Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Τα «μαγικά» του Πάνου Καμμένου με τις διαγραφές που...δεν θα γίνουν! Συμφωνία με Τσίπρα γιά Παπαχριστόπουλο




Γιάννης Χρηστάκος


Με κάμποσες χειρουργικές κινήσεις ο Πάνος Καμμένος ουσιαστικά ακύρωσε μόνος του τις απειλές του για διαγραφές όσων δεν ακολουθήσουν την απόφασή του να εγκαταλείψουν οι ΑΝΕΛ τα υπουργεία και την κυβέρνηση.



Οι συζητήσεις του παρασκηνίου μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου ώστε να φτάσουν σε ένα διαζύγια που να βολεύει και τους δύο στην παρούσα φάση, αποκαλύφθηκαν από τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο με μία προσεκτική ανάλυση των όσων είπε στην συνέντευξη Τύπου.

Ο Πάνος Καμμένος απείλησε οτι θα διαγράψει όσους βουλευτές δεν αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αλλά άφησε χωρίς ...διαγραφή εκείνους που θα ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών, ή δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα.
Πώς ακριβώς γίνεται αυτό; Πρόκειται γιά μία «μαγική συνταγή» Καμμένου μπροστά στο αδιέξοδο το οποίο ο ίδιος δημιούργησε.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τα ρίσκα του βασιζόμενος πάνω σε δύο μόνο απολύτως αναγκαία πρόσωπα που χρειάζεται γιά να πιάσει τις 151 ψήφους στην ψηφοφορία γιά την ψήφο εμπιστοσύνης. Ενας είναι ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού και ο άλλος ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ. Ετσι ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε δύο επίπεδα γιά να αισθάνεται σιγουριά.

Γιά τον Παπαχριστόπουλο, ο Πάνος Καμμένος ενώ αρχικά είπε γενικά κι αόριστα περί διαγραφών, στην ουσία δεν θα τον διαγράψει, έτσι απλά! Κι αυτό διότι αν διάγραφε τον Παπαχριστόπουλο, οι ΑΝΕΛ θα έμεναν με 4 βουλευτές ως κοινοβουλευτική δύναμη και άρα θα έχανε όλα τα προνόμια που απολαμβάνουν ως κόμμα στη Βουλή.

Έχουμε και λέμε:
• Από τους επτά βουλευτές οι ΑΝΕΛ χάνουν ήδη την Ελενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη αμφότεροι υπουργοί και έχουν ήδη συμφωνήσει με τον Τσίπρα. Αυτοί δεν θα παραδώσουν το υπουργείο τους και άρα θα διαγραφούν.
• Οι Γ. Κατσίκης και Μαρία Κόλλια Τσαρουχά παραμένουν στο πλευρό του Καμμένου, οπότε είναι ήδη τρεις μαζί με αυτόν.
• Απομένουν οι Κ. Ζουράρις και Θ. Παπαχριστόπουλος. Ο πρώτος δεν ψηφίζει Πρέσπες αλλά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο δεύτερος θα τα ψηφίσει και τα δύο. Εάν διαγράφονταν ο Καμμένος θα έμενε με τρεις βουλευτές, κάτω από το όριο των 5 γιά την κοινοβουλευτική του ομάδα.
• Ο Τσίπρας το ήξερε αυτό και άρα έπαιζε με « σημαδεμένα χαρτιά και τον Καμμένο στριμωγμένο.
• Ετσι, βρήκε την «μαγική λύση» τον Παπαχριστόπουλο να μην τον διαγράψει επειδή ... ήταν συνεπής και είχε δηλώσει την στάση του. Εάν όμως τον διέγραφε και παρέδιδε την έδρα του όπως είχε πει ο Παπαχριστόπουλος παλαιότερα, τότε θα τον διαδεχόταν ο Τέρενς Κουίκ και τα πράγματα θα ήταν χειρότερα γιά τον Καμμένο διότιθα έφευγε από μόνος του και ο Καμμένος θα έμενε με τρεις βουλευτές και ακόμα και αν είχε και τον Ζουράρι θα αριθμούσε μόνο 4 βουλευτές.
• Αφήνοντας λοιπόν εντός κόμματος τον Παπαχριστόπουλο, είχε να αντιμετωπίσει την περίπτωση Ζουράρι. Με αυτόν, το μαγικό ήταν πιό εύκολο. Επειδή,λέει προέρχεται από άλλο συνεργαζόμενο κόμμα την « Πυρίκαυστο Ελλάδα» τον κρατάει στο κόμμα και δεν τον διαγράφει.

Με αυτές τις ενέργειες που δεν συνάδουν ακόμα και με αυτά που ο ίδιος είπε περί διαγραφών των απείθαρχων, ο Πάνος Καμμένος καταφέρνει τουλάχιστον να διατηρήσει τους πέντε βουλευτές γιά να υπάρχει κοινοβουλευτικά ως ομάδα και μετά να δει τι άλλες συμαχίες μπορεί να κάνει στον δρόμο προς τις εκλογές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου