Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και ίσως η καλύτερη της Ελλάδος!!!


Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και ίσως η καλύτερη της Ελλάδος!!!
Η καρδιά του Ηπειρωτικού Πανεπιστημίου, χτυπάει ακόμη δυνατά



Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει πολλές και σημαντικές υποδομές εκπαίδευσης και έρευνας. Η υποδομή όμως για την οποία αποδεδειγμένα υπερηφανεύεται είναι για τη Βιβλιοθήκη του. Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και σύμφωνα με πολλούς δείκτες από τις καλύτερες Βιβλιοθήκες της Ελλάδος, αν όχι η καλύτερη. Έχει έκταση 14.500 τ.μ., συλλογή 500 χιλιάδων Βιβλίων και τόμων περιοδικών και χιλιάδες επιστημονικά περιοδικά σε ηλεκτρονική μορφή, σύγχρονο εξοπλισμό, μηχανοργάνωση, σημαντικό αριθμό Η/Υ για πρόσβαση στο διαδίκτυο, ειδική Συλλογή σε γραφή Braille και εξοπλισμό για χρήση από άτομα με προβλήματα όρασης κ.α. Καθημερινά εκατοντάδες φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της και διαβάζουν στις 600 θέσεις ανάγνωσης που διαθέτει. Ψυχή και κύριος συντελεστής αυτής της βασικής εκπαιδευτικής και ερευνητικής υποδομής του Πανεπιστημίου είναι ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Γιώργος Ζάχος. Πτυχιούχος Μαθηματικός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές σπουδές στην Αγγλία σε θέματα αξιολόγησης της έρευνας και Διοίκησης Βιβλιοθηκών ο κ. Ζάχος αναδείχθηκε σε προσωπικότητα πανελλήνιας ακτινοβολίας στον τομέα των Βιβλιοθηκών και όχι μόνο. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Βιβλιοθηκών και Αρχείων του
Υπουργείου Παιδείας, εμπνευστής και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, δημιουργός της Μονάδας Ολικής Ποιότητας Βιβλιοθηκών που λειτουργεί στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννιτών κ.α. Ο κ. Ζάχος αγωνίστηκε για να αλλάξει η νοοτροπία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και να γίνει δεκτή η πρότασή του για την κατάργηση των δεκαεπτά μικρών Βιβλιοθηκών που μέχρι πριν από δέκα χρόνια διέθετε το Πανεπιστήμιο στα Τμήματά του και τη μεταφορά τους σε μια μεγάλη και σύγχρονη Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη. Με τις προτάσεις για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα που ετοίμασε έφερε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πάνω από 6 δισεκατομμύρια δραχμές. Με τα χρήματα αυτά έγινε η ανέγερση του νέου εντυπωσιακού κτιρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, η επίπλωση, ο εμπλουτισμός και η μηχανοργάνωση της αλλά και η στελέχωσή της Βιβλιοθήκης και του Πανεπιστημίου καθώς μέσω των έργων που διαχειρίστηκε προσλήφθηκαν πάνω από 30 υπάλληλοι που στηρίζουν με ενθουσιασμό τη Βιβλιοθήκη αλλά και άλλες σημαντικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

Η καρδιά του Πανεπιστημίου



Σήμερα αισθάνεται δικαιωμένος που η άποψή του ότι « η Βιβλιοθήκη πρέπει να είναι η καρδιά του Πανεπιστημίου και κέντρο της Πανεπιστημιούπολης» έχει γίνει πράξη. Στη συζήτηση που είχαμε μαζί του μεταξύ των άλλων μας δήλωσε : « Τώρα το Πανεπιστήμιο και η Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων έχουν καρδιά. Όταν βλέπω τα αναγνωστήρια να είναι γεμάτα και η Βιβλιοθήκη να σφύζει από ζωή νιώθω υπερηφάνεια για το έργο που επιτελέσαμε και επιτελούμε. Βοηθάμε τους φοιτητές να έχουν καλύτερες σπουδές, τους ερευνητές να εκτελούν την έρευνα τους και όλους - και πολίτες της πόλης μας- να βελτιώνονται πνευματικά και πολιτιστικά. Αισθάνομαι δικαιωμένος. Ήδη πολλοί από τους καθηγητές που κάποτε αντιδρούσαν στην ανέγερση του νέου μεγάλου κτιρίου, ομολογούν ότι είχαν κάνει λάθος εκτίμηση». Την περίοδο αυτή η Βιβλιοθήκη διέρχεται μια δύσκολη περίοδο. Το προσωπικό της είναι το μισό από αυτό που διέθετε πριν από τέσσερα χρόνια και ο προϋπολογισμός της μειώθηκε δραματικά. Αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, η επισκεψιμότητα στη Βιβλιοθήκη αυξάνεται συνεχώς και οι ανάγκες για στήριξη των φοιτητών πολλαπλασιάζονται. Για όλα αυτά, με φανερή την ανησυχία στο πρόσωπό του, αλλά και με τη λάμψη του «αγωνιστή του φωτός» ο κ. Ζάχος δηλώνει: «Το άγχος, το δικό μου και των συναδέλφων μου στη Βιβλιοθήκη είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε να μη προκαλέσουν μειώσεις στο επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Δεν θέλουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι κρίμα να περιορίσουμε τις υπηρεσίες μας σε μία εποχή που οι φοιτητές και οι ερευνητές μας χρειάζονται ακόμη περισσότερο. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι ο ρόλος της Βιβλιοθήκης σε περιόδους κρίσεις γίνεται περισσότερο σημαντικός. Αγωνιζόμαστε αυτό να γίνει κατανοητό τόσο από την Πολιτεία όσο και από ολόκληρη την Ακαδημαϊκή μας Κοινότητα. Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου έχει τις ίδιες αγωνίες με εμάς και προσπαθεί για το καλύτερο. Ελπίζω οι προσπάθειες της να ευοδωθούν. Τόσο εγώ όσο και οι υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να πετύχουμε. Δεν θα το βάλουμε κάτω. Ο επιμένων νικά.».



http://epirusgate.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου