Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Παρά τις ελλείψεις, θετική αποτίμηση για τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων


Παρά τις ελλείψεις, θετική αποτίμηση για τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων


• Μεταρρυθμίσεις μπορεί να έγιναν αρκετές το τελευταίο διάστημα στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας, ωστόσο ακόμα υπάρχουν «τρύπες» και προβλήματα που δεν επιτρέπουν στο όλο σύστημα να βρει τον «βηματισμό» του και να λειτουργήσει σωστά, παρέχοντας στους ασφαλισμένους πολίτες αυτά που δικαιούνται.
Ζητούμενο είναι να αποκτήσουμε επιτέλους ως χώρα ένα ισορροπημένο δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα υγείας, με ισχυρές δομές, καλά οργανωμένες και στελεχωμένες που να λειτουργούν αποτελεσματικά. Για να γίνει αυτό πρέπει το Υπουργείο Υγείας να… ανεβάσει ρυθμούς, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος, σε συνεργασία πάντα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως με τους Ιατρικούς συλλόγους που μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή.
Πάντως, στα Γιάννενα είμαστε τυχεροί! Διαθέτουμε δύο Νοσοκομεία η λειτουργία των οποίων παραμένει σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα κι αυτό χάρη στην ποιότητα του προσωπικού που τα στελεχώνει!
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, τόσο σε εξειδικευμένο προσωπικό όσο και σε δομές που ήδη θα έπρεπε να διαθέτουν τα νοσηλευτικά μας ιδρύματα. Όσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιοχή μας, αυτή παρουσιάζει εικόνα αντίστοιχη με εκείνη όλης της υπόλοιπης Ελλάδας, αφού έχει ουσιαστικά αποδομηθεί και στερείται γιατρών ακόμα και σε κρίσιμες ειδικότητες!
Κλιμάκιο στα Γιάννενα
Τα παραπάνω διαπίστωσε κλιμάκιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Μιχάλη Βλασταράκο βρέθηκε στα Γιάννενα και επισκέφθηκε προχθές το «Χατζηκώστα» και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου είχε συνάντηση με τις Διοικήσεις τους, προκειμένου να διαμορφώσει εικόνα για τη δουλειά που γίνεται αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν. Δεσμεύτηκε δε ότι θα δουλέψει για να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά, με σκοπό καλύτερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή μας. Το κλιμάκιο συναντήθηκε και με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων υπό την Σταυρούλα Τσιάρα, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που απασχολούν τον τοπικό ιατρικό κόσμο.
Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ.
«Η περιοχή των Ιωαννίνων είναι ακριτική, χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση από πλευράς της Πολιτείας όσον αφορά τον τομέα της Υγείας και σ’ αυτό εμείς ως Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κατά νόμον σύμβουλος του Κράτους, μπορούμε να συμβάλλουμε», τόνισε προχθές σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος του Πανελ. Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ασφαλής και ποιοτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Όμως υπάρχει μία πραγματικότητα και αυτή είναι ότι οι δαπάνες Υγείας στη χώρα μας λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών έχουν πέσει πολύ χαμηλά», συμπλήρωσε.
Τα δύο Νοσοκομεία
Τα Γιάννενα διαθέτουν δύο Νοσοκομεία αλλά και εξωτερικές δομές που λειτουργούν σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο σε σχέση με ολόκληρη τη χώρα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή ποιότητα του υπάρχοντος προσωπικού, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ., λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι πολίτες της Ηπείρου πρέπει να νιώθουν ασφαλείς»!
Ωστόσο, υπάρχουν και ζητήματα που πρέπει να λυθούν ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα νοσηλευτικά μας ιδρύματα. Ο κ. Βλασταράκος μίλησε ενδεικτικά προχθές για μη επαρκή μηχανοργάνωση του συστήματος σε σχέση με την Υγειονομική Περιφέρεια και την κεντρική εξουσία, τονίζοντας ότι «ένα σύστημα που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί με γραπτά κείμενα, όλα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε να εξοικονομηθούν ενέργεια και πόροι».
Δομές και προσωπικό
Κατά τα άλλα, έκανε λόγο για δομές που πρέπει να γίνουν, όπως το Πολυδύναμο Κέντρο του «Χατζηκώστα», το οποίο ανέφερε πως πρέπει να λειτουργήσει τάχιστα με εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και για μονάδες εξειδικευμένες που πρέπει να ξεκινήσουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, οι οποίες όμως χρειάζονται προσωπικό ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, που σήμερα λείπει, αφού εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται και δεν αντικαθίστανται!
Ο Μιχ. Βλασταράκος στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού, σημειώνοντας ότι οι 1.200 γιατροί που έχουν επιλεγεί από το 2011 για το ΕΣΥ πρέπει να πάνε στα Νοσοκομεία για να τα ενισχύσουν, προσθέτοντας ότι οι υπηρετούντες γιατροί εργάζονται σήμερα υπό εξοντωτικές συνθήκες οι οποίες τους εξουθενώνουν.
«Δράμα» η Πρωτοβάθμια!
Όσον αφορά στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η εικόνα στο Νομό Ιωαννίνων είναι αντίστοιχη με εκείνη Πανελλαδικά. Οι δομές της διαλύθηκαν βίαια, οι γιατροί αποχώρησαν χωρίς να αποζημιωθούν, χάνοντας τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
«Η Πολιτεία πρέπει να λάβει μέριμνα γ’ αυτούς τους ανθρώπους», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Πανελλ. Ιατρικού Συλλόγου, προσθέτοντας πως «το Πρωτοβάθμιο σύστημα χρειάζεται στοχευμένες κινήσεις, μια ισχυρή δημόσια δομή που να εφημερεύει δίπλα σε κάθε περιοχή με γιατρούς ειδικοτήτων, ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομειακό κέντρο».
Ιδιαίτερη δε μνεία έκανε στην καθιέρωση ικανοποιητικών συμβάσεων για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ώστε να έχει ο ασθενής τον συμβεβλημένο γιατρό σε κάθε ειδικότητα. «Δε νοείται τα Γιάννενα ως Νομός να μην έχουν τουλάχιστον έναν συμβεβλημένο οφθαλμίατρο ή παιδίατρο και ο ασφαλισμένος να πληρώνει από την τσέπη του», είπε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, ο Μιχάλης Βλασταράκος τόνισε ότι «αν το σύστημα δεν λειτουργήσει σωστά με ισχυρό Νοσοκομείο, με προσωπικό, με ισχυρή δημόσια δομή και σωστό ιδιωτικό σύστημα που να διέπεται από κανόνες, δεν θα έχουμε ποτέ την περίθαλψη που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Γι’ αυτό πρέπει να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Η Σταυρούλα Τσιάρα
«Η επίσκεψη του κλιμακίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στα Γιάννενα είναι μεγάλη τιμή για μας. Άκουσαν τα προβλήματά μας που δεν είναι άλλα από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των δύο Νοσοκομείων και ενημερώθηκαν για την επικείμενη λειτουργία των δύο νέων δομών, της νέας πτέρυγας στο Πανεπιστημιακό και του Πολυδύναμου Κέντρου στο ‘Χατζηκώστα’», τόνισε από την πλευρά της η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα, κάνοντας παράλληλα λόγο για ανάγκη συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου