Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Χάπια ιωδίου και προστατευτικό εξοπλισμό «στοκάρει» η Ε.Ε., υπό τον φόβο πυρηνικού πολέμου!

 


Η Γαλλία ζήτησε να καταρτιστεί ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τη διανομή των χαπιών στα κράτη-μέλη της Ένωσης

Οι πάντες το απεύχονται, αλλά, επειδή σε αυτή τη ζωή όλα είναι, πλέον, πιθανά, ακόμη και ένας πυρηνικός πόλεμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε.. να αρχίσει να ενισχύσει τα αποθέματά της σε προστατευτικό εξοπλισμό και κατάλληλα

φάρμακα, με στόχο να δυναμώσει τις άμυνες της σε περίπτωση χημικών, βιολογικών ακόμη και πυρηνικών περιστατικών.

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει σε νέο άρθρο του το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκά έγγραφα και άτομα που έχουν γνώση επί του θέματος, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι η διαδικασία συγκέντρωσης των εν λόγω αποθεμάτων θα κρατήσει εβδομάδες, ενδεχομένως και μήνες, με σκοπό να ενισχύσει τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό και τις χώρες συμμάχους, όπως η Ουκρανία. Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα συλλεχθούν είναι εξοπλισμός απολύμανσης, γάντια, μάσκες και άλλα υλικά για τη χημική, βιολογική και πυρηνική άμυνα.


Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ανησυχία που έχει δημιουργήσει η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο έγγραφα από δύο συναντήσεις των Ευρωπαίων ειδικών για την υγεία, οι οποίες έλαβαν χώρα το Μάρτιο. Κατά τις συναντήσεις αυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο, η Γαλλία, η οποία έχει την προεδρία της Ενωσης αυτή την περίοδο, ζήτησε να καταρτιστεί ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για τη διανομή χαπιών ιωδιούχου καλίου, τα οποία συστήνονται για θεραπεία, στην περίπτωση που κάποιος εκτεθεί σε ραδιενέργεια.
Περίπου 20 κράτη-μέλη έχουν ήδη αποθέματα σε χάπια ιωδίου

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την Κομισιόν και η οποία γνωστοποιήθηκε σε συνάντηση που έγινε στις 16 Μαρτίου, περίπου 20 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη αποθέματα σε τέτοια χάπια. «Οι πυρηνικοί χώροι λειτουργούν από εξαιρετικά εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, κάτι που είναι δύσκολο εντός της τρέχουσας συγκρουσιακής κατάστασης, ιδίως όταν καταλαμβάνονται από στρατιωτικές δυνάμεις», δήλωσαν αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναφερόμενοι στην κατάληψη από ρωσικά στρατεύματα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 16ης Μαρτίου.

Χάπια ιωδιούχου καλίου

Σύμφωνα με το άρθρο του Reuters, τα χάπια ιωδιούχου καλίου συνήθως μοιράζονται σε κατοίκους περιοχών που ζουν σε απόσταση έως 100 χιλιόμετρα από πυρηνικές εγκαταστάσεις, ενώ μεταξύ των χωρών της Ευρώπης που έχουν ήδη αποθέματα σε χάπια ιωδιούχου καλίου, είναι η Σουηδία, που τα στοκάρει εδώ και δεκαετίες και η Λιθουανία, που όμως είχε μοιράσει αρκετά από αυτά πέρυσι σε όσους μένουν κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, με αφορμή τα άνοιγμα ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στο Άστραβετς, ενώ μέσα στο Μάρτιο προμήθευσε με αυτά το σύνολο του πληθυσμού της.


fonaklas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου