Καιρός πλέον οι ελληνικές τράπεζες να κοιτάξουν και τους μικρομεσαίουςΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΖΗΤΑ ΤΩΡΑ Η ΑΓΟΡΑ!
Ο τζίρος στο λιανεμπόριο έπεσε τον Οκτώβριο κατά 550 εκατ. ευρώ…Γ. ΝΤΑΛΑΜΑΓΚΑΣ (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων): Υπερφορολόγηση και συρρίκνωση εισοδήματος λύγισαν τους καταναλωτές, που διστακτικά κάνουν τις αγορές τους…
• Μπορεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να πέρασε επιτυχώς τα «stress tests» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και γενικότερα να υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, ωστόσο αυτό θα πρέπει πλέον να περάσει και στην πραγματική οικονομία της χώρας. Δηλαδή στην αγορά, η οποία δεινοπαθεί τα τελευταία χρόνια από την έλλειψη ρευστότητας και την φοροεπιδρομή που δεν έχει αφήσει τίποτε όρθιο στο διάβα της.
Σχολιάζοντας τα θετικά αποτελέσματα της Κυριακής για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με δηλώσεις του, ουσιαστικά έδειξε το δρόμο, τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν πλέον και οι ίδιες οι τράπεζες, προκειμένου να υπάρξει αλλαγή κλίματος στην αγορά. «Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα δημιουργεί πλέον στέρεες βάσεις για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας. Ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά…», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αγκομαχά η αγορά…»
Και σίγουρα την ελληνική αγορά δεν σώζουν ούτε οι εκπτώσεις, ούτε τα δεκαήμερα προσφορών από τα καταστήματα, αφού το εισόδημα των νοικοκυριών έχει συρρικνωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα σύμφωνα και με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) έξι στους 10 Έλληνες καταναλωτές να δηλώνουν πως ξοδεύουν λιγότερα σε κάθε επίσκεψή τους στην αγορά για τις οικογενειακές τους ανάγκες.
Χαρακτηριστικά είναι μόλις τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα με τα οποία το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών βρίσκεται υπό διαρκή πίεση!
Μετά τα πρόσφατα στοιχεία που κατέδειξαν πως στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 οι φόροι στο εισόδημα και την περιουσία αυξήθηκαν περίπου κατά 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν κατά 458 εκατ. ευρώ, χθες ανακοινώθηκαν νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2014 κατά 4,3% σε ετήσια βάση.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στα Γιάννενα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιώργο Νταλαμάγκα, ο οποίος σε χθεσινές δηλώσεις του στον «Π.Λ.» ανέφερε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο η κίνηση ήταν ικανοποιητική, αλλά ο Οκτώβριος μπήκε πολύ άσχημα. «Θεωρώ ότι η υπερφορολόγηση που υπάρχει - τα νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, πετρέλαιο κ.α. - έκανε τους καταναλωτές να αναστείλουν τις όποιες αγορές τους θέλουν να κάνουν για αργότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πάλι, όπως είπε, άγνωστο παραμένει πως θα κινηθεί η αγορά αργότερα. Ο εμπορικός κόσμος πάντως ελπίζει, λόγω και των εορτών των Χριστουγέννων...
Για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις
Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις, με αφορμή ότι αυτές ξεκινούν από 1η Νοεμβρίου και για 10 μέρες, ανέφερε ότι το μέτρο αυτό δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, γιατί συνήθως κανένα κατάστημα, ούτε μικρό, ούτε μεγάλο, δεν βγάζει τα καινούργια του εμπορεύματα ή και αν θα το κάνει, αυτά θα έχουν μικρότερη έκπτωση.
Το πιο σημαντικό, κατά τον κ. Νταλαμάγκα, είναι να είναι πιο συγκεκριμένες οι ημερομηνίες με τις προσφορές ή τις εκπτώσεις για να μην μπερδεύεται το καταναλωτικό κοινό. Αρκετοί, όπως είπε, θεωρούν τις προσφορές ως διαφημιστικό «τρικ» των εμπόρων. Αλλά ακόμη και οι εκπτώσεις δεν πάνε καλά, γιατί έχει χαθεί η έννοια των εκπτώσεων, αφού μέσα στο χρόνο με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες έχει χαθεί ουσιαστικά ο λογαριασμός.
Τα μεγάλα καταστήματα
Μια ακόμη δυσκολία που έχουν να αντιμετωπίσουν τα τοπικά καταστήματα είναι τον ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων, τα οποία έχουν μπει δυναμικά και στην τοπική αγορά. Το σημαντικό, όπως είπε ο κ. Νταλαμάγκας, είναι ότι τα χρήματα των μεγάλων καταστημάτων φεύγουν κατευθείαν από την τοπική οικονομία, ενώ τα χρήματα που εισπράττονται από τα μικρά καταστήματα ανακυκλώνονται μέσα στα Γιάννενα, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Παράλληλα, εξέφρασε την αγωνία του για το γεγονός ότι στην θέση των καταστημάτων που βάζουν λουκέτο, ανοίγουν καφετέριες, οι οποίες κι αυτές σε βάθος χρόνου θα κλείσουν, γιατί υπάρχουν πολλές, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η αγορά των Ιωαννίνων δεν αντέχει τόσα πολλά καφέ.
Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ
Στα 550 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η πτώση του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Οκτώβριο. Μόνο στο λιανεμπόριο τροφίμων οι πωλήσεις υποχωρούν πάνω από 5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013, ενώ, ακόμη μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση που έχει καταγραφεί σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά και ξεπερνά το 10%. Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης υπογραμμίζοντας ότι: «η υποχώρηση των πωλήσεων τον Οκτώβριο για το οργανωμένο λιανεμπόριο δεν αποτελεί έκπληξη. Οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται στην καταναλωτική ζήτηση είναι χαρακτηριστικό της κρίσης και του τρίπτυχου ανεργία, εισόδημα και υπερφορολόγηση».
Όπως συνεχίζει ο ίδιος, «ας ελπίσουμε ότι η μείωση της κατανάλωσης και η επιστροφή στα επίπεδα του 2011, θα είναι προσωρινή και ενόψει του δεκαήμερου των ενδιάμεσων εκπτώσεων και της εορταστικής αγοράς, ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος θα απορροφήσουν τις αρρυθμίες του 2014 στην αγορά».
Πάντως, όπως υπολογίζει η ΕΣΕΕ η υποχώρηση τον Οκτώβριο είναι πολλαπλάσια της μείωσης που κατεγράφη στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2014, όπου η πτώση άγγιξε το -1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, τα νέα αρνητικά στοιχεία της αγοράς επιβεβαιώνουν την αλλαγή στο προφίλ του Έλληνα καταναλωτή στην εποχή της κρίσης, με τις τιμές να είναι το πιο ισχυρό κριτήριο επιλογής καταστήματος στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου