Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Τροπολογία - τέχνασμα για πρόωρη σύνταξη σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο




Καταθέτεις αίτηση στον ΕΦΚΑ, περνούν τρεις μήνες και εάν δεν σου απαντήσουν (που δεν θα σου απαντήσουν), παίρνεις σύνταξη…

Με όσα επικαλείται ο ασφαλισμένος… Μετά; μετά βλέπουμε…

Αυτή είναι η συνταγή εκτόνωσης του κύματος δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση για τις τραγικές καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, αναμονές οι οποίες ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 5 ή 6 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια: α/αυξήθηκαν, αντί να μειωθούν, οι «ουρές» στον ΕΦΚΑ, β/δεν έγινε το παραμικρό για την συμβατότητα των (όποιων) πληροφοριακών συστημάτων μεταξύ των ταμείων που συγχωνεύτηκαν, αλλά ακόμη δεν «επικοινωνούν» μεταξύ τους και γ/δεν υλοποιήθηκε η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των απασχολουμένων μετά το 2002…

Κλειδί της τροπολογίας Χατζηδάκη είναι η καταβολή της σύνταξης με βάση τις απαιτήσεις του ασφαλισμένου εντός τριών μηνών (αφού δεν μπορεί να αποδείξει κάτι διαφορετικό ο ΕΦΚΛΑ).

Μετά από 3 έως 5 χρόνια που θα γίνει οι έλεγχος των φακέλων:

-Σε περίπτωση απόκλισης (ασφαλιστέου χρόνου) πάνω από 2 έτη (σ.σ.: δόθηκε παρανόμως σύνταξη καθώς έλειπαν περισσότερα από 600 ένσημα), τότε ο ασφαλισμένος θα επιστρέφει τις παρατύπως εισπραχθείσες συντάξεις (σ.σ. εάν βρεθούν…). Αλλά ΜΟΝΟ αυτές της τελευταίας 3ετίας. Οι προηγούμενες (π.χ. στη διάρκεια μιας 5ετίας)… χαρίζονται.

-Εάν όμως η… αστοχία στις απαιτήσεις του ασφαλισμένου περιορίζονται στην διετία, απλώς ο συνταξιούχος θα αναγνωρίσει σαν επιπλέον πλασματικά τα (έως) δύο αυτά χρόνια.
Εδώ λοιπόν είναι το τέχνασμα της τροπολογίας που μπορεί να οδηγήσει σε παράνομη και μάλιστα πρόωρη συνταξιοδότηση (μεταξύ 55 και 66 ετών) χιλιάδες ασφαλισμένους στο δημόσιο και τα (πρώην) Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ και τραπεζών).

Γιατί, εάν χρειαζόταν για ρύθμιση για αναγνώριση περισσότερου πλασματικού χρόνου λόγω ανεργίας κ.λπ., αυτό θα έπρεπε να γίνει νόμιμα και, κυρίως, για όλους τους ασφαλισμένους που παραμένουν χωρίς εισόδημα…
Παραδείγματα

1.Ασφαλισμένος καταθέτει αίτηση συνταξιοδότησης με 35ετία το 2016 (με αναγνώριση στρατού) και διεκδικεί να συνταξιοδοτηθεί στο 59ο έτος (το έχει συμπληρώσει). Ισχυρίζεται δε ότι είχε χρόνο ασφάλισης προ του 1983 στο ΙΚΑ. (Οι παλαιοί ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας σε ΔΕΚΟ/τράπεζες και δημόσιο έβγαιναν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας με την προϋπόθεση έστω και ενός ενσήμου μέχρι 31/12/1982. Στις 19/8/2015, με το γ’ μνημόνιο, αυτή η κατηγορία απέκτησε ηλικιακό όριο το 58ο έτος. Το οποίο έγινε 58 και 6 μήνες μέχρι τα τέλη του 2015 και 59 ετών το 2016).

Το ΙΚΑ δεν μπορεί να εντοπίσει τον χρόνο που επικαλείται ο ασφαλισμένος και ο ΕΦΚΑ αποδίδει την σύνταξη εντός τριμήνου. Όταν εντοπίζεται το … λάθος, ο ασφαλισμένος, με βάση της τροπολογία Χατζηδάκη, απλώς πληρώνει τα ένσημα π.χ. ενός μηνός για την δήθεν ασφάλιση του 1982… Κόστος περί τα 200 ευρώ. Και έτσι λαμβάνει σύνταξη 3 τρία (3) χρόνια νωρίτερα.

2.Μητέρα με ανήλικο γεννηθείσα 1967 που δεν είχε 25ετία το 2012 (ΔΕΚΟ/Τράπεζες, γυναίκες-άνδρες στο δημόσιο) ή στο ΙΚΑ δεν είχε 18 έτη και 4 μήνες, καταθέτει αίτηση συνταξιοδότησης επικαλούμενη προγενέστερο χρόνο ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα (ΔΕΚΟ-Δημόσιο) ή σε άλλο εργοδότη. Το ΙΚΑ αδυνατεί να απαντήσει εντός 3μήνου, η ασφαλισμένη με 25ετία θεμελιώνει πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα (μειωμένη με 5.500 ένσημα ή 18,4 έτη στον ιδιωτικό τομέα) στο 55ο έτος. Σήμερα μπορεί να πάρει σύνταξη (55 ετών) καθώς ουδείς μπορεί να την ελέγξει γιατί δεν έκανε χρήση εδώ και δέκα χρόνια αυτού του προνομίου, την στιγμή που προβλέπεται ότι θεμελιωμένο δικαίωμα ασκείται οποτεδήποτε στο μέλλον… (Σ.σ. Προφανώς δεν έκανε χρήση γιατί ποτέ δεν είχε τον αναγκαίο χρόνο ασφάλισης…)
Τέχνασμα και προσλήψεις

Στην προκειμένη περίπτωση η ασφαλισμένη του παραδείγματός μας, εάν δεν συνέχιζε την εργασία της (σ.σ. ειδικά στον ιδιωτικό τομέα λόγω της ανεργίας) θα συνταξιοδοτούνταν στο 67ο έτος της ηλικίας. Με την επιλεκτική ρύθμιση-τέχνασμα του κ. Χατζηδάκη συνταξιοδοτείται 12 ολόκληρα χρόνια νωρίτερα…

Ίσως αυτή η επιλεκτική αντιμετώπιση των ασφαλισμένων των συγκεκριμένων ταμείων έχει σχέση με τον (μνημονιακό) κανόνα «μία (1) αποχώρηση)- μία (1) πρόσληψη». Προκειμένου να αυξηθούν… πλασματικά τα κενά στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα για προεκλογικές προσλήψεις σε βάρος των δημόσιων οικονομικών…

Χρηστος Μεγας

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου