Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΜΕΣΑ ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΦΟΡΜΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ενώ αλλάζουν συνεχώς τα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή μας, η Τουρκία θεώρησε ότι είναι πρόσφορο το έδαφος για να προχωρήσει και σε νέα μεγάλη πρόσκληση στο Αιγαίο στα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσαν οι Τούρκοι, δεσμεύουν περιοχή μεταξύ της Σκύρου και των
Ψαρών στην «καρδιά» του καλοκαιριού προκειμένου να πραγματοποιήσουν μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση. Πρόκειται για μια ακόμη ενέργεια της Άγκυρας να διατηρήσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να προβάλει τις αξιώσεις της στο Αρχιπέλαγος.

Σύμφωνα λοιπόν με την NAVTEX 458/16 οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν άσκηση με πραγματικά πυρά σε μία περιοχή την οποία δεσμεύουν για ενάμιση και πλέον μήνα, από 11 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου.


Την ίδια περιοχή θέλησαν να δεσμεύσουν με NAVTEX και για την περίοδο από 27 έως 30 Ιουλίου, αλλά η ελληνική πλευρά απέρριψε το αίτημα, με το σκεπτικό ότι θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Πιθανότατα το ίδιο θα συμβεί και για τη NAVTEX 458/16.

Η περιοχή που επέλεξαν οι Τούρκοι για να προκαλέσουν δεν είναι τυχαία, καθώς στη Σκύρο χτυπάει η «καρδιά» της ελληνικής αεράμυνας. Εκεί είναι εγκατεστημένα πυραυλικά συστήματα PAC-3 και Exocet. Παράλληλα η Τουρκία επιδιώκει να κόψει το Αιγαίο στα δύο και να αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και δυτικά του 25ου Μεσημβρινού.

Στην ίδια στρατηγική επιλογή της Άγκυρας εντάσσονται προφανώς και οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου. Συνολικά 15 σημειώθηκαν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.


Όλα αυτά εν μέσω θερινής περιόδου και τουριστικής κίνησης και ενώ στην Ευρώπη έρχονται καταλυτικές εξελίξεις, η Άγκυρα παίζει «μεγάλα παιχνίδια» στην ευρύτερη περιοχή με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου