Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Θέλουν να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στην έρευνα


Θέλουν να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στην έρευνα

Τη μη μεταφορά του μέρους της έρευνας που εκτελούν τα Πανεπιστήμια σε ιδιωτικούς φορείς ζητούν οι πρυτανικές αρχές, συνεισφέροντας στον διάλογο που έχει ανοίξει στο πλαίσιο του Σχέδιο Νόμου για την Έρευνα, όπως κατατέθηκε στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου.
Μιλώντας για την έρευνα και την καινοτομία στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας Τριαντάφυλλος Αλμπάνης είπε πως τυχόν άνιση αντιμετώπιση με τη δημιουργία διαφορετικών προτύπων θα λειτουργήσει σε βάρος των Ιδρυμάτων, που σήμερα υλοποιούν πάνω από το 80% των ερευνητικών έργων σε εθνικό επίπεδο παρά την οικονομική κρίση και τις αρνητικές εξελίξεις στη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Ο κ. Αλμπάνης είπε πως το νομοσχέδιο πριμοδοτεί την ιδιωτική έρευνα και θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές.
«Η πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργείου Παιδείας για τη «Σύνδεση των ΑΕΙ με την επιχειρηματικότητα» έχει θετική διάσταση όσον αφορά στην απελευθέρωση από τον ασφυκτικό δημόσιο έλεγχο της αυτοχρηματοδότησης των πανεπιστημίων μέσω των ΕΛΚΕ (Επιτροπών Ερευνών). Θα πρέπει, όμως, να προσδιοριστούν οι όροι συνεργασίας και τα οφέλη και για τις δυο πλευρές, που είναι τα πανεπιστήμια και οι επιχειρήσεις. Ειδικότερα για τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος και ακαδημαϊκός χαρακτήρας τους και η σαφής προσήλωσή τους στο κοινωνικό όφελος που θα προκύπτει από τη συνεργασία αυτή. Η απόφαση αυτή του Υπουργείου δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία για την απεμπόληση των υποχρεώσεων του κράτους για τη δημόσια επιχορήγηση των Ιδρυμάτων, η οποία, κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει μειωθεί πάνω από 60% για ορισμένα πανεπιστήμια. Η κάθε επένδυση στην παιδεία αποτελεί επένδυση στο μέλλον της χώρας και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.
Με δεδομένη την αιτιολογική έκθεση του Νομοσχεδίου βάσει της οποίας στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας «Εθνικός Χώρος Έρευνας» και ειδικότερα όσον αφορά την εναρμόνιση της λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ/ Επιτροπών Έρευνας) των Πανεπιστημίων θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε άνιση αντιμετώπιση των ΕΛΚΕ σε σχέση με τα Ερευνητικά Κέντρα και τις Ανώνυμες Εταιρείες», ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου.

http://vimanews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου