Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Νέα γενιά έργων με το περιβάλλον στο επίκεντρο






Μελέτες 4,5 εκ. ευρώ με το βλέμμα στο νέο ΕΣΠΑ, προετοιμάζει ο Δήμος Ιωαννιτών – Μεταξύ των προτεινόμενων έργων η περιβαλλοντική αποκατάσταση και ανάδειξη του Παραλίμνιου Μετώπου και η δημιουργία «Πράσινης Γειτονιάς»



Την χρηματοδότηση ύψους 4,5 εκ. ευρώ για την μελετητική ωρίμανση συνολικά 11 νέων έργων με σκοπό την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 διεκδικεί ο Δήμος Ιωαννιτών, μετά την απόφαση που έλαβε το μεσημέρι της Πέμπτης το Δημοτικό Συμβούλιο.


Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, που εισηγήθηκε το θέμα, η πρόσκληση που στάλθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Επενδύσεων προς τις περιφέρειες οι οποίες με τη σειρά τους τις προώθησαν στους Δήμους, ζητά προτάσεις σκόπιμων και επιλέξιμων έργων υποδομής, που η ωρίμανση τους θα υποστηριχθεί από επιπλέον εθνικούς πόρους.
Στο πλαίσιο αυτό και με την συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών και των νομικών του προσώπων καταρτίστηκε η πρόταση μελετών προτεινόμενων έργων και των αντίστοιχων Τεχνικών Δελτίων αυτών με συνολικό (κατ’ εκτίμηση) κόστος: 4.465.700 ευρώ, για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται μελέτες για έργα στο παραλίμνιο μέτωπο, για παρεμβάσεις στην αστική κινητικότητα και οδικές υποδομές, για έργα που αφορούν νέα σχολικά κτίρια, κοινωνικές δομές και παρεμβάσεις σε τομείς όπως ο πολιτισμός και το περιβάλλον.
«Προετοιμάζουμε με νέα γενιά έργων τα οποία προτείνουμε να μελετηθούν προκειμένου να διαμορφώσουμε το πλαίσιο ενός Δήμος ελκυστικού, λειτουργικού, περιβαλλοντικά και κοινωνικά ευαίσθητου.
Στόχος μας να αναδείξουμε τον μητροπολιτικό χαρακτήρα της πόλης και του Δήμου, συνεχίζοντας να επενδύουμε στο παραλίμνιο μέτωπο, ολοκληρώνοντας τις μεγάλες οδικές υποδομές που έχει ανάγκη η πόλη, προωθώντας τη βιώσιμη κινητικότητα, με πρόνοια για το περιβάλλον και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες», επισήμανε ο κ. Μανταλόβας.
Αναλυτικά οι προτεινόμενες μελέτες είναι οι ακόλουθες:
1) Περιβαλλοντική Αποκατάσταση και Ανάδειξη Αστικού Παραλίμνιου Μετώπου, με συνολικό (κατ’ εκτίμηση) κόστος μελετών: 1.020.000 ευρώ.
2) Προώθηση Πολυτροπικής Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Ιωαννιτών, με συνολικό (κατ’ εκτίμηση) κόστος μελετών: 650.000 ευρώ.
3) Σύνδεση Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αθηνών με Περιφερειακή Οδό πόλης Ιωαννίνων (Από Ι.Κ. Ηρώων Πολυτεχνείου έως Ι.Κ. Σταυρακίου), με συνολικό (κατ’ εκτίμηση) κόστος μελετών: 640.000 ευρώ.
4) Κατασκευή Δημοτικού Σχολείου στη Νέα Ζωή Δήμου Ιωαννιτών, με συνολικό (κατ’ εκτίμηση) κόστος μελετών: 366.400 ευρώ.
5) Δημιουργία «Πράσινης Γειτονιάς» στο Δήμο Ιωαννιτών, με συνολικό (κατ’ εκτίμηση) κόστος μελετών: 390.000 ευρώ.
6) Κατασκευή Νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Δήμο Ιωαννιτών Δ.Δ. Ανατολής Ιωαννίνων Ιωαννιτών, με συνολικό (κατ’ εκτίμηση)κόστος μελετών: 242.500 ευρώ.
7) Κατασκευή Κέντρου Αυτισμού στο Δήμο Ιωαννιτών, με συνολικό (κατ’ εκτίμηση) κόστος μελετών: 205.800 ευρώ.
8) Ανάδειξη και προστασία Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων («Τζαμί Ασλάν Πασά» - «Μεντρεσές»), με παράλληλη ανάδειξη του Σπηλαίου της ΔΑ Ακρόπολης στο Κάτρο Ιωαννίνων, με συνολικό (κατ’ εκτίμηση) κόστος μελετών: 145.000 ευρώ.
9) Εκσυγχρονισμός και την επέκταση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, σε όλη την έκταση του Καλλικρατικού Δήμου Ιωαννιτών, με συνολικό (κατ’ εκτίμηση) κόστος μελετών: 326.000 ευρώ.
10) Διαχείριση και διάθεση ιλύος και αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου της ΕΕΛ Ιωαννίνων, με συνολικό (κατ’ εκτίμηση) κόστος μελετών: 260.000 ευρώ.
11) Ενεργειακή – Ηλεκτρομηχανολογική αναβάθμιση αντλιοστασίων λυμάτων ΔΕΥΑΙ, με συνολικό (κατ’ εκτίμηση) κόστος μελετών: 300.000 ευρώ.



anex.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου