Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Την πλήρωσε η έρευνα

Την πλήρωσε η έρευνα

Φαίνεται τελικά ότι η περικοπή των ερευνητικών προγραμμάτων «Θαλής», από το ΕΣΠΑ, θα περάσει… ξυστά από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η είδηση της οριζόντιας περικοπής 10% σε όλα τα ερευνητικά προγράμματα που «τρέχουν» και βρίσκονται έως και ένα χρόνο πριν από τη λήξη τους, δημιούργησε ένα μικρό πανικό στην ακαδημαϊκή κοινότητα (και στην οικεία πανεπιστημιούπολη) την περασμένη Τρίτη, όταν έγινε γνωστή.



Από τα 66 συνολικά προγράμματα σε ολη τη χώρα, τα 16 «εδρεύουν» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είδηση όμως είναι και ο λόγος που κρύβεται πίσω από την περικοπή. Το υπουργείο Παιδείας αναζητά και εκεί έσοδα προκειμένου να πληρωθούν αναπληρωτές που θα καλύψουν τα κενά στα σχολεία. Από τη μια δηλαδή υποβαθμίζεται ξεκάθαρα η επιστημονική έρευνα, από την άλλη καλύπτονται τα κενά σε εκπαιδευτικούς. Όχι και πολύ παιδαγωγικά όμως όλα αυτά…Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επικράτησε μια μικρή αναστάτωση μέχρι να διαπιστωθεί πόσο θα επηρεάσει η περικοπή τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη σε εργαστήρια του ιδρύματος. «Βρέθηκε μια ρύθμιση όμως και το αντιμετωπίσαμε» λέει στον «Η.Α.» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης, περιγράφοντας πως ουσιαστικά το ίδρυμα στάθηκε τυχερό μπροστά στην απρόσμενη απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Το «ψαλίδι» δεν επιδρά με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα προγράμματα. Άλλα έχουν απορροφήσει τα περισσότερα χρήματα, άλλα λιγότερα. Έτσι και αλλιώς όμως, το αργότερο όριο είναι περίπου σε ένα χρόνο (κάποια ολοκληρώνονται με την έναρξη του 2015) και μια περικοπή 10% δεν μπορεί να γίνει εύκολα στους προϋπολογισμούς. Συνήθως, οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων καλούνται να κόψουν από τα αναλώσιμα, γεγονός που ουσιαστικά «ακρωτηριάζει» την ερευνητική διαδικασία. Αλλού, θα μείνουν απλήρωτοι ερευνητές. Τα προγράμματα του «Θαλή» ήταν εν πολλοίς η μοναδική χρηματοδοτική πηγή για την έρευνα στα πανεπιστήμια, καθώς οι δημόσιες επενδύσεις «στέρεψαν» εντελώς τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που περνάνε από περιπέτειες, καθώς προκλήθηκαν διάφορα προσκόμματα, φορολογικής και διοικητικής φύσεως.

Αντίθετοι οι πρυτάνεις

Το θέμα συζητήθηκε και στην τελευταία συνάντηση των πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας Αντρέα Λοβέρδο. Οι πρυτάνεις εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την περικοπή, η οποία δικαιολογήθηκε με το σκεπτικό της «μικρής απορρόφησης». Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όμως, πολλά από τα προγράμματα ξεκίνησαν να «πληρώνουν» μόλις στο τέλος του 2012, λόγω διαφόρων γραφειοκρατικών προσκομμάτων, ασυννενοησίας και ασυμφωνίας μεταξύ υπηρεσιών. Η ίδια η επίσημη δικαιολογία, της «μεγάλης υπερδέσμευσης», που προβάλλει το υπουργείο, έχει μάλλον ασταθή βάση, αν σκεφτεί κανείς ότι τα προγράμματα είναι σε πραγματική εξέλιξη εδώ και λιγότερο από δύο χρόνια, λόγω των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χτες, ήρθε και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. «Η συγκεκριμένη περικοπή θα αποδώσει στα ταμεία της συγκυβέρνησης των μνημονίων 14 εκ. ευρώ, που είτε θα προστεθούν στο περίφημο ‘πλεόνασμα’ είτε θα διοχετευθούν σε προσφορότερες πολιτικά και προεκλογικά κατευθύνσεις τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Ι. και συμπληρώνει ότι «οι οριζόντιες συστηματικές περικοπές στην παιδεία, στην υγεία και γενικότερα στις δημόσιες δαπάνες, μαζί με τις άδικες και παράνομες φοροεισπρακτικές πολιτικές εις βάρος των πολιτών και των αναγκών τους, αποτελούν συνήθη τακτική τα τελευταία χρόνια». Καταλήγει τονίζοντας ότι «είναι προφανές πια ότι ο εμπαιγμός μας και ο ευτελισμός των ερευνητικών και εκπαιδευτικών μας δραστηριοτήτων δεν έχουν όριο».

http://www.agon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου