Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Ανήσυχοι οι θεσμοί για τις δικαστικές αποφάσεις με τα αναδρομικά -Τι συζήτησαν με Τσακαλώτο




Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, έγινε μια γενική συζήτηση για το ποια είναι τα βασικά ζητήματα, τα οποία συμπεριλαμβάνονταν και στο ανακοινωθέν του 



Eurogroup, εξετάζοντας σε ποιο σημείο βρίσκονται τώρα όλα αυτά, ώστε να υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα μέχρι την Παρασκευή που θα κλείσει αυτός ο κύκλος συναντήσεων.
1. Εκκρεμότητες: Οι 16 εκκρεμότητες και πού βρισκόμαστε σε αυτό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι ήταν:
2. Αναδρομικά: Οι θεσμοί δίνουν πολύ μεγάλη σημασία και θέλουν να γίνει μια συζήτηση για τις δικαστικές αποφάσεις, τα αναδρομικά και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει. Ρωτούν να μάθουν ποιο είναι το ρίσκο και αν θα έρθουν και άλλες αποφάσεις.
3. Χρηματοικονομικά: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήγησε στους θεσμούς ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα παρουσιάσει και στην Κομισιόν το νέο σύστημα με τις κρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα όμως ενημέρωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει φτιάξει και μια Επιτροπή με την ΤτΕ για να φέρει σε μεγαλύτερη ωριμότητα το σχήμα που προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας. Η πρόταση για τις εγγυήσεις είναι πιο ώριμη πάντως για να παρουσιαστεί. Για την άλλη πρόταση, όταν η Ομάδα Εργασίας ετοιμάσει το σχέδιο, η κυβέρνηση θα το παρουσιάσει και αυτό στην Επιτροπή.
5. Κατώτατος μισθός: Στην ατζέντα μπήκε και θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη με την Έφη Αχτσιόγλου και το θέμα για τον κατώτατο μισθό. Οι θεσμοί θέλουν να το δουν και να ανταλλάξουμε απόψεις εάν εκτός από θετικές επιπτώσεις (κοινωνικά και στην ζήτηση στην Οικονομία) θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Σήμερα πάντως στάθηκαν μόνον στον κατώτατο μισθό, όχι στον υποκατώτατο.4. Νέος νόμος Κατσέλη: Η κυβέρνηση παρουσίασε το νέο πλαίσιο προστασίας (που θα αντικαθιστά τον «νόμο Κατσέλη») με βάση το Κυπριακό μοντέλο.
Η ατζέντα της Τρίτης
Θα συζητηθούν τα φορολογικά – διοικητικά της ΑΑΔΕ (ανάγκες στελέχωσης κλπ)
Τα ρίσκα για τις δικαστικές αποφάσεις και τον κατώτατο μισθό με Αχτσιόγλου.
Τα δημοσιονομικά θα συζητηθούν τελικώς, την Πέμπτη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου