Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Τα χιόνια φεύγουν, ο ήλιος έρχεται το τσουχτερό κρύο όμως παραμένει…


Τα χιόνια φεύγουν, ο ήλιος έρχεται το τσουχτερό κρύο όμως παραμένει…





• Έναν μήνα νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι έπεσαν εφέτος τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Πίνδου και του Νομού Ιωαννίνων, θέτοντας σε… εσπευσμένη ετοιμότητα την Πολιτική Προστασία και τους Δήμους.
Ωστόσο, με λιακάδα, αλλά τσουχτερό κρύο θα περάσει το εορταστικό τριήμερο στην Ήπειρο. Όπως ανέφερε χθες, μιλώντας στον «Π.Λ.» ο αναπλ. Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, από σήμερα βελτιώνεται ο καιρός, σταματούν οι βροχές και βγαίνει ξανά ο ήλιος.
Τα πρωινά, βέβαια, η θερμοκρασία θα πέφτει κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ το μεσημέρι θα αγγίζει τους 14 με 15 βαθμούς. Αυτό γιατί θα φυσάει ένα βοριαδάκι στην περιοχή μας. Ο καιρός φαίνεται ότι θα χαλάσει ξανά από το βράδυ της ερχόμενης Τρίτης, δηλαδή αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου.

Τα πρώτα χιόνια
Με τα πρώτα χιόνια ντύθηκαν στα λευκά οι κορυφογραμμές της Πίνδου και τα ορεινά χωριά της Ηπείρου, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1.250 μέτρα. Στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, το Δίστρατο, τα χιονοδρομικά του Ανήλιου και της Βασιλίτσας και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του Ανατολικού Ζαγορίου το χιόνι έφτανε χθες τα 5-10 εκατοστά, ενώ την νύχτα προχθές χιονόπτωση σημειώθηκε και μέσα στο Μέτσοβο.
Χιόνια έπεσαν ακόμη σε Μηλιά, Βωβούσα, Αετομηλίτσα, Πληκάτι και αρκετό χιόνι στη Φούρκα. Στις υπόλοιπες περιοχές της Ηπείρου έβρεχε καταρρακτωδώς χωρίς να έχουν προκληθεί προβλήματα. Ωστόσο σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου καταγράφηκαν μικροκαταπτώσεις και οι οδηγοί θα πρέπει να κινούνται με προσοχή.

17 μηχανήματα
Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Δημ. Μαυρογιώργο 17 μηχανήματα έπεσαν στη μάχη του αποχιονισμού, δέκα της Περιφέρειας και επτά των Δήμων. Ο κ. Μαυρογιώργος συνέστησε στους οδηγούς να έχουν πλέον συνεχώς μαζί τους τις αλυσίδες και να ξέρουν να τις τοποθετούν. Να σημειωθεί ότι τα προβλήματα των μικροκαταπτώσεων περιορίζονται στην περιοχή των Τζουμέρκων προς Μονολίθι στη θέση Μηλιά, όπου θα υπάρξει συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος εκεί από την Πολιτική Προστασία, καθώς τα προστατευτικά δίχτυα είναι γεμάτα πέτρες και θα καθαριστούν σύντομα. Πάντως η Πολιτική Προστασία εύχεται να μην περάσουμε βαρύ χειμώνα καθώς, όπως δήλωσε ο κ. Μαυρογιώργος, ο προϋπολογισμός φέτος για τον αποχιονισμό θα είναι μικρότερος από τον περυσινό.

Οδηγίες από την «Εγνατία Οδός»
Οδηγίες προς τους οδηγούς εξέδωσε και η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», με αφορμή τις προγνώσεις της ΕΜΥ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα (Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη), κατά μήκος όλης της Εγνατίας Οδού και των Κάθετων Αξόνων, με κατά τόπους καταιγίδες, χαλαζόπτωση, χιονόπτωση και θυελλώδεις ανέμους μέχρι και 10 μποφόρ.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι οδηγοί θα πρέπει, μεταξύ άλλων, πριν το ταξίδι τους να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμούς στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ., να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.) πριν τη μετακίνηση, να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτησή αντιολισθητικών αλυσίδων κ.α.
Για πληροφορίες, εφόσον κινούνται επί της Εγνατίας Οδού, μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.

Ετοιμάζονται τα χιονοδρομικά
Το πρώτο χιόνι έθεσε σε ευχάριστο συναγερμό τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, που προσδοκούν εφέτος να δουλέψουν ακόμη περισσότερο, αρκεί να χιονίσει.
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας κ. Γιάννης Νασίκας μας δήλωσε ότι όλα είναι έτοιμα σε επίπεδο προετοιμασίας κι αν η χιονόπτωση συνεχίσει, οι επισκέπτες θα μπορούν να ανηφορίζουν και να επισκέπτονται το χιονοδρομικό από την ερχόμενη εβδομάδα. Ήδη, οι λάτρεις των χειμερινών σπορ τηλεφωνούν για να ενημερωθούν για τις συνθήκες που επικρατούν και για το πότε θα μπορούν να επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις. Ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο ο κ. Νασίκας ανέφερε την ένταξη των χιονοδρομικών κέντρων στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού στον ΟΓΑ, ώστε και ο αγροτικός κόσμος να έχει πρόσβαση στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.

ΒΙΛΙΑΝ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου