Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ο ιταλικός «εφιάλτης» των Γερμανών





Οκτώ αναμετρήσεις σε μεγάλες διοργανώσεις χωρίς νίκη απέναντι στην Εθνική Ιταλίας. Με τελευταία οδυνηρή εμπειρία τον αποκλεισμό στον ημιτελικό του EURO 2012, οι Γερμανοί θέλουν να τερματίσουν μία κακή παράδοση.




Οι Ιταλοί μπήκαν στο EURO 2016 ως αουτσάιντερ, κατορθώνοντας πλέον να θεωρούνται ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου της Γαλλίας. Κι αν κάποιοι δεν ήθελαν να τους αναγνωρίσουν αυτόν τον τίτλο, από χθες, ακριβέστερα μετά την πανάξια
νίκη τους με 2-0 απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης Ισπανούς, πείστηκαν ότι οι Ιταλοί είναι ικανοί για όλα.

Η Ιταλία στα προημιτελικά του EURO λοιπόν. Εκεί όπου περίμεναν ήδη από την προηγουμένη της πρόκρισης των Ιταλών οι γερμανοί διεθνείς. Παράγοντες και ποδοσφαιριστές της Εθνικής Γερμανίας σίγουρα δεν τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση στο άκουσμα του αντιπάλου. Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία των αναμετρήσεων ανάμεσα στις δύο ομάδες αρκεί για να καταλάβει κανείς το γιατί.

Μνήμες αποκλεισμού


Ο Γιόαχιμ Λεβ δεν θέλει να ζήσει άλλον έναν αποκλεισμό από την Εθνική Ιταλίας

Οι Γερμανοί δεν έχουν καταφέρει ποτέ να νικήσουν την Εθνική Ιταλίας στις οκτώ αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και Παγκόσμια Κύπελλα. Υπήρξαν τέσσερις ισοπαλίες, ενώ όλοι οι αγώνες νοκ-άουτ τελείωσαν με τους Ιταλούς να πανηγυρίζουν. Ο οδυνηρός εντός έδρας αποκλεισμός στον ημιτελικό του Μουντιάλ 2006 με 0-2 από τους Ιταλούς στην παράταση έχει χαραχτεί στη συλλογική μνήμη της ποδοσφαιρικής Γερμανίας. Το 2012, στο EURO που διεξήχθη στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, η Εθνική Ιταλίας, με άλλη σύνθεση αυτή τη φορά, έβαλε ξανά ταφόπλακα στα γερμανικά όνειρα για τίτλο πετώντας εκτός τουρνουά τη «Νασιονάλμανσαφτ» στον ημιτελικό της Βαρσοβίας με 2-1.

Ο Γιόαχιμ Λεβ, που βίωσε το δράμα του αποκλεισμού από τους Ιταλούς τόσο στην Πολωνία (ως προπονητής) όσο και το 2006 στη Γερμανία (ως βοηθός του τότε προπονητή Γιούργκεν Κλίνσμαν), δεν θέλει να ξαναζήσει παρόμοιες εμπειρίες. Προκειμένου να αποτρέψει μια νέα αποτυχία θα ρίξει στη μάχη ό,τι καλύτερο διαθέτει στον πάγκο του. Επειδή όμως οι ειδικές αποστολές θέλουν και ειδική προετοιμασία, ο γερμανός ομοσπονδιακός προπονητής σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο και κάθε «κρυφό όπλο» που διαθέτει.

Συγχαρητήρια και… κακή τύχη


O Σάμι Κεντίρα θα προσπαθήσει να δώσει στον προπονητή του πολύτιμες πληροφορίες για τους ιταλούς διεθνείς

Για τον ιδιαίτερο αυτό ρόλο προορίζει τον Σάμι Κεντίρα. Ο διεθνής αμυντικός μέσος, που έχει φορέσει 64 φορές τη φανέλα με το γερμανικό εθνόσημο, δεν θα έχει ηγετικό ρόλο μόνο εντός γηπέδου στον αγώνα του Σαββάτου απέναντι στους Ιταλούς (Μπορντό, 22:00 ώρα Ελλάδας). Ο 29χρονος παίκτης αγωνίστηκε πέρσι στην πρωταθλήτρια Ιταλίας Γιουβέντους, όπου αγωνίζονται πολλοί από τους πρωταγωνιστές της ιταλικής εθνικής ομάδας. Ο Γιόαχιμ Λεβ σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτό το γεγονός με την ελπίδα να αποκωδικοποιήσει ακόμη καλύτερα τον τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων του.

«Βεβαίως και θα μιλήσω με τον Σάμι τις επόμενες ημέρες, επειδή γνωρίζει τους (σ.σ Ιταλούς) παίκτες πάρα πολύ καλά. Αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές για μένα», δήλωσε ο γερμανός προπονητής ενόψει της -με διαφορά- δυσκολότερης αποστολής της ομάδας του στο φετινό EURO. Ο ίδιος ο Κεντίρα έσπευσε να συγχαρεί χθες τους ιταλούς συμπαίκτες του στη Γιουβέντους μετά την πανηγυρική πρόκριση σε βάρος των Ισπανών. «Συγχαρητήρια. Θα σας δω στον προημιτελικό». Οι ευχές για καλή τύχη έλειψαν. Είναι σαφές ότι η Γερμανία «κατεβαίνει» στο γήπεδο έχοντας μάτια για ένα και μόνο αποτέλεσμα: τη νίκη.

Άρης Καλτιριμτζής, dpa, sid

dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου