Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Άλλαξαν προς τα… πάνω τα τροφεία

Άλλαξαν προς τα… πάνω τα τροφεία

Σχετικά σύντομη ήταν η χτεσινή διαδικασία στο δημοτικό συμβούλιο, στα προ ημερησίας διάταξης θέματα. Πιο σημαντικό από αυτά που τέθηκαν, ήταν τα τροφεία των παιδικών σταθμών, με την παράταξη «Πολίτες για την ανατροπή» και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να ασκούν κριτική στις αποφάσεις για αλλαγές.



Συγκεκριμένα, ο Λάζαρος Νάτσης διατύπωσε το ερώτημα, ενώ ο Τάκης Τασιούλας κατήγγειλε ότι έγιναν αυξήσεις στα τροφεία. Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ απάντησε ότι «η επιβάρυνση είναι μικρή» και ότι ο οργανισμός συνεχίζει να έχει τα μικρότερα τροφεία σε όλη τη χώρα. Η αλλαγή έχει να κάνει με το εξής: έγινε αναπροσαρμογή των κλιμάκων και έτσι οι έχοντες εισοδήματα από 8.000 έως 12.000 που μέχρι πρότινος δεν πληρώνανε τροφεία, τώρα πληρώνουν 0,60 λεπτά την ημέρα. Το ποσό φτάνει στα 2,8 ευρώ τη μέρα για τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Επί της ουσίας, έγινε αύξηση στα τροφεία, την οποία ο κ. Τσουμάνης τη δικαιολόγησε λέγοντας ότι πρόκειται για αποκατάσταση αδικιών, αλλά και ότι ο οργανισμός δεν έχει χρήματα πλην της επιχορήγησης από το ΕΣΠΑ «που δεν φτάνει για τίποτε όμως». Ο κ. Νάτσης στην απάντησή του τόνισε ότι αυτή ακριβώς είναι η «προβληματική» λογική, ότι δηλαδή «μπορεί να διακανονίσαμε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά κάθε μήνα έρχονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ κ.λπ.» και πως δεν αποκλείεται, με την ίδια λογική, να προταθεί «άλλη μια μικρή αύξηση» στο μέλλον. Ο δε κ. Τασιούλας έφερε το παράδειγμα της Πάτρας που έχει μηδενίσει τα τροφεία για τα εισοδήματα κάτω των 25.000 ευρώ. Κατά τα λοιπά, στο χτεσινοβραδινό συμβούλιο συζητήθηκαν διάφορα προ ημερησίας θέματα. Ξεκινώντας από τα πιο… κοντινά, η αξιωματική αντιπολίτευση δια του Νίκου Γκόντα προειδοποίησε ότι με τον τρόπο που λειτουργούν οι πεζόδρομοι αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος, με μια καταγγελία πολίτη, να αναγκαστεί ο Δήμος να επιστρέψει τα χρήματα του έργου. Αυτό αμφισβητήθηκε από πλευράς δημοτικής αρχής, με το δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να τονίζει ότι το θέμα είναι «υπό παρακολούθηση» προκειμένου να συνταχθεί μια κανονιστική απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας των πεζοδρόμων.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, έθεσε μια σειρά ζητήματα όπως τη λειτουργία της ΔΕΥΑΙ και της τεχνικής υπηρεσίας, ενώ παρατήρησε ότι υπάρχουν σημαντικές χρηματικές δαπάνες για τη λειτουργία της ιστοσελίδας της επιχείρησης, αλλά αυτή δεν λειτουργεί σωστά. Επίσης, πρότεινε τη σύνταξη ενός ψηφίσματος για την κατάσταση στη Συρία και κατά του Ισλαμικού Κράτους που βάλει κατά των Κούρδων. Αντίστοιχες προτάσεις κατέθεσε και ο Στέφανος Σκοπούλης της ΔΡΑΣΥ, ο οποίος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο το χαρακτήρισε «κοροϊδία» για τους εργαζόμενους.

«Όχι στους μεγαλοϊδεατισμούς»

Ένα άλλο θέμα που ήρθε προς συζήτηση, ήταν τα επεισόδια στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι Σερβία-Αλβανία. Η αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε να βγει ψήφισμα καταδίκης, ο δήμαρχος από την πλευρά του τόνισε ότι καταδικάζει μεν τα γεγονότα, όπως και κάθε αντίληψη «μεγαλοϊδεατισμού» , αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνεται και μια αξιολόγηση: «Πρέπει να μην δώσουμε δικαίωμα σε προβοκατόρικες τέτοιες ενέργειες το δικαίωμα να γίνονται μεγάλες». Ειδικά για το θέμα του ψηφίσματος για τους Κούρδους, ο κ. Μπέγκας πρότεινε να το αναλάβει το προεδρείο του σώματος και να είναι προϊόν συνεργασίας των παρατάξεων. Επίσης, σύμφωνα με πρόταση του προέδρου του σώματος Γιώργου Παπαδιώτη, θα έρθουν προς συζήτηση με εισηγήσεις στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, τόσο το αίτημα σωματείων για μέτρα ανακούφισης των ανέργων, αλλά και αντίστοιχο αίτημα του συλλόγου Πολυτέκνων Ιωαννίνων.

Για τη ΔΕΥΑΙ

Δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ δημοτικής αρχής-αντιπολίτευσης, οι οποίες πάντως ήταν σύντομες, χάρη κυρίως στις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μπέγκας. Κυρίως, η ένταση σημειώθηκε όταν ο κ. Γκόντας έφερε το θέμα της γνωμάτευσης της ΔΕΥΑΙ για τα ΑμεΑ, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι η γνωμάτευση ήταν «κατευθυνόμενη εις βάρος αυτών των ατόμων». Ο δήμαρχος δεν στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός καθαυτό, αλλά απάντησε στον κ. Γκόντα ότι είναι βασικά υπεύθυνος για την εργασιακή κατάσταση των ΑμεΑ: «Η ενός μήνα δημοτική αρχή δεν οδήγησε το δήμο σε χρεωκοπία και σε ομηρία πολίτες. Κάνατε ποτέ προσλήψεις μέσω προγραμμάτων ΑμεΑ σύμφωνα με τις ανάγκες πλήρωσης θέσεων;» είπε ο κ. Μπέγκας απευθυνόμενος στον κ. Γκόντα, κατηγορώντας τον ότι επί ημερών του οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μετακινούνταν συνεχώς μεταξύ επιχειρήσεων του Δήμου. «Είναι διαφορετικό να κατασπαταλάς το δημόσιο χρήμα από το να δρας και να γίνονται πιθανά και κάποια λάθη στη δράση», κατέληξε.

Άλλα θέματα

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μπέγκας ενημέρωσε το σώμα για μια σειρά ζητήματα που συζήτησε κατά τις επισκέψεις του στην Αθήνα, με υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες. Στα πιο «φρέσκα» νέα από αυτά, είναι η έγκριση που πήρε το δημοτικό Νεοχωρόπουλου που θα κατασκευαστεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ακόμα, δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση στο Πνευματικό Κέντρο για να διοργανώσει τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, ενώ η τεχνική υπηρεσία έχει ολοκληρώσει το φάκελο για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης του κλειστού γυμναστηρίου και κολυμβητηρίου στη Λιμνοπούλα. Υπολείπεται μόνο η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ο κ. Μπέγκας επανέλαβε τη διάθεση του Δήμου να στηρίξει με κάθε τρόπο την εξεύρεση λύσης για το αεροδρόμιο και ειδικά για το ραδιοβοήθημα που θα επιστρέψει την προσέγγιση των αεροπλάνων υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες. «Μεταξύ παραγόντων και ΥΠΑ εξελίσσεται ένας διάλογος που έχει σχέση με συγκεκριμένο σύστημα, το ILS. Υπάρχουν όμως και άλλα ραδιοβοηθήματα που μπορούν να τοποθετηθούν πολύ πιο εύκολα στο αεροδρόμιο» τόνισε. Τέλος, ενημέρωσε το σώμα ότι σημειώθηκε διάρρηξη στο κληροδότημα Καλούδη και ότι τριμελής επιτροπή θα χρησιμοποιήσει παλιότερη καταγραφή για να διαπιστώσει τι ακριβώς λείπει.

http://www.agon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου