Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019

Αλλαγές στη χορήγηση της «χρυσής» βίζας - Στοπ στο ξέπλυμα χρήματος


Διευκρινίσεις για την ελάχιστη αξία επένδυσης και το χρόνο καταβολής του ποσού προκειμένου να χορηγηθεί η λεγόμενη «χρυσή» βίζα, περιλαμβάνει τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας, που κατατέθηκε στη Βουλή και διατείνεται ότι έχει στόχο την πρόληψη και καταστολή ξεπλύματος μαύρου χρήματος από επιτήδειους.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι για την απόκτηση μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή, «η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά το χρόνο κτήσης της, καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών, όπως αυτή προκύπτει από τις συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης ή τις συμβάσεις μίσθωσης, αντίστοιχα, καθορίζεται σε 250.000 ευρώ και καταβάλλεται ολοσχερώς κατά την υπογραφή του αντίστοιχου συμβολαίου».

Ορίζεται, δε, ότι το ποσό καταβάλλεται ολοσχερώς κατά την υπογραφή του αντίστοιχου συμβολαίου. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από 24/12/2018, ενώ το ύψος των 250.000 δύναται να αναπροσαρμόζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών, Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Με την τροπολογία διατηρούνται οι διατάξεις που ορίζουν ότι το συμφωνηθέν τίμημα ή μίσθωμα καταβάλλεται στο σύνολό του με δίγραμμη τραπεζική επιταγή σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα ή με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμό πληρωμών του δικαιούχου που τηρείται σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών ο οποίος λειτουργεί στην Ελλάδα, ενώ όλα τα κρίσιμα στοιχεία του τρόπου πληρωμής και των λογαριασμών πρέπει να δηλώνονται υπεύθυνα από τους συμβαλλόμενους στον συμβολαιογράφο.

Αν και η τροπολογία ήρθε μετά της προειδοποιήσεις της Κομισιόν για διεξοδικότερο έλεγχο από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. της προέλευσης των χρημάτων, ώστε να μην καταστεί το μέτρο Δούρειος Ίππος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και η αιτιολογική έκθεση επικαλείται ως στόχο ακριβώς την πρόληψη τέτοιων φαινομένων με την περαιτέρω ενίσχυση του ελέγχου μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων, των λοιπόν παρόχων υπηρεσιών πληρωμών που λειτουργούν στη χώρας μας και την Τράπεζα της Ελλάδος, από το περιεχόμενό της δεν καθίσταται σαφές πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό. Η τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή τη Δευτέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου