Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Χθες στο Διαδίκτυο ο πρώτος πλειστηριασμός για χρέη προς Εφορία

Χθες στο Διαδίκτυο ο πρώτος πλειστηριασμός για χρέη προς Εφορία

«ΣΟΚ» ΥΠΕΣΤΗ Η ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ!

* Στο μισό έπεσαν οι τιμές μέσα σε έξι χρόνια…
* Πτώση μέχρι και 80% στις συναλλαγές, λέει στον «Π.Λ.» ο
Πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Ιωαννίνων Ευθ. Παπαγεωργίου



• «Έως και κάτω από 80% είναι μειωμένες οι αγοραπωλησίες ακινήτων στην περιοχή μας», ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Ιωαννίνων κ. Θύμιος Παπαγεωργίου, τονίζοντας ακόμη ότι πεσμένες είναι και οι γονικές παροχές, αφού τα περισσότερα παιδιά είναι άνεργα και ως εκ τούτου, τους είναι αδύνατον να πληρώνουν τα πάσης φύσεως «χαράτσια».
Από την άλλη οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων στα Γιάννενα είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με αποτέλεσμα η κτηματαγορά να έχει νεκρώσει! Τώρα, οι πλειστηριασμοί αναμένεται να δώσουν και τη χαριστική βολή στα ακίνητα, αφού θα ευτελίσουν εντελώς τις τιμές τους.
Η όποια κίνηση στην αγορά ακινήτων που παρατηρείται, προέρχεται κυρίως από κάποιους απόδημους Ηπειρώτες, οι οποίοι ψάχνουν για «ευκαιρίες», δηλαδή να βρουν ακίνητα μισοτιμής και να επενδύσουν στον τόπο τους. Αυτές οι περιπτώσεις, μαζί με κάποιες άλλες τοκογλυφικών εταιριών, που αγοράζουν ακίνητα με… «σκοτωμένες τιμές», είναι ό,τι σήμερα κινείται στην κτηματαγορά!

Εφορία – Ασφαλιστικά
Ταμεία
Όμως, εκτός από τις σχεδόν ανύπαρκτες ιδιωτικές επενδύσεις σε ακίνητα, «ώθηση» στην αγορά θα δώσουν και τα προς πλειστηριασμό ακίνητα που θα βγάλουν στο «σφυρί» Τράπεζες, Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία κ.α.. Δηλαδή εκεί που χρωστούν σήμερα άνεργοι, ιδιώτες και μικροεπιχειρηματίες, που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους.
Πάντως, γεγονός είναι ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα για το 90% των πολιτών και άρχισαν ήδη από χθες οι πρώτοι πλειστηριασμοί κατοικιών για φορολογικά χρέη.
Όπως αναφέρεται στο έγκυρο site www.newsit.gr, στην ιστοσελίδα της Γεν. Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ανέβηκε χθες ο πρώτος πλειστηριασμός κατοικίας που δημοσιεύτηκε μέσω Ιντερνέτ, για οφειλές φόρων. Για την ιστορία, πρόκειται για μια μεζονέτα 173 τ.μ. στο Μαρκόπουλο Αττικής, αξίας 212.000 ευρώ και τιμή πρώτης προσφοράς 169.600 ευρώ. Ο πλειστηριασμός θα διεξαχθεί στις 29 Οκτωβρίου στο Ειρηνοδικείο Κρωπίας, στις 4 μ.μ.

Συρρίκνωση συναλλαγών…
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση ο Δημ. Δεβελέγκου στην οικονομική ιστοσελίδα capital.gr, το «σοκ» που υπέστη η αγορά ακινήτων καταδεικνύει η κατακόρυφη υποχώρηση του αριθμού των συναλλαγών που διαμορφώθηκαν το 2013 σε 47,6 χιλιάδες, σε όλη την Ελλάδα, από 215.000 το 2005!
Φυσικό επακόλουθο της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων υπήρξε η συρρίκνωση της απασχόλησης, με τους ασφαλισμένους στον κλάδο των κατασκευών να μην υπερβαίνουν τα 32,9 χιλιάδες άτομα το 2013 έναντι 161,3 χιλιάδων το 2008!
Την εικόνα στην αγορά ακινήτων περιέγραψε προχθές, κατά το 15ο συνέδριο Prodexpo, ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης αγοράς ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος Θοδωρής Μητράκος. Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτών, η πτώση των τιμών ακινήτων από το 2008 έως και φέτος άγγιξε το 50% στις κατοικίες και το 54% στα επαγγελματικά ακίνητα.

Υπέρογκοι φόροι…
Σχετικά με τις συνθήκες χρηματοδότησης, σύμφωνα με την έκθεση, καταγράφεται συνεχή επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης στα νοικοκυριά, με τους αγοραστές να είναι διστακτικοί και τα τραπεζικά ιδρύματα επιφυλακτικά ως προς την χορήγηση νέων δανείων.
Παράλληλα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων αυξήθηκε σε 27,4% το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έναντι 26,1% το 2013 και 21,4% το 2012.
Οι συνολικοί φόροι στα ακίνητα εκτιμάται (χωρίς τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ) ότι θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ το 2014, έναντι περίπου 3,4 δισ. ευρώ το 2013. Ταυτόχρονα, το 2014 υπολογίζεται ότι οι τα έσοδα από φόρους μεταβίβασης θα είναι μειωμένα, συγκριτικά με το 2013 οπότε διαμορφώθηκαν στις 250 εκατ. ευρώ, καθώς «περνάμε από τους φόρους στην μεταβίβαση στους φόρους στην κατοχή».
Η φορολογία στην εγχώρια κτηματαγορά υπερβαίνει ως ποσοστό του ΑΕΠ τις χώρες –μέλη του ΟΟΣΑ, διαμορφούμενη στο 2% έναντι 1,8%.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο των 28 κρατών-μελών (2,3%).

http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου