Προσοχή στις απάτες
Οι εποχές κρίσης ευνοούν τις απάτες; Όπως δείχνουν τα σχετικά πρόσφατα παραδείγματα και από τα Γιάννενα, δυστυχώς ναι. Πλέον οι εξαπατήσεις ανθρώπων, ιδιαίτερα ηλικιωμένων στην πόλη είναι πολύ συχνές, ακόμα και εκεί που δεν το περιμένει κανείς.Την περασμένη εβδομάδα για παράδειγμα, επιτήδειος πλησίασε ηλικιωμένο έξω από κεντρικό υποκατάστημα τράπεζας και του πρότεινε να του δώσει ένα σεβαστό ποσό, 1.500 ευρώ, γιατί όπως του είπε, μπορούσε να του εξασφαλίσει επιστροφή φόρου 4.000 ευρώ από την εφορία.
Ο ηλικιωμένος συμπολίτης πείστηκε και του έδωσε τα χρήματα. Ο επιτήδειος μάλιστα προσφέρθηκε να τον πάρει μαζί του στην εφορία, με το αυτοκίνητό του. Λίγο πιο πάνω, του ζήτησε να περιμένει λίγο για να πάρουν έναν ακόμα υποψήφιο για… επιστροφή φόρου. Φυσικά, ο δράστης εξαφανίστηκε και δεν επέστρεψε ποτέ.
Τα φαινόμενα εξαπάτησης είναι σχεδόν καθημερινά, ανάλογα βέβαια και με το «βεληνεκές» της απάτης. Από ένα απλό τηλεφώνημα μέχρι την «κατ’οίκον επίσκεψη», το «phishing» όπως είναι ο διεθνής όρος για τις απάτες τέτοιου είδους κάνει θραύση και η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί μεν για την πρόληψη, δυστυχώς όμως υπάρχουν συμπολίτες που πείθονται ότι ο συνομιλητής τους είναι ειλικρινής και έχει καλές προθέσεις. Το «παράπονο» στην αστυνομική διεύθυνση πάντως είναι ότι όσες προειδοποιήσεις και να έχουν γίνει, όσες ανακοινώσεις και παρεμβάσεις, οι επιτήδειοι βρίσκουν ακόμα έδαφος.
Πριν την εφορία, τα… ταξί
Η «απάτη της εφορίας» που προέκυψε εδώ και δύο βδομάδες περίπου στα Γιάννενα, γίνεται με την προσέγγιση ηλικιωμένου (που αποτελούν στόχο για τους απατεώνες) και το «ψήσιμό» ότι υπάρχει η δυνατότητα συγγενικό του πρόσωπο (όχι ο ίδιος συνήθως), να πάρει μεγάλη επιστροφή φόρου από την εφορία, αρκεί να διαθέσει ένα ποσό 1.000 με 1.500 ευρώ περίπου. Στη συνέχεια, ο δράστης εξαφανίζεται, αφού πρώτα προσποιηθεί ότι θα πάει με το θύμα στην εφορία για να κάνουν μαζί τις «διαδικασίες».
Το καλοκαίρι που πέρασε, η μόδα της απάτης «χτύπησε» τους ταξιτζήδες. Η σπείρα που εξαρθρώθηκε επικοινωνούσε με οδηγούς ταξί και τους υποσχόταν μηνιαία αμοιβή για ένα διάστημα, προκειμένου να μεταφέρουν κατ’ αποκλειστικότητα «σημαντικά πρόσωπα». Για να γίνει όμως η συμφωνία, ζητούσαν «χρηματική εγγύηση». Όταν την έπαιρναν, φυσικά εξαφανίζονταν. Πριν από τρεις εβδομάδες η αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα και αναζητεί και άλλα. Η σπείρα είχε «χτυπήσει» στην Ηγουμενίτσα, ενώ στα Γιάννενα έπεσε σε… δύσπιστους και υποψιασμένους.
Ο κανόνας πάντως είναι ο εξής: απόλυτη δυσπιστία σε τέτοιου είδους «προσοδοφόρες» προτάσεις από αγνώστους, ειδικά όταν επιστρατεύονται εν αγνοία τους άλλα μέλη της οικογένειας που δεν είναι παρόντα. Ακόμα και αν οι επιτήδειοι βρεθούν, τα χρήματα είναι πολύ δύσκολο να επανακτηθούν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου