Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας
Συναγερμός έχει σημάνει στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ και στην Ουάσινγκτον καθώς έχει αποσταλεί συγκεκριμένο μήνυμα από την Μόσχα για “βομβαρδισμό στρατιωτικής φάλαγγας ακόμη και εντός ΝΑΤΟϊκού εδάφους”.
Η απειλή θεωρείται, και είναι, εξαιρετικά σοβαρή και έχει σταλεί ξεχωριστά, αμέσως μετά το ρωσικό διάβημα στην Ουάσινγκτον με το οποίο η Μόσχα προειδοποιούσε για “παγκόσμιες συνέπειες”.
Το μήνυμα έχει σταλεί από τον Αντρέι Κορτούνοφ, γενικό διευθυντή του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας. Δηλαδή από το Νο1 ερευνητικό οργανισμό που καθορίζει την εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου.
Πιθανότατα είμαστε στο τελευταίο επίπεδο των ρωσικών προειδοποιήσεων: Προηγήθηκε πρώτα ο Πούτιν, ακολούθησαν οι Μεντβέντεφ-Ριάμπκοφ , έπειτα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ τα οποία μίλησαν για “Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο” και τώρα η ξεκάθαρη προειδοποίηση Κορτούνοφ.
Στην Ουάσινγκτον θεωρούν ότι ο Κορτούνοφ, λόγω και του ρόλου του, έκανε δημόσια δήλωση που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχε κάνει ποτέ. Συνεπώς έχει ενημερωθεί απευθείας από το Κρεμλίνο και κάτι γνωρίζει.
Το γεγονός αυτό έχει σημάνει συναγερμό στο ΝΑΤΟ, σε Πολωνία-Ρουμανία καθώς και σε άλλες χώρες που εμπλέκονται άμεσα στην μεταφορά πολεμοφοδίων προς την Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης ΕΔΩ
“Tο Moskva δεν επλήγη από Neptune”: Η Ρωσία παρέδωσε τελεσίγραφο σε ΗΠΑ – Μιλά για “παγκόσμιες συνέπειες”
“Η Ρωσία προειδοποίησε”
Αμερικανικό ΜΜΕ αποκαλύπτει:
“Σοκαρισμένη από τις πολεμικές απώλειες και τη συγκέντρωση στρατευμάτων για μια νέα μάχη στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία προειδοποίησε την κυβέρνηση Μπάιντεν να σταματήσει να προμηθεύει προηγμένα όπλα στις ουκρανικές δυνάμεις διαφορετικά θα αντιμετωπίσει «απρόβλεπτες συνέπειες».
Το ρωσικό μήνυμα – αποτελεί μέρος μιας σειράς προειδοποιήσεων- και περιλαμβανόταν σε ένα επίσημο σημείωμα διαμαρτυρίας, που δόθηκε την Τρίτη στις ΗΠΑ. Το μήνυμα υποδήλωνε αυξανόμενες ανησυχίες της Μόσχας ότι τα όπλα παρεμπόδιζαν σοβαρά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας.
Η ύπαρξη του μηνύματος αποκαλύφθηκε καθώς το Κρεμλίνο συγκεντρώνει οπλισμό και δυνάμεις στα σύνορα της Ρωσίας με την ανατολική Ουκρανία για την επόμενη φάση της επιχείρησης.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέχει ολοένα και πιο βαρύ οπλισμό στους Ουκρανούς – συμπεριλαμβανομένων πυροβολικού των 155 χιλ. Καθώς η σύγκρουση οξύνθηκε ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο όπλων ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τον Φεβρουάριο, καθώς ξεκίνησε ο πόλεμος, η αμερικανική διοίκηση ανησυχούσε ότι τέτοιου είδους όπλα θα μπορούσαν να προκαλέσουν άσκοπα τη Ρωσία. Όμως, αφού δέχθηκε πίεση από τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky και μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να παράσχει ορισμένα είδη βαρέων όπλων που απαίτησε η Ουκρανία για την επόμενη φάση του πολέμου.
Οι ρωσικές προειδοποιήσεις ήρθαν καθώς η εισβολή συνάντησε απροσδόκητα σκληρή ουκρανική αντίσταση και αποκάλυψε αδυναμίες στις συμβατικές ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν διόρισε μια νέα στρατιωτική διοίκηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι στόχοι της Ρωσίας όταν ο στρατός της εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου φάνηκαν πολύ πιο φιλόδοξοι, με σχέδια να πολιορκήσει και να καταλάβει την πρωτεύουσα, το Κίεβο, στο βορρά, αποκόπτοντας την κυβέρνηση του Ζελένσκι από την υπόλοιπη χώρα.
Αυτή η στρατηγική απέτυχε.
Επιπλέον, η Ναυαρχίδα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, το καταδρομικό Moskva, βυθίστηκε την Πέμπτη, όταν χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους Neptune και όχι από τυχαία πυρκαγιά και έκρηξη κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, όπως έχει υποστηρίξει το Κρεμλίνο.
Ήταν η πρώτη αμερικανική επιβεβαίωση των ισχυρισμών της Ουκρανίας ότι οι πύραυλοι Neptune – ένα νεοανεπτυγμένο όπλο με βεληνεκές 190 μιλίων – είχαν χτυπήσει το πλοίο 65 μίλια νότια του λιμανιού της Οδησσού.
Η απώλεια του Moskva ήταν κάτι περισσότερο από μια ταπείνωση, καθώς θα μπορούσε πλέον να βλάψει σοβαρά τα σχέδια του Κρεμλίνου για μια αμφίβια επίθεση στη νότια ακτή της Ουκρανίας. Η απώλεια δημιούργησε επίσης ερωτήματα σχετικά με τη ρωσική κυριαρχία στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και την προφανή αδυναμία του Moskva να αποφύγει ή να αναχαιτίσει τους “Ποσειδώνες” με τα δικά του αμυντικά συστήματα.
Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είχαν δείξει απροσδιόριστο αριθμό απωλειών, σε αντίθεση με τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είχαν εκκενωθεί με ασφάλεια.
Διαβάστε επίσης ΕΔΩ
Ρωσική κρατική τηλεόραση: “Νίκη με οποιοδήποτε κόστος στην Ουκρανία- O Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος με το ΝΑΤΟ ξεκίνησε!
Το ρωσικό διάβημα
Το ρωσικό διπλωματικό σημείωμα διαμαρτυρίας, που ονομάζεται διάβημα, εστάλη μέσω κανονικών καναλιών, είπαν δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης, και δεν υπογράφηκε από τον Β.Πούτιν ή άλλους ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους.
Αλλά ήταν ένας δείκτης, είπε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης, ότι τα όπλα που έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αποτέλεσμα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο τόνος του σημειώματος ήταν συνεπής με μια σειρά από δημόσιες ρωσικές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης των παραδόσεων όπλων καθώς κινούνται σε ουκρανικό έδαφος.
Αξιωματούχοι είπαν ότι το σημείωμα δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου.
Διαβάστε επίσης ΕΔΩ
Συνεχείς εμπλοκές κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας-ΝΑΤΟ: Μεγάλο “πακέτο” κρούσης Su-35, Su-30, MiG-29 εναντίον Πολωνίας
Θα χτυπηθούν κονβόι εντός ΝΑΤΟϊκού εδάφους;
Ωστόσο, έχει ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση εντός του Πενταγώνου και των υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με το εάν οι «απρόβλεπτες συνέπειες» θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προσπάθεια βομβαρδισμού ή δολιοφθοράς ορισμένων κονβόι όπλων ενώ βρίσκονται ακόμη στο έδαφος του ΝΑΤΟ, προτού μεταφερθούν στην Ουκρανία για την τελική παράδοση στο χέρια των ουκρανικών στρατευμάτων.
Η παράδοση του ρωσικού σημειώματος διαμαρτυρίας αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post.
Τα όπλα που εξουσιοδότησε ο Πρόεδρος Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα για μεταφορά στους Ουκρανούς περιλαμβάνουν πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς που είναι κατάλληλο γι αυτό που πιστεύουν Αμερικανοί αξιωματούχοι ότι θα είναι διαφορετικό “στυλ” μάχης στις ανοιχτές περιοχές του Ντονμπάς.
Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου επέμεναν ενόψει του πολέμου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν μόνο αμυντικά όπλα που θα αποφύγουν την κλιμάκωση.
Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου, περιέγραψε σε συνέντευξή του στην Οικονομική Λέσχη της Ουάσιγκτον την Πέμπτη πώς αυτός και ο στρατηγός Mark A. Milley, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, είχαν εξετάσει ουκρανικά αιτήματα για όπλα. Εξέτασαν κάθε είδος με τους Ουκρανούς ομολόγους τους, μιλώντας για το τι είχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στα αποθέματά τους και τι θα μπορούσαν να προσφέρουν γρήγορα.
Ρωσία: Πολεμάμε εναντίον των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ
Αναφορές από ρωσικά ΜΜΕ που διακείνται υπέρ του Κρεμλίνου τονίζουν τα αντιαρματικά συστήματα και άλλα δυτικά όπλα που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις, προωθούν την ιδέα ότι η Ρωσία δεν βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία αλλά με μια συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που επιδιώκει να καταστρέψει τη Ρωσία.
Στη Μόσχα, οι σχολιαστές καλούν όλο και περισσότερο τη Ρωσία να χτυπήσει τους δρόμους και τους σιδηρόδρομους της Ουκρανίας για να εμποδίσει τη μεταφορά όπλων.
Ενώ η Ρωσία έχει στοχεύσει πολλά από τα αεροδρόμια της Ουκρανίας, το δίκτυο χερσαίων μεταφορών της χώρας παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτο.
«Ήρθε η ώρα να μην μιλήσουμε, αλλά να επιτεθούμε», δήλωσε την Παρασκευή ο Βίκτορ Μπαράνετς, στρατιωτικός αρθρογράφος της Komsomolskaya Pravda, του μεγαλύτερου ταμπλόιντ της Ρωσίας. «Τα βαγόνια των τρένων πρέπει να καταστραφούν μαζί με τους σιδηρόδρομους».
Η ανησυχία της Ρωσίας μπορεί εν μέρει να είναι για την ακρίβεια που επέδειξε η Ουκρανία στο χτύπημα του Moskva, ενός από τα πιο εξελιγμένα πολεμικά πλοία της.
Το ρωσικό διάβημα απηχούσε τη δημόσια ρητορική αξιωματούχων στη Μόσχα, οι οποίοι προειδοποιούσαν εδώ και εβδομάδες ότι οι παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία θα παρατείνουν τον πόλεμο και θα αντιμετωπίσουν σκληρή απάντηση.
Κορτούνοφ: “Δοκιμάζουν την αντοχή της Ρωσίας”
“Ήρθε καθώς το επίπεδο ανησυχίας μεταξύ των Ρώσων αξιωματούχων για τις επιπτώσεις των δυτικών όπλων έχει αυξηθεί” δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, ενός ερευνητικού οργανισμού κοντά στο Κρεμλίνο.
«Φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση γενικά δοκιμάζουν αυτή τη στιγμή τα όρια της ρωσικής ανοχής όσον αφορά τις παραδόσεις όπλων», είπε ο Κορτούνοφ.
«Είναι σαφές ότι αυτοί οι όγκοι είναι ήδη τόσο σημαντικοί που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία των εχθροπραξιών και αυτό εγείρει ανησυχίες».
“Σκληρή απάντηση”
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Α. Ριάμπκοφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία «καθιστά σαφές στους Αμερικανούς και άλλους Δυτικούς» ότι οι προσπάθειες να παρεμποδίσουν αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και να αυξήσουν τις ρωσικές απώλειες θα ήταν «αντιμετωπιστεί με σκληρό τρόπο».
Πρόσθεσε ότι τα οχήματα του ΝΑΤΟ που μεταφέρουν όπλα σε όλη την ουκρανική επικράτεια θα «θεωρούνται από εμάς ως νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι». Τα σχόλιά του έγιναν σε συνέντευξή του στο Tass, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το ΝΑΤΟ παραδίδει όπλα στους Ουκρανούς με τρόπους ώστε τα οχήματα της συμμαχίας να μην διασχίζουν ουκρανικό έδαφος (σσ τα παραλαμβάνουν οι Ουκρανοί από το ΝΑΤΟϊκό έδαφος)
Θα χτυπήσει εντός ΝΑΤΟϊκού εδάφους η Ρωσία;
Ωστόσο, τα σχόλια του Ριάμπκοφ έχουν εντείνει τις ανησυχίες για το εάν η Ρωσία θα έπαιρνε τον κίνδυνο να χτυπήσει εντός του εδάφους του ΝΑΤΟ.
Όταν ο Β.Πούτιν ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική του επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου, είπε ότι όσοι «μπορεί να μπουν στον πειρασμό να παρέμβουν» στην Ουκρανία θα αντιμετωπίσουν τόσο σοβαρές συνέπειες «όσες δεν έχετε δει ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία σας».
«Ανεξάρτητα από το πώς εξελίσσονται τα γεγονότα, είμαστε έτοιμοι», δήλωσε τότε ο Πούτιν. «Έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες αποφάσεις για αυτό το θέμα».
Η Ρωσία μέχρι στιγμής φαινόταν προσεκτική για να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση με τρόπο που θα μπορούσε να προσελκύσει τις χώρες του ΝΑΤΟ πιο άμεσα – για παράδειγμα, να μην χτυπήσει στρατιωτικές φάλαγγες που περνούν στην Ουκρανία από την Πολωνία.
«Υπάρχουν ακόμη φόβοι για χτυπήματα που μπορεί να πλήξουν το έδαφος των χωρών μελών του ΝΑΤΟ», είπε ο Κορτούνοφ.
«Σίγουρα δεν θέλει κανείς να δημιουργήσει πρόσχημα για κάποια περαιτέρω κλιμάκωση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου