Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

«Λίφτινγκ» στις αρχαιολογικές υπηρεσίες Από 29 Οκτωβρίου, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες της χώρας αλλάζουν μορφή.


«Λίφτινγκ» στις αρχαιολογικές υπηρεσίεςΑπό 29 Οκτωβρίου, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες της χώρας αλλάζουν μορφή. 

Ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας υπέγραψε χτες μια σειρά από αποφάσεις για το νέο οργανόγραμμα, όπως αναμενόταν, σύμφωνα με το οποίο επέρχεται ενοποίηση αρχαιολογικών υπηρεσιών.

Το νέο οργανόγραμμα γίνεται πραγματικότητα, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που μιλάει για συρρίκνωση των δομών του πολιτισμού. Ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου οργανογράμματος είναι η κατάργηση 500 κενών οργανικών θέσεων, με το ενδεχόμενο προσλήψεων να αποτελεί όνειρο θερινός νυκτός. Επίσης, σύμφωνα με τον σύλλογο, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση διαφόρων υπηρεσιών των αρχαιολογικών υπηρεσιών.
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το νέο οργανόγραμμα έρχεται σε μια ακατάλληλη στιγμή. Εκ των πραγμάτων, η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, προκαλεί αναστάτωση στα προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών υπηρεσιών φέρνει μετακινήσεις υπαλλήλων, τμηματαρχών και διευθυντών –κάτι που οδηγεί σε ορισμό νέων υπευθύνων για έργα ΕΣΠΑ αλλά και για εργασίες που αφορούν πολίτες.
Με το νέο πλάνο, λοιπόν, καταργούνται οι Εφορείες Κλασικών-Προϊστορικών και οι Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αυτές ενοποιούνται και ονομάζονται πια Εφορείες Αρχαιοτήτων. Στο νομό Ιωαννίνων, στη νέα Εφορεία Αρχαιοτήτων προϊστάμενος ορίστηκε ο Κώστας Σουέρεφ, ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος της γιαννιώτικης ΙΒ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων. Η πρώην προϊσταμένη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου μετακομίζει στην Άρτα όπου αναλαμβάνει την «ηγεσία» της εκεί Εφορείας Αρχαιοτήτων. Κατά τις τελευταίες επισκέψεις του κ. Τασούλα στην περιοχή, η «μάχη» των δύο αντιπάλων για τη θέση της Εφορείας Αρχαιοτήτων στα Γιάννενα ήταν παρούσα, αν και όχι εμφανής. Στις Εφορείες Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, χρέη προϊσταμένου αναλαμβάνουν νέα πρόσωπα, η Ανθή Αγγέλη και ο Γιάννης Χουλιάρας, αντίστοιχα. Οι μετακινήσεις δε τμηματαρχών και υπαλλήλων δηλώνουν το παρών και στην Ήπειρο.
Σημειωτέον, ότι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας παραμένει ανεξάρτητη. Τα ηνία της αναλαμβάνει η Άννα Σιγανίδου, που υπηρετούσε σε θέση στο υπουργείο Πολιτισμού.
Τέλος, η Ελένη Κοτζαμποπούλου, προϊσταμένη του καταργηθέντος Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Ηπειρωτικών Σπουδών, μετακινείται αρκετά μακριά, στο Κιλκίς, όπου αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

http://www.agon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου