Τι θα γίνει εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποδειχθεί τελικά σύντομος, αλλά συνεχιστεί ακόμα και μέσα στο 2023; Η Oxford Economics εξετάζει αυτό το δυσμενές σενάριο, που όπως τονίζει, δεν είναι το χειρότερο δυνατό. «Πιο σοβαρά σενάρια σύγκρουσης είναι πιθανά», αναφέρουν οι αναλυτές, προειδοποιώντας σε κάθε περίπτωση ότι εάν ο πόλεμος συνεχιστεί μέσα στο 2023, οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία θα είναι σοβαρές, με την Ευρώπη να δέχεται το βαρύτερο πλήγμα.
Το σενάριο που κατήρτισε η Oxford Economics για τη συνέχιση του πολέμου ακόμα και κατά τη διάρκεια του 2023, προβλέπει περαιτέρω κυρώσεις από τη Δύση αλλά και αντίποινα από τη Ρωσία, η οποία θα απαντήσει κλείνοντας τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για έξι μήνες. Και αυτό, παρά τις προφανώς αρνητικές επιπτώσεις που κάτι τέτοιο θα είχε για τη δική της οικονομία.
Το αποτέλεσμα θα είναι μία πρωτοφανής εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στη Ευρώπη (έως τα 60 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU, δηλαδή σε επίπεδα περίπου διπλάσια των σημερινών). Η διατάραξη της αγοράς του φυσικού αερίου θα αυξήσει το risk premium στο πετρέλαιο, με τις τιμές του να φτάνουν στα 115 δολάρια ανά βαρέλι και να παραμένουν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για το υπόλοιπο του έτους, σε μια τέτοια περίπτωση, υπολογίζει η Oxford Economics.
Στο σενάριο αυτό, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κορυφώνει στο 7% το τρίτο τρίμηνο του 2022 και κλείνει κατά μέσο όρο στο 6,6% για το σύνολο του έτους. Πρακτικά, είναι κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από το κεντρικό σενάριο της Oxford Economics για το 2022 και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος για το 2023.
Πανικός στις αγορές
Εάν ο πόλεμος τραβήξει για τόσο καιρό και η σύγκρουση κλιμακωθεί, η αβεβαιότητα στις αγορές και ανάμεσα στους καταναλωτές θα αυξηθεί, επιτείνοντας την αρνητική επίδραση του υψηλού πληθωρισμού.
Σε αυτή την περίπτωση, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα μπουν σε bear market, κάτι που σημαίνει ότι θα σημειώσουν πτώση τουλάχιστον 20%, προβλέπει η Oxford Economics.
Το «χτύπημα» στις οικονομίες
Το πλήγμα στην εμπιστοσύνη καταναλωτή θα επιβαρύνει σημαντικά την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα είναι κατά 1,5% χαμηλότερο σε σχέση με το κεντρικό σενάριο για το 2022 και 3,2% χαμηλότερο για το 2023.
Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα επιβραδύνει στο 2,2% φέτος και στο 0,9% το 2023.
Φυσικά, το πλήγμα θα είναι πολύ βαρύτερο για τη Ρωσία, όπου η Oxford Economics βλέπει το ΑΕΠ κατά 7% χαμηλότερο από το κεντρικό σενάριο για το 2023. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 3,1% και ανάκαμψη μόλις 1,4% το 2023.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πλήγμα αυτού του αρνητικού σεναρίου για το ΑΕΠ είναι της τάξης του 0,6% για το 2022 και 1,1% για το 2023, όμως η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει σε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 3% και τα δύο έτη, αφού οι επιπτώσεις σε ΗΠΑ και Ασία προβλέπονται ήπιες.
Πώς θα απαντήσει η ΕΚΤ
Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καθυστερήσει τις αυξήσεις επιτοκίων τουλάχιστον έως το 2024 και θα προσθέσει 350 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να περιορίσει τις αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων στις 80 μονάδες βάσης σε σχέση με το κεντρικό σενάριο το 2025 και στις 95-120 μονάδες βάσης για τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης.
https://radar.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου