Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Ο νέος «νόμος Κατσέλη» στο επίκεντρο υπουργικής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών






Κορυφώνονται οι κυβερνητικές διαβουλεύσεις για την τελική μορφοποίηση του νέου νόμου για τα «κόκκινα δάνεια»


Συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, καθώς και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους εκπροσώπους των θεσμών, για τον «διάδοχο» του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας.



Αυτό προέκυψε από την ευρεία υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει της άφιξης τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου των επικεφαλής των κλιμακίων των εταίρων.

Το νέο σχήμα περιλαμβάνεται στις 16 δράσεις για την αξιολόγηση της οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, και σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μετείχε στη σύσκεψη, για την ένταξη στο νέο σχήμα θα λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία του ακινήτου και όχι η αντικειμενική. Ο ίδιος παράγοντας εκτίμησε, παράλληλα, ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση για τον «νόμο Κατσέλη» που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν, αλλά θα προλάβουμε».


Σημειώνεται ότι, όπως είχε αναφέρει χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, το νέο σχήμα θα βρίσκεται κοντά στο κυπριακό μοντέλο «Εστία», με την επιδότηση από το κράτος των δόσεων του δανείου.

Όσον αφορά στην τοποθέτηση των νέων γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, που επίσης αποτελεί μια από τις 16 δράσεις, στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης απέδωσε την καθυστέρηση και στον φόρτο εργασίας του ΑΣΕΠ. «Είναι φορτωμένο το ΑΣΕΠ», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση εάν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στις επικείμενες συναντήσεις με τα κλιμάκια των θεσμών, απάντησε ότι «έχουμε καλύψει τα 5 από 6 (σ.σ. προαπαιτούμενα) που είχαμε». Εκτιμώντας έτσι ότι θα υπάρξει κατανόηση από τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.
Ανώτατο ποσό

Σε ό,τι αφορά το ανώτατο ποσό προστασίας της πρώτης κατοικίας, σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν θα υπερβαίνει τα 100.000-120.000 ευρώ, από 280.000 που είναι το σηµερινό όριο για οικογένεια µε τρία παιδιά. Οι τραπεζίτες επιµένουν το όριο να µην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ο SSM ζητά να πέσει στις 75.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση eπiθυµεί το ελάχιστο όριο προστασίας να διαµορφωθεί άνω των 120.000 ευρώ.

Από το «κούρεµα» και την επιδότηση δόσης θα εξαιρούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ενώ, για να ενταχθεί κάποιος στην προστασία του νέου νόµου, θα πρέπει να πληροί σειρά κριτηρίων -εισοδηµατικών και περιουσιακών-, µε ειδική πρόβλεψη για ευπαθείς κοινωνικά οµάδες (άνεργοι, ασθενείς κ.λπ.).
Κριτήρια ένταξης

Οσοι δανειολήπτες πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο θα απευθύνονται, όπως σήµερα, στα δικαστήρια, προκειµένου να οριστεί η νέα δόση και να εξασφαλιστεί η επιδότησή της κατά το 1/3. Ερώτηµα που προκύπτει είναι αν στο ακίνητο θα εγγράφεται νέα προσηµείωση υπέρ του ∆ηµοσίου, καθώςθα πρέπει να εξασφαλιστεί σε περίπτωση που ο δανειολήπτης σταµατήσει να εξυπηρετεί το δάνειό του. Η προσηµείωση υπέρ του ∆ηµοσίου προβλέπεται στο κυπριακό µοντέλο.

Ενα από τα θέµατα που πρέπει να διευθετηθούν αφορά το «κούρεµα» της οφειλής, πότε και σε ποιες περιπτώσεις θα γίνεται, και συγκεκριµένα ποιο θα είναι το µέγιστο ποσοστό «κουρέµατος», αν το υπόλοιπο του δανείου είναι µεγαλύτερο από την τρέχουσα αξία του ακινήτου και τι θα γίνεται αν το δάνειο είναι µικρότερης αξίας από το ακίνητο.



πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου