Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Η Βουλγαρία έλαβε τη ρηματική διακοίνωση για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας






Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ενημέρωσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και τις χώρες με καθεστώς παρατηρητή στον Παγκόσμιο Οργανισμό για το νέο συνταγματικό όνομα.


Θα τεθεί αυτόματα σε ισχύ ως αποτέλεσμα της υπογραφής και επικύρωσης και των δύο πλευρών της Συμφωνίας των Πρεσπών, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων. «Το επίσημο όνομα του κράτους είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι το συνταγματικό όνομα του κράτους. Το σύντομο όνομα θα είναι Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε το προφορικό σημείωμα της Μόνιμης Αποστολής της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας προς τον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η χώρα διατηρεί τους κωδικούς MK και MKD που έχουν παραχωρηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), με εξαίρεση τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων. Στο μέλλον θα φέρουν την ένδειξη NMK.

Το επίθετο θα πρέπει να χρησιμοποιείται για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και άλλους κρατικούς φορείς, καθώς και για τα ιδιωτικά ιδρύματα που συνδέονται με το κράτος, τα οποία θεσπίζονται από το νόμο και απολαμβάνουν οικονομικής υποστήριξης από το κράτος για δραστηριότητες πέραν των συνόρων, πρέπει να είναι σύμφωνα με την επίσημη ονομασία ή τη σύντομη μορφή της, δηλ. «Από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή «από τη Βόρεια Μακεδονία».

Τα συνημμένα, όπως το «NorthMacedonian» ή «Macedonian» δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις παραπάνω περιπτώσεις, λέει το έγγραφο.

Το «μακεδονικό» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι δεν σχετίζονται με κρατικούς φορείς ή θεσμούς, δεν έχουν θεσπιστεί από το νόμο και δεν λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη από το κράτος για δραστηριότητες πέραν των ορίων του.

Τα ονόματα που περιγράφονται θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τα κράτη μέλη και τις χώρες με καθεστώς παρατηρητή για όλους τους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των διμερών σχέσεων, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο.

Με την εισαγωγή της επίσημης κοινοποίησης, παύουν να χρησιμοποιούνται τα ονόματα «Μακεδονία», «Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τα αρχικά FYROM/ΠΓΔΜ.




tatkovina.Info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου