Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

«Πάγωσαν» όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τρεις αρκούδες!


«Πάγωσαν» όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τρεις αρκούδες!


• Πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά με επιθέσεις από αρκούδες σε ορεινά χωριά της Ηπείρου, με αποτέλεσμα να δημιουργούν έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στους κατοίκους και κυρίως τους κτηνοτρόφους, των οποίων τα ζώα συχνά μπαίνουν στο στόχαστρο από τα μεγαλόσωμα ζώα.
Το τελευταίο συμβάν έγινε το πρωί της Κυριακής στη Δροσοπηγή Κόνιτσας, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, όταν ένας κτηνοτρόφος, ο βοσκός του και ένας κτηνίατρος του ΕΛΓΑ ήρθαν αντιμέτωποι με τρεις αρκούδες!
«Χρειάστηκε να κάνουμε τους λύκους, φασαρία, να γαυγίζουμε για να φοβηθούν και να

απομακρυνθούν» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κώστας Τσάτσας που διατηρεί μια μεγάλη στάνη με γίδια, μοσχάρια και αγελάδες.
Ο κτηνοτρόφος ανέφερε ότι τις προηγούμενες ημέρες βρήκε στην στάνη του τέσσερα νεκρά ζώα -τα οποία εκτίμησε πως είχαν κατασπαράξει λύκοι και αρκούδες. Αμέσως ειδοποίησε τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να καταγραφούν τα περιστατικά και το πρωί της Κυριακής πήγε ο κτηνίατρος, προκειμένου να πιστοποιήσει την κατάσταση.
Μόλις ο κ. Τσάτσας μαζί με τον εκπρόσωπο του ΕΛΓΑ και έναν βοσκό πλησίασαν με τα πόδια στη στάνη, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και δεν υπάρχει δρόμος, πάγωσαν -όπως αφηγείται- γιατί στα 50 μέτρα και δίπλα σε μία νεκρή αγελάδα είδαν τρείς αρκούδες.
«Πιθανόν να ήταν μητέρα, με τα δύο μεγάλα παιδιά της. Ξαφνικά, τις αντικρίσαμε, παγώσαμε προς στιγμήν. Δεν είχαμε αυτοκίνητο. Ήταν ούτε στα 50 μέτρα κοντά μας. Αρχικά κινήθηκαν προς το μέρος μας. Ο βοσκός έτρεξε γιατί φοβήθηκε, έπεσε σε βράχια και χτύπησε τα πόδια του. Εμείς αντιδράσαμε, φωνάζαμε σαν λύκοι, σκύλοι, κάναμε φασαρία. Οι τρεις αρκούδες άρχισαν να απομακρύνονται με αργό πάτημα», είπε.
«Γίναμε έρμαια των αρκούδων και των λύκων. Αν σκοτώσουμε μία αρκούδα θα μας κλείσουν φυλακή. Ζητάμε να ληφθούν μέτρα και να αποζημιωθούμε. Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι πολύ σοβαρά», πρόσθεσε.
***
• Μπορεί η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Β. Ευταξά να καθησύχαζε πριν λίγο καιρό τους πολίτες – με αφορμή παρόμοια περιστατικά επιθέσεων – λέγοντας ότι η Πολιτεία είναι σε ετοιμότητα ώστε όπου χρειαστεί να παρέμβει άμεσα (!) ωστόσο τε τελευταίο περιστατικό καταδεικνύει ότι πλέον είναι μάλλον αναπόφευκτη η «συμβίωση» των πολιτών με τα μεγαλόσωμα αυτά ζώα! Και τουλάχιστον η Πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει να αποζημιώνει τους πληγέντες κατοίκους είτε για το ζωικό κεφάλαιο, είτε για τις περιουσίες, όπως συνέβη πρόσφατα με την αρκούδα στο χωριό Μανασσή του Ζαγορίου, η οποία κατέστρεψε ένα καφενείο!


http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου