- Καυτά ερωτήματα και από τον πρ. Διοικητή «Χατζηκώστα» Λ. Γεωργόπουλο
- Για το Νομό Ιωαννίνων αναλογεί το ποσό των… 3.600 ευρώ σε μηνιαία βάση!
- Μείωση στο προσωπικό των Κέντρων Υγείας δείχνει έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ
• Δύσκολη χρονιά είναι και αυτή που διανύουμε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας, καθώς οι κατά τόπους μονάδες της αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία δημιουργούν εμπόδια στις υπηρεσίες που παρέχουν προς τους πολίτες.
Όσον αφορά στην Ήπειρο, είναι γνωστές οι ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα υλικά με τις οποίες λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας, τις οποίες πιστοποιεί και έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνει μεν αύξηση των γιατρών, όμως παράλληλα καταγράφει μείωση στις υπόλοιπες ειδικότητες, ορισμένες εκ των οποίων κρίσιμες, όπως, ας πούμε, οι οδηγοί ασθενοφόρων!
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση… πανηγυρίζει για την παροχή οικονομικών κινήτρων σε γιατρούς που υπηρετούν σε αγροτικά ιατρεία και της περιοχής μας, αν και ουσιαστικά πρόκειται για απλή… ασπιρίνη την οποία δίνει το υπουργείο Υγείας σε έναν «ασθενή» ο οποίος νοσεί βαριά και κανονικά χρειάζεται εγχείρηση για να επιβιώσει!
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ
Σταθερό αριθμό Κέντρων Υγείας (250) στη χώρα μας κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή σε έρευνά της η οποία αφορά το 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η δύναμη των κλινών στα Κέντρα Υγείας έμεινε σχεδόν αμετάβλητη συγκριτικά με το 2013, ωστόσο υπήρξε μείωση στον αριθμό του ιατρικού προσωπικού κατά 3,3%, ενώ αντίστοιχη μείωση παρατηρήθηκε και στο νοσηλευτικό προσωπικό (κατά 3,1%). Στο μη ιατρικό προσωπικό που περιλαμβάνει τις υπόλοιπες ειδικότητες του προσωπικού, παρατηρείται ακόμη μεγαλύτερη μείωση κατά 8,8%. Όλα αυτά πριν δύο χρόνια! Άρα, μπορεί κανείς να φανταστεί ποια είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας σήμερα, που οι δημόσιες δαπάνες και τα οικονομικά μεγέθη στη χώρα μας έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω.
Η εικόνα στην Ήπειρο
Η μεγαλύτερη μείωση ιατρικού προσωπικού (κατά 20,9%) παρουσιάζεται στην περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, σε αντίθεση με την Ήπειρο και την Αττική που παρουσιάζουν αύξηση κατά 10,3% και 7,9%, αντίστοιχα. Όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, η μεγαλύτερη μείωση εμφανίζεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Αιγαίο. Παράλληλα, στα Ιόνια Νησιά, στην Ήπειρο και στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού λοιπών ειδικοτήτων, με το ποσοστό στην περιοχή μας να αγγίζει το 11,5%.
Κίνητρα για αγροτικούς
Στο μεταξύ, όπως έγραψε χθες ο «Π.Λ.», Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και των αναπλ. υπουργών Υγείας Παύλου Πολάκη και Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη προβλέπει την παροχή οικονομικών κινήτρων σε 311 αγροτικούς γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου οι οποίοι υπηρετούν σε άγονες περιοχές, ώστε να παραμείνουν σ’ αυτές. Οι γιατροί αυτοί θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα της τάξης των 400 ευρώ.
Δυστυχώς, η απόφαση δεν αρκεί για να καλύψει τις αδυναμίες και τα κενά στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που… νοσεί βαριά! Εξάλλου, τα συγκεκριμένα περιφερειακά ιατρεία που περιλαμβάνονται σ’ αυτήν υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και πάντα καλύπτονταν από αγροτικούς γιατρούς! Στην απόφαση, λοιπόν, περιλαμβάνονται 25 αγροτικά ιατρεία της Ηπείρου, εκ των οποίων τα μισά περίπου, δηλαδή 12, βρίσκονται στον Νομό Άρτας! Όσον αφορά στο Νομό Ιωαννίνων, τα κίνητρα αφορούν εννέα αγροτικά ιατρεία. Πρόκειται για τα: Τσεπελόβου, Καλαρρυτών, Ραφταναίων, Πλατανούσας, Πάδων, Βούρμπιανης, Αγίας Βαρβάρας Κόνιτσας, Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας και Δροσοπηγής Κόνιτσας.
Κόστος… 3.600 ευρώ!
Πόσο λοιπόν θα στοιχίζει στο Κράτος το επίδομα που θα χορηγείται στους εννέα αγροτικούς γιατρούς του Νομού Ιωαννίνων οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ; Την διευκρίνιση έδωσε μέσω Facebook ο πρ. διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Λάμπρος Γεωργόπουλος απαντώντας σε… πανηγυρική σχετική ανάρτηση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου. Συνολικά 3.600 ευρώ το μήνα θα είναι το ύψος του μηνιαίου επιδόματος στους γιατρούς του Νομού μας! Και οι υπόλοιποι αγροτικοί γιατροί; Γι’ αυτούς δεν προβλέπεται κίνητρο, έστω κι αν υπηρετούν επίσης σε ορεινές και άγονες περιοχές. Οπότε, άγνωστο το μέλλον για αρκετά αγροτικά ιατρεία, όχι μόνο στο Νομό Ιωαννίνων αλλά και στην υπόλοιπη Ήπειρο. Ας πούμε, στο Νομό Πρέβεζας δεν προβλέπεται επίδομα για κανέναν αγροτικό γιατρό, ενώ τέσσερις μόνο θα το λαμβάνουν στο Νομό Θεσπρωτίας.
Αμείλικτα ερωτήματα
Στην ίδια ανάρτηση ο κ. Γεωργόπουλος θέτει και μία σειρά από… αμείλικτα ερωτήματα στον Γιαννιώτη βουλευτή, όπως για παράδειγμα, αν πληρώνονται οι εφημερίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κάθε πότε γίνεται αυτό και με τι περικοπές. Παράλληλα, σημειώνει ότι το υποχρεωτικό αγροτικό που όρισε ο Π. Πολάκης έχει κάνει μεγάλη ζημιά στα Νοσοκομεία που ούτως ή άλλως δεν διαθέτουν ειδικευόμενους γιατρούς, ενώ πολλοί υπηρετούντες σε περιφερειακά ιατρεία είναι ειδικευμένοι και παραμένουν τύποις σ’ αυτά, ενώ στην πραγματικότητα προσφέρουν υπηρεσίες στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου