ποσοστιαία κάλυψη των απλών κλινών Covid.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, η κάλυψη στις απλές κλίνες Covid-19 ήταν 33,01%, ενώ δύο ημέρες αργότερα, την Πέμπτη 29 Ιουνίου εκτοξεύτηκε και έφτασε το 41,02%.

Πλέον, 1.100 άτομα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας, από περίπου 600 που ήταν στις αρχές του μήνα, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι δεδομένο ότι θα χρειαστούν ειδική φροντίδα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Είναι δεδομένο ότι η εκτόξευση των κρουσμάτων θα φέρει και αύξηση στις νοσηλείες και θα προκαλέσει εκ νέου προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

«Ηδη παρατηρούμε αύξηση των νοσηλειών», τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Αυτό σημαίνει πως στη συνέχεια θα δούμε αύξηση των νοσηλειών στην Εντατική και θα δούμε και αύξηση των απωλειών. Αν δείτε στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, θα διαπιστώσετε ότι έχουν αρκετές δεκάδες απώλειες ημερησίως. Εφτασαν και τους 100 θανάτους την ημέρα κάποια στιγμή μέσα στον τελευταίο μήνα», σημειώνει ο ίδιος.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο υπουργείο Υγείας ετοιμάζουν αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με νέες κλίνες για ασθενείς με Covid, ενώ οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη μη λήψη μέτρων και ειδικά για τη μη υποχρεωτικότητα της μάσκας στα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου