Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Στην τελική ευθεία για την πολιτική μάχη

Στην τελική ευθεία για την πολιτική μάχη

Για μια εσωτερική πολιτική μάχη ετοιμάζεται η τοπική αυτοδιοίκηση και της Ηπείρου. Αύριο Παρασκευή 10 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου, αλλά και των αντιπροσώπων της στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).



Μέχρι σήμερα το μεσημέρι, θα κατατεθούν τα ψηφοδέλτια στα γραφεία της ΠΕΔ, τα οποία αναμένεται να είναι τέσσερα: του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, του κεντροδεξιού χώρου, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Στον κεντροδεξιό χώρο, με τις ευλογίες της ΝΔ και δη της γενικής γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυς Ευταξά, την προεδρία της ΠΕΔ Ηπείρου θα διεκδικήσει ο δήμαρχος της Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος. Η ίδια η κ. Ευταξά βέβαια, σε χτεσινές της δηλώσεις, αρνήθηκε τα περί ανάμιξης στις διαδικασίες για την ΠΕΔ, παρότι είχε συμμετάσχει πριν από ενάμιση μήνα σε συνάντηση ηπειρωτών «γαλάζιων» δημάρχων με τον Γ. Πατούλη, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία της ΚΕΔΕ. «Δεν έχω διάθεση κομματικών παρεμβάσεων. Η αγωνία μου για την ΠΕΔ είναι δεδομένη. Είναι ζήτημα που δεν είναι έξω από την αντίληψή μου και παρακολουθώ την κατάσταση» δήλωσε η κ. Ευταξά.
Στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, το πρόσωπο που φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη των αυτοδιοικητικών του χώρου, είναι ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Αναμφίβολα, σημαντικό ρόλο στις εκλογικές εξελίξεις θα παίξει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ριζοσπαστική Δημοτική Παράταξη», η οποία χτες ανακοίνωσε την αυτόνομη κάθοδό της στις εκλογές. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν ο Λάζαρος Νάτσης («Γιάννενα πολίτες για την Ανατροπή»), ο Μανώλης Ματσάγκας (Ριζοσπαστική Ανατροπή Δήμου Ζίτσας), ο Βασίλης Δαλκαβούκης («Κοινόν των Ζαγορίων»), η Λίτσα Κιτσαντά από τον δήμο Αρταίων (Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή), ο Χαράλαμπος Πεσλής από τον δήμο Νικ. Σκουφά (Παρέμβαση Πολιτών), ο Λεωνίδας Τσίπρας από τον δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων (Συνεργασία Πολιτών), Θεόδωρος Μουσαβερές από τον δήμο Νικ. Σκουφά (Δήμος Πολιτών), ο Δημήτρης Βασιλείου από τον δήμο Πρέβεζας (Δημοτικη Ριζοσπαστική Συνεργασία), ο Αθανάσιος Ράπτης από τον δήμο Πάργας (Δυνατά για μια νέα αρχή), ο Αντρέας Νταής από τον δήμο Ηγουμενίτσας (Δημοτική Συνεργασία) και ο Δημήτρης Σακαρέλης από τον δήμο Σουλίου (Ενωτική κίνηση για την Ανάπτυξη).
Σε κείμενό της, η παράταξη για την ΠΕΔ Ηπείρου αναφέρεται σε βασικούς προγραμματικούς άξονες αλλά και σε «κόκκινες γραμμές». Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης, την ύπαρξη ενός διακριτού επιχειρησιακού προγράμματος για τους Δήμους στο νέο ΕΣΠΑ, την κατάργηση του Παρατηρητηρίου, τη διασφάλιση πλήρων ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους στους Δήμους, την ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας, την ανατροπή του «Καλλικράτη» και την αντικατάστασή του από έναν δημοκρατικό και συμμετοχικό θεσμό.

http://www.agon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου