Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Τι συμβαίνει στη Σαγκάη - Οι παγκόσμιες ανησυχίες (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)



Στην προσπάθειά της να «εκμηδενίσει» τα κρούσματα Covid-19 στη Σαγκάη, η Κίνα περιόρισε ελευθερίες και δικαιώματα, προκαλώντας έμφραγμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ελλείψεις σε βασικά αγαθά και ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα ...μπορούσε να έχει αυτή η κρίση στο παγκόσμιο εμπόριο. Κι όλα αυτά, με τα κρούσματα να ανεβαίνουν.
Η Κίνα ξεχωρίζει ως η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει υιοθετήσει μια πολιτική τύπου «Zero Covid». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που βλέπουν κρούσματα, οι κινεζικές Αρχές αντεπιτίθενται με αυστηρότατα δραστικά μέτρα και περιορισμούς.

Κι ενώ η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει την ασιατική χώρα, οι κινεζικές Αρχές απαντούν με αναλόγως σαρωτικά lockdown τα οποία έχουν όμως με τη σειρά τους οδηγήσει και σε άλλες παράπλευρες απώλειες.



Full Lockdown in Shanghai, this is how they broadcast announcements.

Robot Dog + Speakers#Shanghai #COVID #Lockdown pic.twitter.com/5kJdLrnL8p— Jay in Shanghai 🇨🇳 (@JayinShanghai) March 29, 2022

Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει στη Σαγκάη, μια πόλη 25 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου καταγράφονται ή τουλάχιστον καταγράφονταν μέχρι πρότινος πάνω από 20.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως.

Η συγκεκριμένη πόλη της Κίνας τελεί υπό καθεστώς σκληρού lockdown ήδη από τα τέλη Μαρτίου, με την πλειονότητα των εκατομμυρίων κατοίκων της να παραμένει σε πολυήμερο κατ’ οίκον περιορισμό.



Ελλείψεις

Λόγω των σκληρών μέτρων ωστόσο, που είναι επί της ουσίας μέτρα μαζικού εγκλεισμού κι όχι απλά κοινωνικής αποστασιοποίησης ή εύλογων προφυλάξεων, παρατηρούνται πια σημαντικά προβλήματα και στις εφοδιαστικές αλυσίδες.Τα προϊόντα, με άλλα λόγια, δεν φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων.

Και επειδή τα προϊόντα δεν φτάνουν στα ράφια, έχουν αρχίσει πλέον να παρατηρούνται και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά, ενώ πολλοί από τους έγκλειστους πολίτες δυσκολεύονται πλέον να αποκτήσουν πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα.

Σε κάποια σημεία της πόλης, οι Αρχές έχουν υψώσει μάλιστα και οδοφράγματα, μπλοκάροντας ολόκληρες περιοχές με σκοπό να περιορίσουν την κίνηση από και προς αυτές.



Σημειώνεται ότι υπό κανονικές συνθήκες, στη Σαγκάη λειτουργούν εταιρείες που σου φέρνουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ στην πόρτα, με τις εν λόγω υπηρεσίες να είναι μάλιστα εξαιρετικά διαδεδομένες και τις παραγγελίες να γίνονται κυρίως μέσω υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων (μέσω apps).

Το lockdown έχει περιορίσει, ωστόσο, δραστικά τις ροές ανθρώπων και αγαθών, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην μπορούν πια καν να αποκτήσουν πρόσβαση στα βασικά.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, πολλοί κάτοικοι προσπαθούν πλέον να βρουν προϊόντα παρανόμως, στη «μαύρη αγορά» και μέσα από αυτοσχέδια δίκτυα ανταλλαγών, ενώ πολλοί πέφτουν και θύματα απατεώνων που τους υπόσχονται να τους φέρουν προϊόντα τα οποία δεν εμφανίζονται ποτέ.



In #Shanghai, Covid workers brutalized an old couple, their daughter (in black coat) trying to beg them to stop beating was also knocked down & groaned in agony. pic.twitter.com/mQGDk2NbBB— Northrop Gundam (@GundamNorthrop) April 11, 2022

Φόβος και παράνοια

Μέσα σε ένα τέτοιο δυστοπικό περιβάλλον, διαδραματίζονται ωστόσο και σκηνές που συγκλονίζουν. Οι γονείς που διαχωρίστηκαν από τα μωρά παιδιά τους όταν αυτά κόλλησαν κορωνοϊό, ο σκύλος που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου αφότου ο ιδιοκτήτης του διαγνώσθηκε θετικός στον ιό, αλλά και ο πολίτης που υπέφερε από άσθμα και πέθανε επειδή δεν ερχόταν κανένα ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο… Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις τραγικές ιστορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας προτού εξαφανιστούν από τις λογοκριμένες σελίδες των κρατικών κινεζικών ΜΜΕ.



Pets from people getting tested positive for covid are being collected to be killed in #Shanghai #China.#CCP is evil. pic.twitter.com/jc2P5K2f5W— Germs of Woke CCP (@GermsofCCP) April 10, 2022

Νέα κόντρα ΗΠΑ – Κίνας

Με φόντο την πανδημική Σαγκάη, θα έκανε την εμφάνισή της ωστόσο και μια νέα εστία σινοαμερικανικής έντασης. Αιτία; Η απόφαση των ΗΠΑ να καλέσουν το μη απαραίτητο προσωπικό του αμερικανικού προξενείου της Σαγκάης να εγκαταλείψει άμεσα την πόλη, αλλά και η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσαν καλώντας τους Αμερικανούς επί της ουσίας να αναβάλουν ταξίδια που επρόκειτο να κάνουν στην Κίνα αυτήν την περίοδο, προφανώς και δεν άρεσαν καθόλου πίσω στο Πεκίνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σαγκάη δεν είναι απλώς άλλη μία μεγάλη πόλη της Κίνας. Αντιθέτως, είναι το οικονομικό, επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο της αχανούς αυτής χώρας που τροφοδοτεί ολόκληρη την υφήλιο με προϊόντα… Ως εκ τούτου, ό,τι συμβαίνει στη Σαγκάη δεν μένει εκεί. Και υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί έχουν αρχίσει να εκφράζουν ήδη ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα σκληρά κινεζικά lockdown στο παγκόσμιο εμπόριο, με την υποσημείωση ότι στην παρούσα φάση υπάρχουν μερικά ή ολικά lockdown όχι μόνο στη Σαγκάη αλλά σε συνολικά 45 κινεζικές πόλεις, επηρεάζοντας το 25% του κινεζικού πληθυσμού και το 40% της κινεζικής οικονομίας.

Σε ανάλυσή του για το lockdown της Σαγκάης και τις επιπτώσεις που εκείνο μπορεί να έχει πάνω στην παγκόσμια οικονομία, το CNN ξεχωρίζει συγκεκριμένα τρεις βασικούς λόγους ή μάλλον τρεις βασικές ομάδες από λόγους (οικονομικούς – εμπορικούς – βιομηχανικούς/τεχνολογικούς) για τους οποίους η Σαγκάη επηρεάζει και μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις διεθνώς.



Οικονομικό, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο

Η Σαγκάη έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ μεταξύ των κινεζικών πόλεων. Έχει, επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια διεθνώς (το τρίτο μεγαλύτερο έπειτα από εκείνα της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου). Ενώ παράλληλα ξεχωρίζει και ως ο πιο ελκυστικός προορισμός για τους ξένους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην Κίνα.

Ενδεικτικά, πίσω στα τέλη του 2021, οι πολυεθνικές που είχαν γραφεία στη Σαγκάη υπολογίζονταν σε περισσότερες από 800, ενώ είναι πάνω από 70.000 οι ξένες εταιρείες που διατηρούν γραφεία στην πόλη.

Το 3,8% του κινεζικού ΑΕΠ «οφείλεται» στη Σαγκάη, ενώ από εκεί περνάει και το διόλου ευκαταφρόνητο 10,4% των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα Pudong International Airport και Hongqiao Airport της Σαγκάης ξεχωρίζουν όμως και εκείνα ως κάποια από τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση στον κόσμο, κάτω από του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Τόκιο.

Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή της Σαγκάης διατηρούν τις δικές τους βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ουκ ολίγοι κολοσσοί: η Volkswagen, η General Motors, η Tesla, η Ford, η TSMC, η Pegatron, η AstraZeneca κ.ά. Κάποιες από τις εν λόγω εγκαταστάσεις έχουν, ωστόσο, κατεβάσει ρολά τις τελευταίες εβδομάδες…

Με πληροφορίες από: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου