Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Εμπλέκεται ή όχι Πανεπιστημιακόςστην απάτη με ευρωπαϊκά κονδύλια;


Εμπλέκεται ή όχι Πανεπιστημιακόςστην απάτη με ευρωπαϊκά κονδύλια;

Γ. ΚΑΨΑΛΗΣ (Πρύτανης): Εάν τελικά υπάρχει εμπλοκή του Πανεπ. Ιωαννίνων δεν θα κρατηθεί η υπόθεση στα συρτάρια…



• Την διαβεβαίωση ότι η Πρυτανική Αρχή θα δημοσιεύσει και δεν θα κρατήσει στα συρτάρια την υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, με ενδεχόμενη εμπλοκή μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας σε απάτη με κοινοτικά κονδύλια, έδωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Καψάλης.



Το θέμα έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις και η έρευνα είναι πολυετής από τον Οργανισμό Καταπολέμησης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία.

Τι αναφέρουν δημοσιεύματα
Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συμμετοχή ενός Πανεπιστημιακού από το ΑΕΙ των Ιωαννίνων στην απάτη με κονδύλια κοινοτικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει, ως τώρα, το «φως» της δημοσιότητας κακουργηματικές διώξεις για οικονομικές απάτες ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εμπλεκόμενους Έλληνες υπαλλήλους της Κομισιόν και πλοκάμια σε όλη την Ευρώπη, όπου διεξάγεται παράλληλη έρευνα, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, πέντε χρόνια μετά την αρχική έρευνα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF).
Η υπόθεση «στήθηκε» πάνω στα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας» και αφορά επιδοτήσεις που δόθηκαν σε ερευνητικά και πιλοτικά προγράμματα. Στη χώρα μας φέρονται να εμπλέκονται εκπρόσωποι τεσσάρων ελληνικών εταιρειών για τους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα, με ποσό ζημίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσαν εδώ και πολλά χρόνια (πέντε τουλάχιστον) η Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ, με αντικείμενο, όπως αναφέρεται, «τη συστηματική απάτη σε βάρος κοινοτικών πόρων από ομάδα εταιρειών».

Παράνομα κέρδη…
Από την έρευνα προέκυψαν ενδείξεις απάτης που συνίσταται στην ανάπτυξη και δραστηριότητα εταιρειών που σχετίζονται μεταξύ τους και συστηματικά κατέθεταν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων έρευνας, τα οποία εγκρίνονταν και δημιουργούσαν αξιόλογα παράνομα κέρδη χρησιμοποιώντας εικονικές εταιρείες οι οποίες εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων. Ενδείξεις έχουν προκύψει και σε βάρος υπάλληλων της Κομισιόν (και Ελλήνων) που ενέκριναν αυτά τα προγράμματα.

Τι λέει η Πρυτανική Αρχή…
Τόσο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, όσο και ο αναπληρωτής Πρύτανης και τέως Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, διαβεβαιώνουν ότι «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Επιτροπή Ερευνών έχουν ελεγχθεί και είναι απολύτως καθαρά σε ό, τι αφορά τη διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων».
Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο Πρύτανης κ. Γιώργος Καψάλης «για όλα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα υπάρχουν τακτικοί έλεγχοι στις Επιτροπές Ερευνών. Το ίδιο συμβαίνει και στη δική μας. Από τους ελέγχους αυτούς δεν διαπιστώθηκε ούτε αναφέρθηκε καμία παρατυπία. Μάλιστα, είχαμε και την έκθεση για τρία από τα προγράμματα αυτά, όπου και εκεί δεν γίνεται αναφορά για πρόγραμμα που υλοποίησε η Επιτροπή Ερευνών με οποιονδήποτε επιστημονικό υπεύθυνο».
Επεσήμανε ακόμη, ερωτηθείς σχετικά, πως «θα περιμένουμε συγκεκριμένο πόρισμα το οποίο πιθανόν να μας αποσταλεί και στην περίπτωση αυτή θα ενημερώσουμε για όλες τις διαδικασίες. Η Επιτροπή Ερευνών είναι και πρέπει να είναι ανοιχτή προς όλους για ενημέρωση, ώστε να μην θεωρείται ότι υποκρύπτεται το παραμικρό».
Να σημειωθεί πάντως ότι ο κ. Καψάλης δεν έκρυψε τη θλίψη του και μόνο στο άκουσμα τέτοιων ειδήσεων και διαβεβαίωσε ότι η κοινωνία θα πληροφορηθεί για την όποια εξέλιξη τυχόν υπάρξει.

«Οι υποθέσεις έχουν κλείσει…»
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή Πρύτανη και Προέδρου του Ειδικού Λογαριασμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη. «Έχουμε ελεγχθεί μετά από επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες για συγκεκριμένα προγράμματα. Είχε συσταθεί ακαδημαϊκή επιτροπή, επί των ερωτημάτων που είχαν τεθεί προ διετίας που διερεύνησε και απάντησε πλήρως σε όλα τα ερωτήματα και οι υποθέσεις έχουν κλείσει.
Έχουν υπάρξει και άλλοι έλεγχοι σε άλλους φορείς, που δεν εμπλέκεται όμως το Πανεπιστήμιο» είπε και ξεκαθάρισε πως το συγκεκριμένο περιστατικό «δεν ξέρουμε εάν αφορά μέλος ΔΕΠ, αλλά εάν αφορά, θα ψάξουμε το θέμα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία άλλη ενημέρωση».

Κάνουν έρευνες κι αλλού…
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ή όχι εμπλοκή Πανεπιστημιακού από το Ίδρυμα, ο τέως Πρύτανης επεσήμανε πως «υπάρχουν Πανεπιστημιακοί οι οποίοι συμμετέχουν σε ερευνητικές δράσεις και άλλων φορέων, σύμφωνα με το Νόμο. Δεν γνωρίζουμε το αντικείμενο ή τους ελέγχους. Εάν έχει συμβεί με μέλος ΔΕΠ ή άλλον εργαζόμενο του Πανεπιστημίου, τότε οφείλουμε να το διερευνήσουμε» επανέλαβε.

http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου