Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

«Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν κατάφερε να γίνει αυτόνομο…»


«Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν κατάφερε να γίνει αυτόνομο…»


• Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα του δημοσίου τομέα παροχής υπηρεσιών τόσο στο Νομό Ιωαννίνων όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο, καθώς είναι γεγονός ότι ακόμα δεν κατάφερε να απεξαρτηθεί από την κομματική «κηδεμονία» και να αρθρώσει αυτόνομο συνδικαλιστικό λόγο, αφήνοντας κατά μέρους την στείρα άρνηση σε όλες τις προωθούμενες αλλαγές και καταθέτοντας προτάσεις για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας μας.
Αυτό θα είναι το μεγάλο «στοίχημα» για τα νέα προεδρεία των Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ που εκλέγονται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα, ενώ στα Γιάννενα η σχετική διαδικασία θα γίνει αύριο. Με αφορμή τις εκλογές, ο απερχόμενος Πρόεδρος του τοπικού Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας έκανε χθες μαζί με τον Γεν. Γραμματέα του Τμήματος Βασίλη Οικονόμου έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του, αποφεύγοντας πάντως να ξεκαθαρίσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ή όχι! Αντίθετα, ο κ. Οικονόμου είπε πως δεν θα κατέβει στις εκλογές.

«Η πιο βάρβαρη επίθεση…»
«Τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πιο βάρβαρη επίθεση που έγινε ποτέ ενάντια σ’ όλη την ελληνική κοινωνία. Κληθήκαμε να πληρώσουμε τα σπασμένα πολιτικών που εφαρμόζονταν στη χώρα μας εδώ και αρκετές δεκαετίες», σημείωσε ο Χρήστος Γρίβας, ο οποίος αναφερόμενος στο συνδικαλιστικό κίνημα, τόνισε χωρίς περιστροφές ότι «βρέθηκε ανέτοιμο να εμποδίσει την υλοποίηση των βάρβαρων πολιτικών, αφού και το ίδιο υπήρξε μέρος της κρίσης του συστήματος. Ανέδειξε την ώρα της κρίσης όλες τις παθογένειές του, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να αποτρέψει την υλοποίηση πολιτικών που στρέφονταν εναντίον των εργαζομένων».

Για το Ν.Τ. Ιωαννίνων
Για το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, ωστόσο, ο κ. Γρίβας ανέφερε ότι «προσπαθήσαμε να οικοδομήσουμε ένα μέτωπο αντίστασης στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Ήμασταν παντού μπροστά, κάναμε συγκεντρώσεις μεγάλες, επιμείναμε για κοινή δράση όλων των εργαζομένων, όμως δεν τα καταφέραμε πάντοτε». Όπως επισήμανε όμως, το τοπικό Ν.Τ. έγινε ο πιο μεγάλος κοινωνικός φορέας σ’ όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, φτάνοντας να ψηφίζουν στις εκλογές του 6.000 άτομα, σε μια εποχή πλήρους απαξίωσης για τον κλάδο.

Απαξίωση του δημοσίου
Ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων εξέφρασε χθες την άποψη ότι «στρατηγική επιλογή του συστήματος τα τελευταία χρόνια ήταν να συκοφαντεί τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, ώστε αυτός τελικά να αποδομηθεί. Εμείς προσπαθήσαμε να αντιταχθούμε, δεν τα καταφέραμε, με αποτέλεσμα ο δημ. τομέας παροχής εργασίας να έχει σήμερα υποβαθμιστεί».
Παραδέχθηκε βέβαια ότι υπάρχουν παθογένειες στην Δημόσια Διοίκηση και στο συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο, όπως είπε, δεν μπόρεσε να αυτονομηθεί, να ορθώσει έναν αυτόνομο συνδικαλιστικό λόγο και να καταθέσει τη δική του πρόταση για τη χώρα αποφεύγοντας την άρνηση στα πάντα. «Το ζητούμενο είναι ο συνδικαλισμός να γίνει αυτόνομος, μακριά από κομματικές κηδεμονίες και οφείλουμε να είμαστε απέναντι σ’ όλες τις αρνητικές πολιτικές, ασχέτως του χρώματος αυτού που τις υλοποιεί», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γρίβας κλείνοντας ευχαρίστησε τους συνεργάτες του όλα αυτά τα χρόνια στην ΑΔΕΔΥ και ερωτηθείς για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος, ανέφερε ότι «δεν έχω πάρει ακόμα απόφαση»!

Ο Βασ. Οικονόμου
Από την πλευρά του ο Βασίλης Οικονόμου τόνισε ότι «κάτι κερδίσαμε απ’ τους αγώνες μας κι εμείς και το συνδικαλιστικό σύστημα και οι εργαζόμενοι». Όπως συμπλήρωσε, «ο συνδικαλισμός πρέπει να ξεχάσει τα λάθη του παρελθόντος. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χωρίσουν κάτι μεταξύ τους. Το κίνημα πρέπει να έχει καθαρές θέσεις και αρχές, να κάνει καθαρούς αγώνες».

Αύριο οι κάλπες
Οι δημόσιοι υπάλληλοι του Ν. Ιωαννίνων και συγκεκριμένα οι εκλέκτορες που αυτοί έχουν επιλέξει, θα προσέλθουν στις κάλπες αύριο, Τετάρτη για να ψηφίσουν για τη νέα διοίκηση της τοπικής ΑΔΕΔΥ. Οι εκλογές θα ξεκινήσουν στις 3 το απόγευμα στα «Λιθαρίτσια» και οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Αύριο ωστόσο από τις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο η γενική συνέλευση του απερχόμενου Δ.Σ..

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου