Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Ολοκληρώθηκαν τα φετινά δωρεάν μαθήματα αλληλεγγύης που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Άρτας



Με μία πολύ όμορφη εκδήλωση ολοκληρώθηκαν τα φετινά δωρεάν μαθήματα αλληλεγγύης που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Άρτας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, παρουσία των μαθητών, γονιών και καθηγητών που συμμετείχαν στα μαθήματα αλληλεγγύης, καθώς και φίλων και εργαζομένων της Άρτας...
Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιάννης Γάλλιος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου καλωσορίζοντας πρώτα απ' όλα τους μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

“Το Εργατικό Κέντρο Άρτας εδώ και καιρό, ιδιαίτερα από την εκδήλωση της κρίσης, που όλο και βαθαίνει, έχει πάρει πρωτοβουλίες τόσο για την ανακούφιση της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης που βιώνει η λαϊκή οικογένεια καθημερινά με την ανεργία, την απληρωσιά, τις βάρβαρες εργασιακές σχέσεις στο χώρο δουλειάς, όσο και συνολικά για τη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό.

Προφανώς είναι πολλά ακόμη που μπορούμε να κάνουμε και σε αυτή την κατεύθυνση στόχος μας είναι να γίνουμε ακόμη περισσότεροι όσοι παλεύουμε για μία καλύτερη ζωή, να είμαστε περισσότεροι οργανωμένοι στα σωματεία του χώρου δουλειάς μας, και μέσα από εκεί όλο και περισσότεροι να συμβάλλουμε σε όλες τις πλευρές της ζωής μας, να δημιουργηθούν και νέες εστίες οργάνωσης, επιτροπές αγώνα, σωματεία με βάση τον κλάδο.

Το Εργατικό Κέντρο Άρτας ως στήριγμα του ΠΑΜΕ έχουμε ένα σαφές πλαίσιο στο οποίο αποτελεί καίριο σημείο η ανάγκη οργάνωσης της αλληλεγγύης που όμως έχει ένα και μόνο πρόσιμο: μιλάμε για την ταξική, λαϊκή αλληλεγγύη με στόχο τη στήριξη του άνεργου, του ανασφάλιστου, του απασχολούμενου ή μισθωτού, του συνταξιούχου, του μετανάστη, του πρόσφυγα, του μικρού αγρότη και των οικογενειών τους στα καθημερινά τους προβλήματα.

Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία από τις τόσες πολλές που απειλούν σήμερα πολλά νοικοκυριά. Να βάλουμε εμπόδια. Να μη μείνουν τα παιδιά μας, τα παιδιά δηλαδή των εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων χωρίς επαρκή τροφή και την επιπλέον στήριξη που χρειάζονται στα μαθήματά τους.

Δε μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι στην συντονισμένη προσπάθεια να μείνουν τα παιδιά μας αμόρφωτα ή πιο σωστά μισομορφωμένα, ίσα ίσα για να καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες τις παραγωγής δηλαδή εργάτες τζάμπα με σκόρπιες γνώσεις, που κάθε λίγο και λιγάκι θα πρέπει να ξαναπληρώνουν σε προγράμματα και σχολές κατάρτισης για να ξαναειδικευτούν!

Οι πρωτοβουλίες μας, όπως και η οργάνωση των δωρεάν μαθημάτων αλληλεγγύης - του λαϊκού φροντιστηρίου, έχουν στόχο να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα και οξυμένα λαϊκά προβλήματα, να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνα και να απαιτήσουμε λύσεις που ταιριάζουν στις ανάγκες μας και όχι στη διαχείριση και διαιώνιση της μιζέριας, της εξαθλίωσης, της ελεημοσύνης και της φιλανθρωπίας.

Γι’ αυτό δεν αποδεχόμαστε τον όρο φιλανθρωπία. Η ελεημοσύνη και η δήθεν φιλανθρωπία δεν είναι αλληλεγγύη, είναι στην πραγματικότητα υποστήριξη και ανοχή όλων όσων έχουν δημιουργήσει αυτή τη φτώχεια στο σύστημά τους.

Κανένας συμβιβασμός και καμία ανοχή με τις πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση για να ανθούν τα κέρδη και τα προνόμια των καπιταλιστών.

Διεκδικούμε να ζουν όλοι οι εργαζόμενοι με αξιοπρεπείς συνθήκες. Εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο και δεν έχουμε την ανάγκη της ελεημοσύνης αυτών που στην ουσία μας αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι και μας πετούν στο περιθώριο της ζωής.

Σε αυτά τα πλαίσια αποφασίσαμε να οργανώσουμε τα δωρεάν μαθήματα αλληλεγγύης, που στόχο είχαν όχι την αντικατάσταση του σχολείου, ούτε λειτούργησε ανταγωνιστικά προς τα φροντιστήρια.

Έγινε προσπάθεια να κατανοηθεί η μέθοδος προσέγγισης, πώς να σκεφτόμαστε και οχι πώς περισσότερο θα φορτώσουμε τα παιδιά εργασίες, διάβασμα παραπανίσιο, όπως γίνεται στα φροντιστήρια μιας κι εκεί πρέπει να δικαιολογηθούν τα λεφτά που αδρά πληρώνουν οι γονείς.

Στόχος μας είναι η διεκδίκηση κρατικών δομών που να καλύπτουν τις ανάγκες μας, επομένως και ενός σχολείου που να μορφώνει και οχι να εξοντώνει. Μπορούμε σήμερα μέσα από την οργανωμένη πάλη σε ταξική κατεύθυνση να έχουμε κατακτήσεις.”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του έθεσε στόχο τη συνέχεια των μαθημάτων αλληλεγγύης με το άνοιγμα της νέας σχολικής χρονιάς.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις καθηγητών και γονιών, οι οποίοι στο σύνολό τους σημείωσαν τη σημαντική βοήθεια του Εργατικού Κέντρου μέσα από τα μαθήματα αλληλεγγύης, την ανάγκη συνέχειάς τους και τη νέα σχολική χρονιά, ενίσχυσής τους και με παραιτέρω δράσης. Ήδη εργαζόμενοι, γονείς δήλωσαν την επιθυμία τους να διδάξουν ή και τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τα μαθήματα αλληλεγγύης.

Σε όλους τους μαθητές δόθηκαν αναμνηστικά της συμμετοχής τους στα μαθήματα αλληλεγγύης από το Γραμματέα του ΕΚΑ Παναγιώτη Κυρτσιά.



maxitisartas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου