Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Ήπειρος: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ… ΓΙΟΚ ΧΩΡΙΣ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ! Η Ήπειρος «πάσχει» σοβαρά σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας




Με… μπαλώματα και έκτακτες λύσεις θα λειτουργήσουν κι αυτό το καλοκαίρι οι υγειονομικές μονάδες στο Νομό Πρέβεζας • Παραδέχεται τα προβλήματα η 6η ΥΠΕ και παραπέμπει στο μέλλον.

Αεροπλάνα απ’ την Ευρώπη θα ‘ρθουν αυτό το καλοκαίρι στο Άκτιο και τα Γιάννενα, επισκέπτες θα φέρουν για διακοπές στον τόπο μας και όλα δείχνουν ότι το τουριστικό ρεύμα απ’ το εξωτερικό προς την Ήπειρο δυναμώνει και χρόνο με το χρόνο θα αυξάνει.
Ωστόσο, αν θέλουμε να προσελκύσουμε τουρισμό επιπέδου, επισκέπτες που δεν εντυπωσιάζονται μόνο από τις υποδοχές με… παραδοσιακούς χορούς και τις πολύχρωμες ξαπλώστρες στις παραλίες, πρέπει ως περιοχή να βελτιώσουμε τις υποδομές και τις υπηρεσίες που παρέχουμε σε βασικούς τομείς, με πρώτο και σημαντικότερο τον υγειονομικό.
Στον συγκεκριμένο τομέα, ειδικά σ’ αυτόν της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η Ήπειρος «πάσχει» και μάλιστα σοβαρά, αφού είναι γνωστά τα προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και έλλειψης του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, ασθενοφόρων σε καλή κατάσταση κ.λ.π. που αντιμετωπίζουν οι κατά τόπους μονάδες σε όλους τους Νομούς.
Την πραγματικότητα παραδέχεται και η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία με χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρεται σε θέματα όπως η έλλειψη επαρκούς προσωπικού και αναλώσιμων στις μονάδες του Νομού Πρέβεζας, που είναι ο πιο τουριστικός της περιοχής μας κατά τη θερινή περίοδο. Για τη βελτίωση της κατάστασης έχει καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις, ωστόσο, ακόμα δεν έχει ψηφιστεί τίποτε και το καλοκαίρι βρίσκει τα παράλια της Ηπείρου υγειονομικά «ανοχύρωτα» σε μεγάλο βαθμό.
Μπορούν να καλύψουν;
Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, φτάνουν στα Γιάννενα από την Κοπεγχάγη, με την πρώτη θερινή πτήση της εταιρίας «Apollo» περίπου 180 τουρίστες, μεγάλο μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί για διακοπές στην Πάργα και τα Σύβοτα.
Αν, ο μη γένοιτο, κάποιος απ’ αυτούς πάθει κάτι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα παράλια της Ηπείρου, θα μπορέσει κάποιο τοπικό Κέντρο Υγείας να τους παράσχει τις απαιτούμενες υγειονομικές υπηρεσίες; Ιδού το ερώτημα και η απάντηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
Αν δεν επεκταθούν οι εφημερίες και τις απογευματινές ώρες (ατυχήματα γίνονται όλο το εικοσιτετράωρο), ακόμα και Κυριακές και αργίες κι αν δεν αλλάξει το σύστημα εξόφλησης δαπανών στα Κέντρα Υγείας ώστε να είναι πάντα εφοδιασμένα με τα αναγκαία αναλώσιμα και με ασθενοφόρα «ετοιμοπόλεμα», ενδέχεται σε περίπτωση προβλήματος να υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις. Αυτό συνεπάγεται πλήγμα για τον τουρισμό μας και ένα στοίχημα που θα χαθεί, μέσω της αρνητικής δημοσιότητας, ειδικά σε περιπτώσεις θανάτων!
Ανακοίνωση 6ης ΥΠΕ
Στο παρελθόν, την περίοδο 2010 – 14 αποδίδει η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ τα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας του Νομού Πρέβεζας, τα οποία, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «οξύνθηκαν λόγω των μαζικών αποχωρήσεων και των μηδενικών προσλήψεων, καθώς και των σημαντικών περικοπών στις αποδοχές των υγειονομικών που οδήγησαν σε μαζική μετανάστευση του ιατρικού δυναμικού της χώρας». Ωστόσο, δεν είμαστε πλέον στο 2014 αλλά στα μέσα του 2017 και η κατάσταση αντί να βελτιωθεί, επιδεινώνεται και στον τομέα την Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!
Σύμφωνα με την ΥΠΕ, μέσα στη χρονιά θα γίνει η πρώτη παρέμβαση στον συγκεκριμένο τομέα με προκήρυξη θέσεων των ΤΟΜΥ και ειδικευμένων γιατρών στα Κ.Υ., όμως, στο μεταξύ θα ολοκληρωθεί η φετινή τουριστική περίοδος και ο… θεός βοηθός ώσπου να γίνει αυτό!
Στα Κέντρα Υγείας
Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Κέντρα Υγείας του Νομού Πρέβεζας, η 6η ΥΠΕ παραδέχεται τα προβλήματα που υπάρχουν στην αρχή της θερινής περιόδου και μιλάει για λύσεις προσωρινές και αποσπασματικές.
Όπως τονίζει, παρόλο που στα Κ.Υ. Πάργας και Καναλακίου υπάρχουν κενές θέσεις με δυνατότητα άμεσης πρόσληψης και επιπλέον κίνητρο την προσφορά κατοικίας από τον Δήμο και τους φορείς της περιοχής, δεν υπάρχουν έως τώρα ενδιαφερόμενοι!
Για τη θερινή περίοδο, στο μεν Κ.Υ. Πάργας οι εφημερίες θα καλυφθούν σε καθημερινή βάση με εθελοντική μετακίνηση γιατρών από άλλες μονάδες της Υγειονομικής Περιφέρειας (!), ενώ σ’ αυτό του Καναλακίου, ο επιστημονικά υπεύθυνος θα καλύπτει την 24ωρη εφημερία Παρασκευής, Σαββάτου, Κυριακής και τις δύο καθημερινές ημέρες κάθε εβδομάδας. Τις υπόλοιπες μέρες το Κέντρο θα λειτουργεί συγκεκριμένες ώρες μόνο!
«Είναι προφανές ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν αποτελούν λύσεις διαρκείας, στηρίζονται στην αυτοθυσία του προσωπικού που υπηρετεί και δεν μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους κατοίκους και τους επισκέπτες των περιοχών αυτών», παραδέχεται η Διοίκηση της ΥΠΕ.
Όσον αφορά στο Κ.Υ. Θεσπρωτικού, μία επιπλέον ενεργή εφημερία υλοποιήθηκε κατόπιν κατάρτισης του προγράμματος από την Περιφέρεια.
Καθυστερούν οι δαπάνες
Σχετικά με την οικονομική κατάσταση των Κέντρων Υγείας, η ΥΠΕ σημειώνει ότι δεν έχει απορριφθεί καμία αίτηση δαπάνης εκ μέρους της, ιδίως όταν αυτές αφορούν υγειονομικό υλικό, καύσιμα, επισκευή οχημάτων, σίτιση κλπ.
Παραδέχεται ωστόσο ότι «η διαδικασία αίτησης δαπάνης, έγκρισης και πληρωμής απαιτεί χρόνο, γι’ αυτό πολλές φορές το προσωπικό των Κ.Υ. για μικροέξοδα λειτουργίας απευθύνεται στην τοπική κοινωνία ή προτιμά να πληρώνει το ίδιο απαραίτητα υλικά (γραφική ύλη, χαρτί υγείας κλπ)».
Ως λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα η ΥΠΕ αναφέρει ότι αναμένεται από τις ελεγκτικές οικονομικές υπηρεσίες το «πράσινο φώς» για χορήγηση στους επιστημονικούς υπεύθυνους των Κ.Υ. και ΠΕΔΥ της ΥΠΕ χρηματικού ποσού για την κάλυψη τέτοιων μικρών εξόδων, χωρίς προέγκριση.
Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια υπενθυμίζει πως έχει προτείνει δημόσια στην εκδήλωση προς διαβούλευση την καθημερινή τακτική λειτουργία των Κ.Υ. του Νομού και των Τοπικών Μονάδων Υγείας στην πόλη της Πρέβεζας σε δύο ωράρια (8 π.μ.-9 μ.μ.) και εφημερία τις καθημερινές, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, τουλάχιστον των Κ.Υ. Θεσπρωτικού, Καναλακίου και Πάργας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου