Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Αντικειμενικές όπως εμπορικέςΑντικειμενικές όπως εμπορικές

Υπό επεξεργασία οι νέες αντικειμενικές αξίες - Οι τιμές «μεταβάλλονται, τροποποιούνται και προσαρμόζονται»

Οι νέες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα θα αντανακλούν πιστά τις εμπορικές, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ξεκαθαρίζει ότι «οι τιμές του Αντικειμενικού Συστήματος δεν είναι σταθερές αλλά μεταβάλλονται, τροποποιούνται και προσαρμόζονται στις συνθήκες που κάθε φορά επικρατούν στην αγορά των ακινήτων.

Ο κ. Χαρδούβελης παραπέμπει για λεπτομέρειες στην πρόσφατη υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής που θα μελετήσει σύστημα καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας.

Το έγγραφο Χαρδούβελη διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλογιάννης, με την οποία ζητούσε αναπροσαρμογή του αντικειμενικού συστήματος, ώστε οι τιμές ζώνης στον Νομό Ιωαννίνων να προσαρμοστούν στις τιμές της αγοράς και ζητούσε και διόρθωση των λαθών του ΦΑΠ των παρελθόντων ετών, με νέο Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου εναρμονισμένο με τον πραγματικό συντελεστή δόμησης.

Η έγγραφη απάντηση του κ. Χαρδούβελη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 8 Οκτωβρίου, αναφέρει ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που υπογράφηκε στις 13.8.2014, «συστήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών επιτροπή με έργο τη μελέτη και την εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν πιστότερα τις αγοραίες τιμές, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος».

Όχι μεμονωμένες αναπροσαρμογές

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι «οι τιμές του Αντικειμενικού Συστήματος δεν είναι σταθερές αλλά μεταβάλλονται, τροποποιούνται και προσαρμόζονται στις συνθήκες που κάθε φορά επικρατούν στην αγορά των ακινήτων, μέσω των αναπροσαρμογών οι οποίες γίνονται συνολικά για όλες τις περιοχές της χώρας και όχι μεμονωμένα για κάποια περιοχή».

Ειδικά για τα Ιωάννινα, ο κ. Χαρδούβελης επισημαίνει ότι από 1.1.2011 εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα φορολογητέας αξίας των ακινήτων 349 οικισμοί της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και ότι ο καθορισμός των τιμών ζωνών των αντικειμενικών αξιών καθώς και των συντελεστών εμπορικότητας που ίσχυσαν για τους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων βασίστηκε στα εμπορικά δεδομένα της αγοράς των ακινήτων που ίσχυσαν τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Στην Ερώτησή του ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «Το μεγαλύτερο μέρος του νομού Ιωαννίνων είναι ορεινό και σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές ζώνης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε διαμερίσματα όπως το Μονοδένδρι Ζαγορίου, η τιμή ζώνης ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ενώ στο Πάπιγκο σε 1.300 ευρώ! Υψηλές είναι οι τιμές ζώνης και στους οικισμούς των Δήμων Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων. Σε οικισμούς του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, όπως η Ελεούσα, η τιμή ζώνης ανέρχεται σε 1.100 - 1.200 ευρώ ενώ και ο Συντελεστής Εμπορικότητας είναι πολύ υψηλός.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν οι παραδοσιακοί οικισμοί.

Ο οικισμός Αμφιθέας του Δήμου Ιωαννιτών, με τιμή ζώνης 1.300 ευρώ, έχει χαρακτηριστεί «παραδοσιακός», σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 26.9.1979 (Διάταγμα Ζαγορίου) όπως έχει τροποποιηθεί με το ΠΔ 15.6.1995».

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρεται, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την εφαρμογή του «πόθεν έσχες» επί των εμπορικών τιμών των ακινήτων - και όχι επί των αντικειμενικών τιμών, που προβλέπει το σημερινό καθεστώς.

Στο ΣτΕ

Εξάλλου, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η προσφυγή 13 φορολογούμενων πολιτών οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία ανά την Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι ζητούν από το ΣτΕ να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να εκδώσει - ανά διετία, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ο δικηγόρος των 13 τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι δεν μπορεί η Πολιτεία να φορολογεί υπέρμετρα τους πολίτες. Παράλληλα, ανάφερε ότι η παράλειψη της Κυβέρνησης (παράλειψη νόμιμης ενέργειας όπως λέγεται) να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητας.

Ο συνήγορος του Δημοσίου ανέφερε ότι η έννοια του νόμου δεν είναι ότι η αναπροσαρμογή πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά ανά διετία, αλλά είναι ότι πρέπει να γίνεται μόνο εφόσον έχουν αλλάξει πραγματικά οι αξίες των ακινήτων.
Δηλαδή δεν υπάρχει δέσμια υποχρέωση για αναπροσαρμογή ανά διετία, προσέθεσε ο δικηγόρος του Δημοσίου.

Επίσης, ανέφερε ότι η Τρόικα είχε ζητήσει να ανέβουν οι αντικειμενικές αξίες κατά 25%, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται στατιστικά στοιχεία τα οποία δεν υπάρχουν.

Ακόμη, ο συνήγορος του Δημοσίου ανέφερε ότι το 2010 υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, και δεν υπήρχαν αντιπροσωπευτικά δείγματα, καθώς υπήρχε μεγάλη στασιμότητα στις πωλήσεις και προσέθεσε ότι οι αρμόδιοι φορείς έκαναν ότι μπορούσαν αλλά τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή για καθορισμό των τιμών.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτ. Ρίζος επισήμανε στον δικηγόρο του Δημοσίου ότι οι φορολογούμενοι λένε ότι έχουν επέλθει μεταβολές που επιβάλλουν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, τι απαντάτε;

Οι τιμές του 2007 εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές, πλην των πολύ ακριβών περιοχών, απάντησε ο συνήγορος του Δημοσίου. Στο σημείο αυτό ο κ. Ρίζος παρενέβη λέγοντας: Το ακούσαμε με προσοχή αυτό, αλλά είναι ένα ισχυρισμός που δεν είναι προϊόν μελέτης.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.


http://www.proinanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου